10 vragen aan... Simon Torenbeek

Eerder deze maand hadden wij al in de rubriek '10 vragen aan', nu is het aan Simon Torenbeek om tien vragen te beantwoorden.VRAAG 1: Wanneer en hoe ben je begonnen met vissen?
ANTWOORD: Mijn eerste voorntjes ving ik toen ik zeven jaar oud was, in een visvijvertje in de buurt. Het roofvissen kwam een jaar of drie later, toen ik zag dat een paar jongens die snoeken vingen die 'mijn' voorntjes op het menu hadden staan. Ik wou er ook zo één vangen!

VRAAG 2: Kun je iets vertellen over je eerste roofvis?
ANTWOORD: Als kiddo van een jaar of tien ging ik een aantal keren met een vriend van mijn broer mee, hij was 'ervaren' snoekvisser en zeker drie jaar ouder. Na enkele pogingen was ik nog visloos, terwijl mijn leermeester enkele monsters (60-70 cm) van snoeken wist te vangen. Ik moest en zou ook zo'n monster vangen! Aan het einde van de vierde visdag samen haakte ik dan eindelijk mijn eerste snoek. Een krakende, goedkope spinhengel waaraan een afzichtelijke shad hing, moest aan het werk. Een dikke snoek van 80 centimeter was het resultaat, de uitdrukking 'zo blij als een kind' was wel op zijn plaats!VRAAG 3: Hoe deel jij je visseizoen in? Stel je jezelf doelen?
ANTWOORD: Ik stel mezelf geen doelen, ik ga vooral lekker er op uit en probeer van iedere dag op het water te genieten. Mijn visserij varieert wel per seizoen:

  • In de winter vis ik de laatste paar jaren voornamelijk op baars. Af en toe met een snoeksetje de polder in of met aasvis achter de snoeken aan, maar het baarsvissen heeft momenteel mijn voorkeur.

  • In het voorjaar, vlak voor het gesloten seizoen, vis ik nog graag op baars (dan zijn ze op hun dikst) en vis ik graag op snoekbaars. Zowel met de boot als de bellyboot.

  • In de zomer zoek ik bijna altijd stromend water op. De rivieren bevis ik dan op alles wat bijten wil. Hoofdzakelijk zijn dat snoekbaarzen, soms baarzen, snoeken of roofblei. Dit is ook het seizoen waarin het vissen het meest ontspannen is. Bijna elke visdag leg ik de boot ergens op een strandje aan, gaat de bbq aan, een biertje open en is het écht genieten geblazen!

  • In het najaar vis ik graag werpend zowel op snoek als op baars. Dit doe ik dan vooral op de grote meren waar plantenbedden afsterven en veel voedsel vrij komt voor de vis. De vissen vreten zich vol voor de winter, vaak een periode waarin je voor mooie verrassingen kunt komen te staan!


VRAAG 4: Welke sessie of vangst is het je meest bijgebleven?
ANTWOORD: Pfoe, goede vraag! Het gaat mij vooral om de beleving van het moment van de vangst, waarbij de vis de hoofdrol speelt. In al die visjaren heb ik veel memorabele momenten beleefd, eentje die heel hoog in de lijst staat is de vangst van een meerval van 173 cm.

Samen met vismaatje Stef ben ik een midweek in de zomer op meervaljacht. We ervaren overdag een héle taaie visserij en besluiten het in het donker te proberen. In het pikkedonker driften we in mijn rubberbootje op een mysterieuze rivier en proberen we ons te focussen op de twee breekstaafjes van de dobbers. Het is écht een indrukwekkende ervaring om je in te laten sluiten door de duisternis op het water. En als dan één van de breekstaafjes onder schiet, ik de haak zet en pas na een kwartier touwtrekken mijn PR meerval mag aanschouwen... Ik krijg nog kippenvel wanneer ik er aan terug denk!VRAAG 5: Wat is je favoriete soort en welke techniek vind je het leukst?
ANTWOORD: Wat ik de afgelopen jaren veel doe, is het vissen met middelgroot kunstaas op allerlei vissoorten. Werpen met hard en zacht kunstaas van 8 – 12 centimeter, waar je in de regel baars en snoekbaars op vangt. Dit seizoen heb ik op deze manier overigens ook al zeven metersnoeken gevangen, dikke pret op licht materiaal! Wanneer ik moet kiezen, vang ik op deze manier het liefst een hele dikke baars.VRAAG 6: Wat is het gekste wat je ooit aan de waterkant hebt meegemaakt?
ANTWOORD: Ik ben meermaals in Zweden geweest om te vissen, waarvan enkele keren voor het snoekvissen. Een paar keer heb ik een weekje gespendeerd op het grootste water van Zweden; Vänern. Een water bijna vijf keer zo groot als geheel de provincie Utrecht. Immens. Op dat water ving ik in 2012 een prachtig gekleurde, dikke metersnoek. Het jaar erna kwam ik terug en kreeg ik het voor elkaar om op hetzelfde kunstaas, exact dezelfde vis te vangen. Bizar!VRAAG 7: Wat is jouw favoriete visserij?
ANTWOORD: Werpend met een shad op een loodkop. Echt een allround techniek waarmee je bijna overal en altijd wel een visje kunt scoren.VRAAG 8: Wat is je grootste blunder tijdens het vissen geweest?
ANTWOORD: Ik heb behoorlijk veel onhandige en stomme momentjes beleefd tijdens het vissen. Een selectie:

  • Alles inpakken, twee uur rijden naar je visafspraak en er dan achter komen dat de hengels nog in de schuur staan;

  • Verslapen voor een visdag (in mijn hele vissersleven écht maar één keer gebeurd);

  • Dure videocamera te water door windvlaag;

  • Grote vis verspelen in mijn eigen ankertouw;

  • Op pad met de bellyboot en dan de pomp vergeten.


Gebroken hengels, dure pluggen tegen bruggen gooien en andere herkenbare situaties.

VRAAG 9: Wat is jouw favoriete kunstaas?
ANTWOORD: Die heb ik niet. Elke dag is er een ander aasje dat in de smaak valt waardoor ik het gevaarlijk vind om één aasje als 'favoriet' te bestempelen. Door altijd terug te vallen op ervaringen uit het verleden doe je jezelf tijdens een visdag vaak tekort. Echter, wanneer ik terug kijk op mijn afgelopen seizoen zie ik wel dat de G'Bump van Gunki mij de meeste & mooiste vissen heeft opgeleverd. Wellicht niet mijn favoriet, wel een met goede herinneringen.VRAAG 10: Welke visdroom zou je nog willen verwezenlijken?
ANTWOORD: Er staan nog best wat vissoorten op mijn verlanglijstje waarvoor ik naar het buitenland wil gaan reizen. Op korte termijn is dat het vangen van een grote heilbot in Noorwegen (komend jaar juni).

 Tot zover de tien vragen aan Simon Torenbeek, volgende week is het de beurt aan Corné Ouwehand...

 

MEER 10 VRAGEN AAN LEZEN? KLIK DAN

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.

Leden

22084

Foto's

91912

likes

295