10 vragen aan... Wilfred van Nunen

Het is dinsdagmiddag 16:00 uur, tijd voor '10 vragen aan'! Vorige week konden we de 10 vragen aan van Luc Van Litsenborg lezen. Deze week is het de beurt van Wilfred van Nunen deze Broeder in Petrus is geen onbekende in de roofviswereld en loopt al een aantal jaren mee. Wilfred heeft al talrijke artikelen op zijn naam staan over het roofvissen, maar dat is niet het enige waar hij op vist! Dus pak  een kop soep en lees op je gemak deze 10 vragen aan!
 

VRAAG 1: Wanneer en hoe ben je begonnen met vissen?
ANTWOORD: Dat was in 1974. Ik deed mee aan het 'koningsvissen' van de plaatselijke hengelsportvereniging. Met een bamboehengel van drie meter ving ik aan het Wilhelminakanaal drie baarsjes, waarmee ik jeugdkoning werd. Ik was 'de koning te rijk' met die glimmende beker en met de eerste prijs: een holglashengel van maar liefst vier meter! Vanaf dat moment was de sportvisser in mij voorgoed geboren...

VRAAG 2: Heb/had je een voorbeeld, zo ja wie?
ANTWOORD: Dat was onze buurman, Piet van Beers. Piet was een echt natuurmens. Zijn dagen vulde hij met jagen en vissen en erover praten. Hij had twee dochters en die gingen niet met hem vissen. Ik wel! Hij leerde me heel veel kneepjes, zoals het vissen met hennepzaad. Daar was hij een ware meester in. Hij ving de één na de andere prachtige blankvoorn en dat wilde ik ook! Later nam hij me mee naar de Maas en naar de Grevelingen, waar ik de zoute visserij ontdekte.VRAAG 3: Kun je iets vertellen over je eerste vis?
ANTWOORD: Dat was een baarsje aan het kanaal in ons dorp. Gevangen aan een kronkelende regenworm, strak langs de kant. Baarsjes en possen, die vingen we veel. Mijn eerste vis die enorm veel indruk op me maakte was een paling van 52 cm. Daar had ik als jochie van een jaar of 8 heel wat mee te stellen...

VRAAG 4: Hoe deel jij je visseizoen in? Stel je jezelf doelen?
ANTWOORD: Ik kies graag voor wateren en technieken die de potentie in zich hebben om voor grote vissen te zorgen. Liever één grote dan tien kleintjes! Vaak zijn de eerste maanden van het jaar echte snoekbaarsmaanden. Verticalen, diagonalen en backtrollen met middelgrote shads zijn dan veel toegepaste methoden. Naarmate de watertemperatuur richting de afsluiting van het seizoen op gaat lopen, vis ik graag weer gericht op snoek, met langzaam te vissen kunstaas, zoals grote streamers. Machtig mooi om deze door een snoek gepakt te zien worden. En die vissen zijn imposant rond, zo tegen de paai... Op rustige dagen ga ik ook graag het grote water op, gericht op grote baars. Echt een uitdaging! De eerste weken van het seizoen in juni is het dan weer vooral snoekbaars waar we het op gemunt hebben. Ze liggen nu verrassend ondiep en de aanbeten zijn vaak meedogenloos. Ook de roofblei laat zich nu goed vangen. Naarmate er meer speldaas komt, wordt dat moeilijker... De echte zomermaanden vis ik graag met klein spul op baars en winde, en ga ik graag een uitstapje maken naar het zoute, op de zeebaars. Of een dagje op fint. Als de 'r' weer in de maand zit, wordt er vaak gekozen voor het werpend vissen op snoek, meestal met middelgrote shads. Maar ongeacht de tijd van het jaar zorg ik ervoor dat ik altijd meerdere technieken kan toepassen. Ik zet mijn zinnen nooit op één vissoort, maar switch graag op een dag.VRAAG 5: Welke sessie of vangst is je het meest bijgebleven?
ANTWOORD: Indertijd zal ik een jaar of tien geweest zijn, toen ik het kunstaasvissen ontdekte. In de avondschemering haakte ik op een Midi 'S' van Shakespeare een snoek, die het plugje nét voordat ik 'm uit het water wilde trekken, toehapte. Dat beeld staat nu nog op mijn netvlies en mijn hart gaat er nog sneller van slaan. De vis was overigens 'slechts' 67 cm, maar toen was het een kanjer!

