10 vragen aan... Thijs van der Sanden

Vorige week heb je de 10 vragen aan Corne Ouwehand kunnen lezen deze week is het de beurt aan Thijs van der Sanden.VRAAG 1: Wanneer en hoe ben je begonnen met vissen?
ANTWOORD: Als jong mannetje met uiteraard het vissen met een vaste stok op het kanaal bij ons in het dorp. Hierna kwam het karpervissen maar ook het roofvissen om de hoek kijken. Toen is het een tijd stil geweest, echter na een stage periode in Italië (waar ik veel visbladen las welke ik had meegenomen uit Nederland) was het vuurtje weer aanwezig! Toen heb ik anderhalf jaar in Engeland gewoond en daar is het roofvis-virus weer echt toegeslagen! Sindsdien ben ik niet meer te stoppen!!VRAAG 2: Heb/had je een voorbeeld, zo ja wie?
ANTWOORD: Mijn voorbeelden zijn mijn vismaten! Door de jaren heen heb ik een groep kundige, leuke en vooral gepassioneerde vismaten om mij heen ‘verzameld’ waarmee ik talloze avonturen beleef en waarvan ik altijd iets leer. De één is kundig op dat water met die techniek, de ander is kundig op dat water met een andere techniek. Het belangrijkste is echter dat we altijd veel plezier samen hebben, ook al vangen we helemaal niets! We vangen onze vissen ook altijd samen, vangt de een echter wat meer dan de ander dan kan daar uiteraard altijd wel even mee gejend worden, maar altijd met een lach!VRAAG 3: Hoe deel jij je visseizoen in? Stel je jezelf doelen?
ANTWOORD: Het liefst vis ik continue op snoek, echter door de warmere periodes ben ik op een gegeven moment geswitched naar het vissen met klein kunstaas op alles wat bijt bij watertemperaturen boven de 20 graden. Uiteraard vang ik dan af en toe wel eens een snoek, maar het meeste is dan baars en snoekbaars. Een heerlijke visserij waarmee ik de zomer door kom. Zakt de watertemperatuur dan onder de 20 graden, dan gaat mijn focus weer op de snoek. Doelen stel ik mezelf nooit, ik vis voor mijn plezier en ik zie wel wat er gebeurd. Uiteraard kies ik wel mijn wateren uit voor bepaalde jaargetijden en ook de visserij pas ik aan. Trollend vissen met groot kunstaas in de koudere jaargetijden kan zo effectief zijn, maar volgens sommige is trollen geen ‘vissen’; jammer want goed trollen is ook een kunst!

VRAAG 4: Welke sessie of vangst is het je meest bijgebleven?
ANTWOORD: Dat moet toch wel de vangst zijn van mijn op één na grootste snoek op het Eiland van Maurik tijdens de Fair for Lure & Fly. Na een lange dag op een stand te hebben gestaan besloten Robert-Paul Wolters en ik nog even te gaan vissen met ons nieuwe kunstaas wat net op de markt was gekomen. Uit het niets explodeerde het water en uiteindelijk mocht Robert-Paul een 128 cm snoek landen, absurd!VRAAG 5: Wat is je favoriete soort en welke techniek vind je het leukst?
ANTWOORD: Zonder enige twijfel de snoek! Eigenlijk zijn alle technieken leuk om deze rover te vangen, wat ik al eerder schreef, trollen met groot kunstaas kan zo veel effectiever zijn op momenten dan werpend vissen. Maar goed, diep in mijn hart vind ik het werpen op snoek de mooiste visserij, vooral een aanbeet vlak voor de boot of kant laat mijn hart nog steeds harder kloppen.VRAAG 6: Wat is het gekste wat je ooit aan de waterkant hebt meegemaakt?
ANTWOORD: Samen met vismaat Ben waren we aan het vissen op het Veluwemeer, het was een warme dag en iedereen die daar wel eens vist weet dat daar naaktrecreatie is. Echter op dat stuk waar drie topless dames stonden, welke zeer aardig om een sigaretje vroegen, niet! Zo verlegen als dat ik was keek ik de andere kant op, mijn vismaat Ben echter niet… en geef hem eens ongelijk! Daarnaast is er eens een jonge reiger op de rand van de boot geland, allemaal leuk en aardig en hij bleef zelfs zitten voor een foto om er daarna van tussen te gaan met een stuk kunstaas. Gelukkig is zowel de reiger als het stuk kunstaas ongedeerd gebleven.VRAAG 7: Wat is je grootste blunder tijdens het vissen geweest?
ANTWOORD: Ik kan een potje kletsen, heel veel kletsen. Soms zo erg, dat ik even vergeet dat ik aan het vissen ben. Zo waren we aan het vissen en die dag waren de vissen compleet gek van hybride jerkbaits. Topper van de dag was de Torob van Rob Kraaijeveld, welke al een aantal keren goed was gegrepen. Robert-Paul en ik waren aan het wachten op die ene en die kwam! Echter had ik de aanbeet niet gezien nog gevoeld (bij een hybride willen ze er nog al eens vol overheen schuiven wanneer je lijn slapt hangt na een jerk) en daar was ze, een biels van een snoek welke stil voor de boot lag, met die Torob in haar smoel. Toen ik me dat besefte wilde ik de haak zetten, echter spuugde ze hem zo uit en zwom rustig weg, als of er niets gebeurd was…

VRAAG 8: Wat is jouw favoriete kunstaas?
ANTWOORD: Dat is echt afhankelijk van de periode! Vroeger riep ik stellig een spinnerbait, nu is het een mix van een spinnerbait, shad en een jerkbait. Uiteraard zit hier kunstaas bij van Rozemeijer zoals de Paddle (shad) en de Tybrid (jerkbait), echter mogen wij vissen met wat wij willen dus hangt er regelmatig, bijvoorbeeld, ook nog een Ernie, Shad Clone aan of een Boneyard. Ik kijk altijd wel bewust wat er gebeurt in hengelsportland, is één aasje favoriet en wordt dat vaak gebruikt dan besluit ik vaak om dat juist niet te gebruiken en terug te grijpen naar een oude vertrouwde die dan vaak weer over het hoofd wordt gezien door de meute.VRAAG 9: Welke targets, soorten of specimens staan nog hoog op je verlanglijst?
ANTWOORD: Ik zou graag nog eens een Nederlandse meerval vangen op kunstaas, ik heb ze in Frankrijk gevangen maar dan met levend aas. Daarnaast lijkt het me erg gaaf om met een groep vismaten naar Canada te gaan om daar op musky te vissen. Mocht ik nog maar één keer in mijn leven op visvakantie kunnen gaan, dan zonder enige twijfel de Amazone en alles wat daar jaagt, daar ben ik een keer geweest en dat was zonder enige twijfel mijn mooiste visvakantie ooit!VRAAG 10: Welke visdroom zou je nog willen verwezenlijken?
ANTWOORD: Terug naar de Amazone om daar gericht te vissen op de Payara of te wel de vampiervis. In een eerdere trip heb ik deze weten te haken maar helaas wist deze te ontkomen! 

Tot zover de 10 vragen aan Thijs, volgende week is het de beurt aan Yair Jelmer Nauta...

 

Meer 10 vragen aan lezen? klik dan hieronder!

Jouke Jansma

Johan Struwe

Simon Torenbeek  

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.

Leden

22084

Foto's

91912

likes

295