Tackle tests

Rapala BX Waking MinnowHet is weer zover ik mag het volgende kunstaas voor jullie testen, dit keer neem ik de Rapala BX Waking Minnow onder de loep! De zwemlip staat naar beneden dus ik weet al hoe laat het is, topwater kunstaas! Ik weet dat hij aan de oppervlakte zwemt, maar hoe?  Na twee succesvolle Tackle Testen ben ik erg benieuwd of we de Waking Minnow aan dit erelijstje kunnen toevoegen.

Tekst en foto’s: Tobias Stuurman-INFORMATIE
Merknaam
:Rapala
Productnaam:BX Waking Minnow 13
Type product:Plug
Lengte:13cm
Gewicht:22gr
Diepte:Oppervlakte
Kleur: Albino Shiner/Blue Black Herring/Fire Tiger/Gold Fish/Gold Shiner/Pearl Grey Shiner/Purpledescent/Rainbow trout/Smelt/Yellow perch
Winkeladviesprijs:€14,50
Materiaal:St. Croix jerk mid-fast – Abu Garcia Revo Toro Beast

EERSTE INDRUK- Het eerste wat opvalt is de karakteristieke langwerpige vorm die we van Rapala gewend zijn maar  met een korte zwemlip die haaks op de plug staat. Je ziet en voelt dat dit niet zomaar een stukje plastic is. Het uiterlijk van de Waking Minnow is indrukwekkend en wordt beschermd door een harde buitenlaag, dit kunstaas is gemaakt voor actie! Alhoewel ik graag achter de dikke snoekdames aan ga denk ik zomaar dat dit ook een mooie lure is die ik kan inzetten tijdens het zeebaarzen.
Aan het kunstaas hangen een drietal vlijscherpe VMC dreggen wat mij iets teveel van het goede is, ik vraag me af of de zwemactie veranderd als ik de middelste dreg eraf haal? Laten we de Waking Minnow uitlaten!PRAKTIJKTEST- Vandaag staat er een snoeksessie vanuit de belly boat op de agenda, de Waking Minnow gaat gelijk mee! Ik zoek eerst een interessante spot uit op groot water met wierbedden en waterlelies om de wakebait over en langs te halen. Eens even zien hoe hij zich voortbeweegt. Deze Rapala rolt krachtig van links naar rechts, zo'n actie heb ik nog niet eerder gezien! Gespannen volg ik  de plug nauwkeurig, al wiegend zwemt hij op het wateroppervlak boven de wierbedden. Ik merk al snel dat ik de hengeltop tijdens het inhalen iets hoger dan normaal moet houden om het kunstaas in de bovenste waterlaag te houden. Al driftend gooi ik het ondiepe af tot ik plotseling een donkere schim uit een lelieveld zie schieten en vol op mijn Waking Minnow zie duiken waardoor de plug door de lucht heen vliegt, helaas zonder vis...
Snel gooi ik de plug opnieuw op de plek des onheils, binnenhalen was niet nodig, snoeihard duikt dezelfde schim weer over de plug en dit maal blijft ze wel hangen. Een mooie snoek van 85 cm is het eerste slachtoffer geworden van deze net-niet-topwater.ZOUT- Een aantal uren later sta ik voor een groot stuk zout water waar de stromingen elkaar kruisen. Aan de oppervlakte ontstaan vanuit verschillende richtingen wervelingen . Snel gooi ik de Wake Minnow in, tijdens de eerste worp zie ik tweemaal een kolk achter de plug maar de vis bijt niet door! Ik krijg twee aanbeten kort na elkaar, de truc is te blijven draaien en niet te snel aanslaan. Terwijl ik tijdens de laatste meter twijfel aan de oranje kleur voor zeebaars duikt vanuit het kelp een zeebaars op de wakebait... In mijn reactie sla ik direct aan, iets te direct waardoor ik de plug uit zijn bek sla en de plug met een behoorlijke snelheid tegen een grote steen aanvliegt… Even snel de plug checken.. Geen beschadigingen, gelukkig! Snel werp ik de oranje Rapala weer langs de stroomnaad en het kelp en na een aantal worpen is het wel raak. Een mooie zoutwaterstekel aan de Rapala Waking Minnow, missie Geslaagd!DUURZAAMHEID- Met de Waking minnow heeft Rapala wederom een sterke plug op de markt gebracht. De buitenlaag is gemaakt van copolymeer waardoor de plug praktisch onverwoestbaar is. Dat is ook wel nodig vanwege de snoeiharde aanbeten die je erop krijgt. De dreggen die erop zitten zijn van VMC en zijn vlijmscherp betrouwbaar en zullen tijdens het drillen van de vis niet snel loskomen.

VERKRIJGBAARHEID- Met een enkele click op google heb je de WM zo in huis, ze zijn goed te verkrijgen op internet en verschillende Nederlandse hengelsportzaken. Net als bij ieder ander kunstaas zijn niet alle kleuren even makkelijk te verkrijgen maar met een beetje zoeken vind je voor ieder water een geschikte kleur.

EINDOORDEEL- Wanneer je bekend bent met Rapala dan weet je precies wat je kan verwachten. Een mooie, stevige en degelijke plug waar je vis mee vangt! Je kan de Waking Minnow simpel binnen vissen waardoor ook een beginnende visser hier prima mee uit de voeten kan. Het topwatervissen met dit kunstaas is niet voor mensen met een zwak hart, ik ben mezelf een aantal keer helemaal kapot geschrokken! Ze klappen er echt zonder genade vol overheen!
Standaard wordt de Waking Minnow geleverd met drie dreggen. Dat vind ik persoonlijk wat veel, bovendien verandert de actie niet als je de middelste dreg verwijderd en dat is toch een stukje visvriendelijker.

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.

Leden

22084

Foto's

91912

likes

295