VRAAG 6: Wat is je favoriete soort en welke techniek vind je het leukst?
ANTWOORD: Zelf vind ik (bijna) alle roofvissen de moeite waard om er gericht op te vissen, maar wanneer ik een keuze moest maken: zonder twijfel snoek! Dat brute en onverschrokkene, die imposante kop en die felle runs van een echte klepper... nee, daar gaat wat mij betreft niks boven. En dan werpend bevist aan niet te zwaar materiaal, met middelgrote softbaits die je met het oog kunt volgen. Het visuele aspect is heel belangrijk voor mij. Een vis zien toeslaan geeft me zoveel méér voldoening dan een vis haken bij het trollen.VRAAG 7: Wat is het gekste wat je ooit aan de waterkant hebt meegemaakt?
ANTWOORD: Inmiddels heb ik veel dingen meegemaakt die je als gek of verrassend zou kunnen bestempelen. Maar vooruit, ik moet een keuze maken. Ik was een jaar of veertien, toen ik zat te vissen op zeelt in de Kleine Beerze, die door een prachtig stukje natuur stroomt. Er kwam een ouder mevrouwtje aan met een dikke jas aan en een fiets aan de hand, omdat het paadje langs het water erg hobbelig en glibberig was. Ze vroeg me de weg naar een camping in de buurt. Na het haar uitgelegd te hebben, liep ze verder langs de waterkant. Een paar minuten later hoorde ik een zacht stemmetje, zo'n 100 meter verderop, “help, help” roepen. Ik ging er naartoe maar zag aanvankelijk niets. Totdat ik een handje en een hoofdje boven water uit zag komen! Ik pakte haar hand en trok haar naar boven. Omdat de fiets bovenop haar was gevallen en haar dikke jas helemaal volgezogen was met water, zou ze onherroepelijk verdronken zijn. Nadat ik haar jas had uitgewrongen, de fiets op het droge had getrokken en gevraagd had of ze verder nog hulp nodig had, trok ze haar jas weer aan en liep ze verder. Zonder te bedanken. Ze was natuurlijk helemaal in shock!

VRAAG 8: Wat is je grootste blunder tijdens het vissen geweest?
ANTWOORD: Dat was afgelopen voorjaar op het Oostvoornse Meer. Vanuit de opblaaskano viste ik met kleine softbaitjes op bot. Terwijl ik van de ene stek naar de andere peddelde, liet ik een plugje meezwemmen. Ik had echter geen steun aan boord en had de handgreep van de hengel onder een bankje geklemd, in de veronderstelling dat dat stevig genoeg was. Niet dus! Ik krijg een aanbeet, de hengel vliegt overboord en ik duik er impulsief achteraan. Hengel kwijt, nat pak, telefoon verzopen en... bij het aan boord klimmen kukelt mijn camera op statief óók nog overboord!

VRAAG 9: Welke targets, soorten of specimens staan nog hoog op je verlanglijst?
ANTWOORD: Een meterplus-koolvis op (relatief) licht materiaal. Maar daarvoor moeten we toch wel een eindje Noorwegen in. Ik ben geen vliegtuigtoerist; het idee dat er buitensporig veel liters brandstof verstookt moeten worden voor mijn plezier staat me tegen. Wellicht gaan we een keer een meerdaagse autotrip maken om deze droom waar te maken... Ondertussen vermaak ik me uitstekend met wat er dicht bij huis aan roversgespuis rondzwemt. Een metersnoekbaars, ja, dat zou ook wel gaaf zijn!VRAAG 10: Met wie zou je nog wel eens willen vissen?
ANTWOORD: Met Jan Schreiner. Maar dat kan helaas niet meer. De sfeer die zijn verhalen ademen vind ik geweldig. Deze man heeft zoveel voor de hengelsport betekend. Gelukkig heb ik verschillende vismaten voor wie vissen zoveel méér is dan alleen vissen vangen. Ik hoop nog véél dagen met hen te mogen beleven!VRAAG 11: Welke visdroom zou je nog willen verwezenlijken?
ANTWOORD: Onlangs heb ik mijn boot verkocht en heb de keuze gemaakt om vanuit een kajak te gaan vissen. Back to basic, puur natuur. Ik heb er enorm veel zin in om deze manier van vissen toe te gaan passen, op vele wateren en met het oog op meerdere soorten in zoet én zout.

Tot zover de 10 vragen aan van Wilfred. Volgende staat alweer klaar voor  29 januari, wie dat is? Tsja, dan moet je even wachten.

MEER 10 VRAGEN AAN LEZEN? KLIK DAN HIER!

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.

Recente artikelen

Kunstaas Tunen

Gepubliceerd door Team Roofvisnet

Roofblei Codes

Gepubliceerd door Team Roofvisnet

Met extreem soepele en precieze loop.
Low profile

Gepubliceerd door Rudy van Duijnhoven

Leden

20886

Foto's

92096

likes

219