10 vragen aan... Johan Struwe

Vorige week was de kick off van deze rubriek waarbij tien vragen beantwoordde. Deze week is het de beurt aan visgids Johan Struwe VRAAG 1: Wanneer en hoe ben je begonnen met vissen?
ANTWOORD: Volgens mijn ouders al op mijn vierde, maar daar heb ik eerlijk gezegd nog weinig herinneringen aan. Eigenlijk vis ik al sinds ik me kan herinneren. Ik ben met het 'virus' besmet door Henk Peeters van Peeters Hengelsport in Amsterdam, onze buren toendertijd. Als kind vond ik het prachtig om in die mooie winkel rond te lopen en de foto’s van enorme vissen te bekijken die daar bij de koffietafel hingen! Tijdens mijn schoolperiode heb ik daar ook stage mogen lopen en toen was ik natuurlijk helemaal verkocht! Ik ben eigenlijk begonnen met vliegvissen, maar later nam het roofvissen die dominante positie over.VRAAG 2: Heb/had je een voorbeeld, zo ja wie?
ANTWOORD: Een absoluut voorbeeld voor mij is Sean Wit. Die man staat waar ik ooit ook hoop te staan op professioneel gebied. Gelukkig heb ik het voorrecht om af en toe van hem te mogen leren, dus die mogelijkheid grijp ik uiteraard met beide handen aan. Daarnaast is Bertus Rozemeijer natuurlijk een absolute pionier qua snoekvissen! Die man ving al snoek toen ik nog stront aan de spijlen van mijn box zat te smeren!

VRAAG 3: Hoe deel jij je visseizoen in? Stel je jezelf doelen?
ANTWOORD: Eigenlijk vis ik jaarrond op roofvis, in elk jaargetijde. Tijdens het gidsen uiteraard op de vaste stekken en de geijkte technieken, maar wanneer ik zelf ga vissen probeer ik zo veel mogelijk te experimenteren qua stekkeuze en aaspresentatie. Daar vergroot je immers je kennis en kunde mee, dat kunnen we tijdens het werk weer goed toepassen. Uiteraard pas je je visserij aan het seizoen aan; waar je in de zomer bijvoorbeeld zware vissen aan snel gevist klein aas kunt vangen, pas je in de winter weer hele andere tactieken toe. Zo blijf je leren en dat maakt vissen zo verslavend!

In de gesloten tijd leg ik de focus weer even op het vliegvissen. De windes op de rivier zijn een prachtig alternatief voor de verboden vruchten. Ook vis ik nog wel eens gericht op meerval. We zijn in Nederland gezegend met een enorme variëteit aan wateren en vismethodes, en daar mogen we echt ongelooflijk trots op zijn!

VRAAG 4: Welke sessie of vangst is het je meest bijgebleven?
ANTWOORD: Dat was nog maar kort geleden! Mijn maat en ik waren aan het vissen op de benedenrivieren en de snoekbaars wilde voor geen meter bijten. Toen zijn we maar plantenbedjes gaan uitwerpen op snoek.

Aanvankelijk gebeurde er hier ook niets, dus we begonnen zoetjesaan de moed wat op te geven. Terwijl ik door het heldere water mijn binnengeviste spinnerbait al zie aankomen, duikt er twee meter voor de boot vanuit het niets een enorme snoek op, recht voor mijn voeten! Ik schreeuwde gelijk tegen Denny dat dit mijn recordvis was! De vis gaf een enorm gevecht weg, dook meerdere malen onder de boot en wilde op het laatst de wierbedden induiken. Dat kon ik natuurlijk niet laten gebeuren, dus duim op die spoel en blokken maar; alles of niets! De vis kwam voor het scheppen nog met zijn volle lengte uit het water en gaf zich toen pas gewonnen. Na meting bleek dat de vis 1,25 meter was, eindelijk mijn twintig jaar oude PR van 1,21 meter aan gruzelementen! Het was echt de perfecte vangst. Een schitterende, dikke vis met een prachtige tekening. Pure perfectie.VRAAG 5: Wat is je favoriete soort en welke techniek vind je het leukst?
ANTWOORD: Als gids moet je natuurlijk alle soorten kunnen vangen en eigenlijk ben ik zelf ook van een pur sang snoekbaarsvisser naar een meer allround roofvisser geëvolueerd. Hier in het benedenrivierengebied is de roofvispopulatie natuurlijk veel gevarieerder dan in Amsterdam, waar ik oorspronkelijk vandaan kom. En daarom is mijn visserij ook gevarieerder geworden. Werpend vissen op snoek en baars, verticalen en backtrollen op snoekbaars, het is allemaal leuk! En dan hebben we ook de roofblei en meerval nog om op te jagen hier. Best een luxepositie realiseer ik me. Maar ik geniet er allemaal enorm van!

