10 vragen aan... Jouke Jansma

Er zijn veel bekende roofvissers in binnen- én buitenland, maar buiten de artikelen die ze schrijven en de posts die je op social media ziet, zijn het vaak verhalen over het vissen zelf. Roofvisnet start daarom met de rubriek '10 Vragen aan...' waarbij we de roofviscracks tien vragen stellen over hun roofviscarrière.

Vanaf heden zal elke dinsdagmiddag de '10 vragen aan' gepost worden en de kick off voor deze rubriek is Jouke Jansma.
VRAAG 1: Wanneer en hoe ben je begonnen met vissen?
ANTWOORD: Ik denk dat ik een jaar of vier was, toen ik op zondagmorgen als klein jongetje met mijn vader mee mocht naar de vaart bij ons in de buurt om op witvis te vissen. Ik kreeg een bamboehengeltje en hoewel ik redelijk druk was, werd ik aan de waterkant rustig. Wel bleef ik van alles uitproberen en al gauw bleek dat ik met mijn korte hengeltje minstens zoveel vis ving als mijn vader.VRAAG 2: Kun je iets vertellen over je eerste vis?
ANTWOORD: De eerste vissen herinner ik me niet echt, maar wel mijn eerste grote snoek. Ik zal een jaar of zes geweest zijn toen ik met mijn ouders mee ging naar mijn oom en tante. Zij woonden net als wij op een boerderij en daar liep een mooi watertje langs. Ik mocht vissen met de snoekhengel van mijn vader, want binnen zitten duurde veel te lang voor mij. Overal waren dammen aangelegd met daaronder een duiker. We visten toen nog met levende aasvis en ik had al een hele tijd gevist, zonder aanbeet. Ik besloot om eens te kijken of ik mijn lijn niet een stuk in de duiker kon laten meedrijven. Dat lukte redelijk, totdat de drijver, net onder water, tegen de stroming in weer naar buiten kwam. Na een flinke knokpartij, heb ik de vis aan de stalen onderlijn tegen de kant op getrokken. Het bleek een snoek te zijn van een centimeter of tachtig. Dat was in die tijd een grote snoek en iedereen was stomverbaasd, toen ik met de vis achter me aan slepend door het gras aan kwam lopen. De snoek is later opgegeten, want toen wisten we nog niet beter…

VRAAG 3: Hoe deel jij je visseizoen in? Stel je jezelf doelen?
ANTWOORD: Samen met mijn vaste vismaat Erik Wiering, met wie ik al heel lang vis, bespreken we dat soort zaken wel. We hebben wel elk jaar het voornemen om bepaalde accenten te leggen in onze roofvisserij. Zo richten we ons soms specifieker op een bepaalde techniek of juist op een watertype. Toch blijven we dan ook de andere dingen gewoon doen, want eigenlijk is elke visserij leuk. Vaak lukt het wel, maar soms minder vanwege omstandigheden. We hadden deze zomer veel meer willen werpen op de rivier, maar door de hete zomer en de lage waterstand hebben we vaak andere keuzes moeten maken.VRAAG 4: Wat is je favoriete techniek, je favoriete manier van vissen?
ANTWOORD: Eigenlijk zijn alle technieken de moeite waard om goed onder de knie te hebben, zodat je kunt schakelen op een visdag, maar natuurlijk ligt de ene je beter dan de andere. Voor mij is werpend vissen, waarbij je zelf de haak moet zetten en de hele knokpartij van A tot Z. moet uitvechten, wel hetgeen dat boven aan het lijstje staat. Specifiek daarin is het vissen op stekken waarbij je de aanbeten niet alleen voelt, maar ook ziet. Jerkbaitvissen is daar een voorbeeld van, maar de laatste jaren ben ik verslingerd geraakt aan het vissen met bijna gewichtloze shads, net onder de oppervlakte over plantenbedden of op ondiepe veenplassen. Vaak zie je de snoeken al van ver komen en de aanbeten in de oppervlakte zijn vaak heel spectaculair. Bovendien kun je met de shads iets lichter materiaal gebruiken wat weer hele mooie drils kan opleveren. Het is echt niet goed voor je hart wanneer je een grote boeggolf met grote snelheid in de richting van je shad ziet komen...VRAAG 5: Welke sessie of vangst is je het meest bijgebleven?
ANTWOORD:Er zijn heel veel bijzondere momenten geweest. Wanneer ik er een moet kiezen denk ik dat aan de volgende: Benjamin Schüster was, als de productontwikkelaar bij DAIWA-Cormoran, een paar dagen bij mij om samen een aantal zaken uit te proberen, ideeën uit te wisselen en dat gebeurde natuurlijk op het water. Het was september en dus de tijd dat de echte grote snoekbaarzen onderweg gingen naar de winterstekken. Ik gaf hem een shad van 23 cm, knoopte er zelf ook een aan de onderlijn en zei dat we grote snoekbaarzen gingen vangen. Hij keek me aan alsof ik gek was geworden. “Das is ja Hechtköder”,  mompelde hij, maar volgde toch mijn voorbeeld. We vingen er die dag zeven, waarvan Benny er vier ving. Deze snoekbaarzen waren allemaal boven de 80 cm en de grootste was 94 cm. De reactie was prachtig: “Soviel groβe Zander hab ich in meinem ganzen Leben noch nicht gesehen, und jetzt fangen wir sie an einem Tag!” Benny is nu andere dingen aan het doen, buiten de hengelsport, maar we hebben nog steeds contact en vissen met enige regelmaat samen. Deze dag komt dan altijd wel weer even bovendrijven tijdens de gesprekken. Sindsdien hebben we bij DAIWA trouwens ook een geweldig assortiment grote softbaits….VRAAG 6: Wat is jouw favoriete visserij?
ANTWOORD: Dat varieert. De laatste jaren zijn we veel en vaak op de rivieren te vinden. Het mooie van de riviervisserij is de dynamiek van het stromende water. Die is elke dag weer anders en steeds ben jij degene die zich moet aanpassen. Niet alleen de wind is van invloed, maar ook een voorbijkomend vrachtschip kan de stroomnaden, keerstromen en dergelijke voor een lange tijd heel anders laten lopen. Dat vraagt het nodige van je aanpassingsvermogen en dat maakt het extra leuk.

