10 vragen aan... Yaïr Jelmer Nauta

Dinsdagmiddag 16:00 uur, het is weer zover, tijd voor een nieuwe '10 vragen aan'. Vorige week hadden wij Thijs van de Sanden, deze week is het Yaïr Jelmer Nauta!
VRAAG 1: Wanneer en hoe ben je begonnen met vissen?
ANTWOORD: Zelf vis ik sinds mijn derde levensjaar. Het begon met een kunststof vis aan een bamboestok bij ons thuis in de vijver. Al gauw werd de bamboestok verruild voor een telescoophengel met wormen.VRAAG 2: Kun je iets vertellen over je eerste vis?
ANTWOORD: Mijn eerste vis was een zeelt. Ik weet het nog als de dag van gisteren. Ik was door mijn ouders net voorzien van een nieuwe telescoophengel. Wij woonden aan een fantastische vaart met een zeer goed visbestand. Mijn dobber met daaronder een worm lag nog maar net op de plek toen hij onder schoot. Na een spannende dril kwam mijn eerste vis, een zeelt, boven. Ik blijf daarom ook een zwak houden voor deze mysterieuze vis.VRAAG 3: Hoe deel jij je visseizoen in? Stel je jezelf doelen?
ANTWOORD: Mijn visseizoen bestaat uit drie delen, najaar, winter en voorjaar. De zomerperiode is vaak erg druk bij mij op de zaak. Daarnaast vermijd ik de extreme drukte op het water erg graag. Elk jaargetijde kent zijn eigen visserijen, ook blijf ik zoeken naar nieuwe toepasbare vistechnieken. Ik hoop dit jaar mijn eerste 100 cm+ snoekbaars pelagisch te kunnen vangen.

VRAAG 4: Welke sessie of vangst is je het meest bijgebleven?
ANTWOORD: De sessie twee jaar geleden met vaste vismaat Stephan Lamphen. Ik heb het moment vaak herbeleefd. Ik weet nog dat ik hem belde dat ik vijftien minuten later zou komen omdat ik er onderweg achter kwam dat ik die ene shad vergeten was. Stephan verklaarde me voor gek. Aangekomen op locatie bleek het de beste keuze ooit te zijn geweest. Na vijftien minuten kreeg ik de aanbeet van mijn leven en na een dril van ruim tien minuten verscheen er een snoek van ongekend kaliber. Na het meten bleek de rolmaat te stoppen bij 131,8 cm. Mijn lijnen zijn een half uur erna binnen de boot gebleven.VRAAG 5: Wat is je favoriete soort en welke techniek vind je het leukst?
ANTWOORD: Snoekbaars, halfwatervisserij en werpen met jigheads. Bij de optimale aaspresentatie en het juiste zweefmoment zijn de aanbeten vaak zo kneiterhard. Dit werkt zeer verslavend.

VRAAG 6: Wat is het gekste wat je ooit aan de waterkant hebt meegemaakt?
ANTWOORD: Ook deze sessie vergeet ik niet snel meer. Het is vier jaar geleden, op een zonnige maar toch zeer koude winterdag, wanneer ik iets in de rieten zie bewegen. Achteraf blijken het een man en vrouw te zijn die met hele andere dingen bezig zijn dan vissen.VRAAG 7: Wat is je grootste blunder tijdens het vissen geweest?
ANTWOORD: Dagje vissen in Amsterdam met twee potentiële klanten, slaapdronken naast je loopplank stappen terwijl je de boot aan het traileren bent en hartje winter in het ijskoude water terecht komen. Vervolgens toch besluiten te gaan vissen in een nat pak en de week erna ziek op bed moeten liggen.

VRAAG 8: Wat is jouw favoriete kunstaas?
ANTWOORD: Absoluut de Keitech Easy Shiner 4 inch in de kleurcode 424. Deze shad lijkt het op alle wateren goed te doen.VRAAG 9: Met wie zou je nog wel eens willen vissen?
ANTWOORD: Een dag vissen met Marco Hans Kraal en Ed Stoop staat nog hoog op mijn lijstje. Het enthousiasme van deze mannen werkt aanstekelijk. Ook zou het mij een eer lijken om eens een dag met Luc Coppens op jacht te gaan. Hij is in mijn ogen de ultieme sportvisser die zo goed als alle technieken beheerst.VRAAG 10: Welke visdroom zou je nog willen verwezenlijken?
ANTWOORD: Graag zou ik nog een keer de Amazone in willen om midden in de rimboe op zoek te gaan naar arapaima’s. Ik heb hier al erg veel documentaires over gezien en Zuid-Amerika is waar mijn roots liggen. Een ware droom dus.

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.

Leden

22084

Foto's

91912

likes

295