VRAAG 6: Wat is jouw favoriete visserij?
ANTWOORD: Als ik echt moet kiezen, kies ik toch voor de verticaalvisserij. Ik vind dat zo’n prachtig spelletje! Concentratie en reactiesnelheid, daar gaat het om. Weet je dat ik elke dag bij mijn lokale supermarkt voor de wand met zelfscanterminals sta te wachten tot de lamp bij het betreffende apparaat gaat branden? Als een soort wannabe Lucky Luke probeer ik dan zo snel mogelijk het apparaat uit de wand te grissen. Ze staan je af en toe raar aan te kijken.. Een raar soort 'training' die ik elke dag weer doe om mijn reactiesnelheid te verbeteren. Of het helpt? Geen idee eigenlijk. Ik ben ook een absolute fetisjist wat verticaalhengels betreft! Heb na een stuk of tien modellen nu eindelijk de perfecte gevonden en daar ben ik dan ook vreselijk zuinig op!VRAAG 7: Wat is jouw favoriete kunstaas?
ANTWOORD: Ik heb een aantal jerkbaits die zijn gemaakt door Timo Oosterveen, een ontzettend leuk knulletje die prachtige kunstaasjes maakt. Die koester ik echt! Daar zit zoveel liefde in.

Wat shads betreft staan de Westin Shadteez, de Fox Rage Pro en de 15 cm Lieblingsköder wel bovenaan het lijstje.

Ook met spinnerbaits heb ik de laatste tijd best veel succes en die zitten tegenwoordig standaard in de koffer! En vergeet ook de 'ouderwetse' lepel niet! Wat kun je daar nog een vis mee vangen wanneer verder niets werkt!VRAAG 8: Welke targets, soorten of specimens staan nog hoog op je verlanglijst?
ANTWOORD: De Afrikaanse tigerfish staat hoog op mijn lijstje, evenals de tarpon. En zo zijn er nog wel meer soorten die ik heel graag eens zou vangen. Mako. Arapaima. Bonefish. De lijst is eigenlijk te lang om op te noemen en in sommige gevallen zal het helaas ook bij dromen blijven...VRAAG 9: Met wie zou je nog wel eens willen vissen?
ANTWOORD: Er zijn natuurlijk ontzettend veel goede vissers te bedenken om van te leren! Je bent in deze sport immers nooit uitgeleerd. Waar ik naar uitkijk is het dagje dat Timo Oosterveen weer opstapt. Hij is al eens eerder mee geweest en het was prachtig om het enthousiasme van dat mannetje te zien. Daar gaan we nog veel van horen in de toekomst! En ook mijn eigen vismaat Denny is altijd een plezier om in de boot te hebben! Twee jaar geleden had hij nog nooit een hengel aangeraakt, maar ik zie hoe snel hij alles oppikt. Leuk om te zien en de resultaten zijn ernaar!

VRAAG 10: Wat is je visdroom?
ANTWOORD: Dat de Nederlandse hengelsport eindelijk eens de credits krijgt die deze verdient! Op regeringsniveau zijn we als sector nog duidelijk het ondergeschoven kindje tussen de grote lobby’s van bedreigende sectoren. De nadruk zou van mij best wat meer op de enorme economische impact van de hengelsport mogen liggen. Er gaat zoveel geld in onze sport om en op één of andere manier lukt het niet om daar een verbetering van onze positie door af te dwingen.

Kijk bijvoorbeeld naar een toernooi als de Predatortour; dat is echt hét toernooi van Europa. Ik juich deze alternatieven ontzettend toe. Snelle boten, flitsende outfits en realtime verslaggeving online en op de app. Dit maakt vissen weer 'sexy' en interessant voor een nieuwe generatie. En die hebben we nodig! De jeugd is de toekomst en wanneer je als sector een kritische massa verkrijgt en behoudt, kun je ook je belangen beter verdedigen.Wil je een keertje mee met Johan dat kan! je kunt hem boeken via zijn website: https://www.visgidsbiesbosch.nl/.

Tot zover de tien vragen aan Johan Struwe, volgende week is het de beurt aan Simon Torenbeek...

MEER 10 VRAGEN AAN LEZEN? KLIK DAN

 

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.

Leden

22089

Foto's

91912

likes

295