Er gebeurt altijd wel wat tijdens een visdag op de rivier. Soms vang je een hele grote vis of een met een bijzondere kleur, maar het kan ook zomaar zijn dat voor je een bever oversteekt. Dat stukje onderdeel zijn van, maakt het extra bijzonder.VRAAG 7: Wat is jouw favoriete kunstaas?
ANTWOORD: Ik ben net klaar met het inpakken van ons vismateriaal voor een bezoekje aan het grensgebied tussen Noord-Ierland en Ierland en ik weet niet precies wat me te wachten staat daar. Ik weet geen dieptes, heb geen gegevens over plantengroei en helderheid op dit moment. Bewust, omdat het een echt avontuur moet worden. Het vliegen beperkt ons in de hoeveelheid spullen die meekunnen die kant op.

Mijn kunstaaspakket bestaat voor het grootste deel uit softbaits in diverse kleuren en maten. We hebben wat stingers ingepakt en een aantal qua gewicht verschillende loodkoppen, zodat we alle waterlagen kunnen bestrijken. Natuurlijk gaan er daarnaast ook een aantal pluggen, jerkbaits en streamers mee, maar dat blijft beperkt. Toch ben ik er van overtuigd dat met name de softbaits ons in staat zullen stellen om de snoek aan de schubben te komen. Voor snoek zijn het dus grote softbaits.VRAAG 8: Welke targets, soorten of specimens staan nog hoog op je verlanglijst?
ANTWOORD: Ik heb zo’n beetje alle soorten die hier in ons land rondzwemmen in het zoete water wel eens gevangen en vaak ook in behoorlijke formaten en aantallen. Toch zou ik, als het project echt van de grond komt en de vismigratie ongehinderd kan plaatsvinden, wel eens een Nederlandse zalm willen vangen. Het formaat maakt niet zoveel uit. Dan moet er wel een reële kans zijn om dat gericht te doen natuurlijk. Ik vrees dat er daarvoor nog vele kubieke meters water naar de zee zullen moeten stromen.

VRAAG 9: Met wie zou je nog wel eens willen vissen?
ANTWOORD: Ik heb met heel veel collega’s wel eens een lijntje nat gemaakt. Luc Coppens en ik zijn ongeveer even lang bezig met schrijven van artikelen, strijden voor een goede visstand en de goede dingen doen voor de hengelsport. We zien elkaar met enige regelmaat tijdens beurzen e.d., maar we hebben nog nooit bij elkaar in de boot gezeten. Het zou wel grappig zijn om dat als een soort jubileum eens te gaan doen, maar we hebben beide een overvolle agenda…VRAAG 10: Welke visdroom zou je nog willen verwezenlijken?
ANTWOORD: Eigenlijk heb ik niks te klagen, want vele dromen zijn al verwezenlijkt, maar enige jaren geleden zag ik de (vlieg)visfilm 'A Backyard in Nowhere'. Een film over drie Scandinavische vliegvissers die verhalen hebben gehoord over gigantische snoeken en besluiten om het afgelegen gebied van de Innoko rivier in Alaska te verkennen. Een fantastisch avontuur met prachtige beelden van schitterende snoeken die gevangen worden. Maar ook de spanning, de onverwachte ontmoetingen en de kameraadschap spraken me erg aan. Een bezoek aan een gebied waar nauwelijks mensen komen en eigenlijk nooit gevist wordt in 'the middle of nowhere' lijkt me een prachtig avontuur.Tot zover de 10 vragen aan Jouke Jansma, volgende week is het de beurt aan visgids Johan Struwe.

MEER 10 VRAGEN AAN LEZEN? KLIK DAN

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.

Leden

22084

Foto's

91912

likes

295