• Alles over de gesloten tijd

  Elk jaar weer hebben roofvissers te maken met de gesloten tijd en elk jaar weer is er een hoop verwarring. Wanneer mag je nu op snoek vissen en wanneer niet? Wat houdt de gesloten tijd voor aassoorten nu precies in en wanneer eindigt de gesloten tijd? Het is weer hoog tijd voor opheldering!

  TEKST SJOERD BELJAARS, FOTO’S REDACTIE

  Paaiende snoek. Prachtig om te zien en houd het er daar ook bij. Zie je overduidelijk tekenen van de paai, ga er dan niet op proberen te vissen, gesloten tijd of niet!

  Sta je op een mooie dag in maart met een plug te werpen op een snoekwater, staat ineens oom agent achter je, die je vertelt dat dat nu niet mag. Het is immers gesloten tijd voor snoek! Heeft hij nu gelijk of niet? Snel zeg je dat je op snoekbaars aan het vissen bent, maar hij staat al klaar met zijn boekje.

  Zelf kennen de rovers geen gesloten tijd…

  Het bovenstaande geeft mooi weer waar de schoen wringt met de gesloten tijd. Niet alleen bij ons vissers, maar ook bij de arm der wet. Het grote struikelblok is feitelijk dat we met twee gesloten periodes te maken hebben, namelijk de gesloten tijd voor vissoorten en de gesloten tijd voor bepaalde aassoorten. Beide worden maar wat vaak met elkaar verward.

  Van 1 april t/m de laatste zaterdag van mei is het verboden om met kunstaas, een stukje vis, of een dood visje te vissen.

  Laten we de beide gesloten tijdens eens nader bekijken:

  Gesloten tijd voor vissoorten. Vang je in deze periode een bepaalde vissoort, dan dien je hem onmiddellijk terug te zetten. Anders gezegd is het in deze periode verboden om deze vissoort mee te nemen. De gesloten tijd voor snoek (1 maart t/m de laatste zaterdag van mei) zorgt hierbij voor de meeste verwarring.

  Gesloten tijd voor aassoorten. In deze periode, 1 april t/m de laatste zaterdag van mei, is het verboden om met bepaalde aassoorten te vissen, oftewel je mag dan niet vissen met kunstaas, een stukje vis of met een dode vis.

  Concreet wil het bovenstaande zeggen dat je in de maand maart gewoon op snoek mag vissen met kunstaas, een stukje vis of een dood visje. Vang je er een, dan dien je hem alleen direct weer terug te zetten. Inderdaad, een behoorlijk achterhaalde wet, aangezien verwacht wordt dat je snoek altijd terugzet!