Tackle tests

TackleTest: Rozemeijer Fatal Attraction & 80 lbs Fluorocarbon leader

Roofvisgoeroe Bertus Rozemeijer stond aan de wieg van het merk dat zijn achternaam draagt. Tegenwoordig draagt het merk nog steeds zijn achternaam, maar is Bertus zelf niet meer aan het merk verbonden. Desondanks staat het merk Rozemeijer niet stil. Er wordt volop doorontwikkeld. Zo is sinds een aantal jaar een grote swimbait van Rozemeijer in de hengelsportzaken te vinden: de Fatal Attraction. Is de swimbait daadwerkelijk een ‘femme fatale’? Ik heb de swimbait getest, onder andere met de kant en klare Rozemeijer Fluoro Carbon Leader (80lbs).

Tekst & Foto’s: Tim Puts

Specificaties producten Rozemeijer
Productnaam: Fatal Attraction
Type product: Swimbait
Lengte: 18 cm
Gewicht: 95 gram
Haakmaat: 2x VMC 9650, maat 3/0
Kleur: Speckled Blue Gill
Adviesprijs: €16,99 Productnaam: Fluoro Carbon Leader

Type product: Onderlijn
Lengte: 30 cm
Trekkracht leader: 80 lbs
Maat speld: 4 (crosslock)
Adviesprijs: €4,99 (per drie)
Getest in combinatie met: Shimano Yasei Pike XH, Shimano Rarenium 4000XG ci4+ en 40 ponds Power Pro

EERSTE INDRUK De Fatal Attraction is een vierdelige swimbait. De delen zijn met elkaar verbonden door middel van dikdradige, dubbele bevestigingstangen. De bait is voorzien van twee vlijmscherpe VMC dreggen in maat 3/0 en staan goed in verhouding tot de grootte van de swimbait. De dreggen hangen aan degelijke splitringen. De dreggen zijn op het tweede en vierde (staartstuk) gemonteerd.De kant en klare Rozemeijer Fluoro Carbon Leaders worden per drie stuk geleverd in een kleine koker. De leaders hebben een lengte van 30cm en een trekgewicht van 80 lbs. De onderlijnen zijn voorzien van Rozemeijer Crosslocks in maat 4. Een lengte van 30cm voor een onderlijn voor snoek vinden sommige vissers aan de korte kant. Ikzelf vind 30 cm in ieder geval de minimale lengte die een snoekonderlijn zou moeten hebben, zeker als er met wat kleiner aas gevist wordt. Een beetje formaat vis kan het kunstaas nog wel eens goed inhaleren. Als de snoek gaat rollen, komen de tanden aardig dicht in de buurt van de hoofdlijn.ROTEREN De montage van de dreggen op de Fatal Attraction is opvallend. De dreggen hangen namelijk door middel van de splitringen aan roterende bevestigingsogen. Als de gehaakte vis draait, draaien deze ogen mee. In de praktijk zou dit moeten resulteren in minder lossers, omdat de vis zich minder makkelijk van de haak los kan draaien of schudden. Slim bedacht!

KLEUREN De kleur van de Fatal Attraction is prachtig. De te testen swimbait heeft de kleurencombinatie ‘Speckled Blue Gill’. Een zwarte rug, blauw met gele flanken en een rood kieltje. Op de flanken van de bait zijn daarnaast zwarte stippen en zwarte streepjes aangebracht. De kleuren zijn op de bait gespoten, en zijn dus niet door middel van een folie aangebracht. Dit valt te concluderen omdat ook delen van de bevestigingsstangen zijn gespoten in het verfproces.

AFWERKING De Fatal Attraction is met oog voor detail afgewerkt. De ogen hebben de kenmerkende vorm die tegenwoordig op meerdere Rozemeijer producten te vinden is. Er zijn zelfs twee kleine decoratieve neusgaten, kieuwen en borstvinnetjes op de Fatal Attraction te vinden. Daarnaast lijkt de Fatal Attraction zelfs een kleine glimlach te vertonen. Maar laat je hierdoor niet misleiden. De swimbait is een echte ‘killer’, zo is gebleken uit een aantal PR’s die door de mannen van Rozemeijer met deze bait zijn gevangen. De leaders zijn afgewerkt met een krimpkousje, zowel aan de kant van de crosslock als aan de kant van het achtje.KOGELS De Fatal Attraction is voorzien van twee kogels: één in de kop en één in het staartstuk. In de kop bevindt zich een grote kogel die een dof getik produceert. In de staart zit een kleinere kogel, welke een hogere ‘pitch’ produceert.

PRAKTIJKTEST De Fatal Attraction is een traag zinkende swimbait en heeft een diepgang van ongeveer 20 tot 90 cm. Ideaal voor het vissen boven de plantenbedden of ondiepe poldersloten. Ik heb de swimbait zowel getest op zelf gemaakte stalen onderlijnen als ook de kant en klare Rozemeijer Fluoro Carbon Leaders (80lbs). Ik heb de bait meegenomen op visvakantie in Zweden. Daarnaast heeft de Fatal Attraction in Nederland een aantal keer aan de speld gehangen.
In Zweden kwam de bait helaas niet tot zijn recht. Dat kwam niet door de Fatal Attraction zelf. De vis wilde niet omhoog komen, waardoor het vissen met een ondiepe zwemmende swimbait niet effectief bleek te zijn. Ik heb wel een goede indruk gekregen van de mogelijkheden van de bait. Deze indrukken kwamen goed van pas op een warme lentedag in juni, waar ik samen met vismaat en medetackletester Synco, het grote water ben opgegaan.
Deze dag visten we op een groot water verschillende plantenbedden uit. De delen waar de begroeiing niet zo dicht was, werden met jerkbaits uitgevist. Waar de begroeiing te dik bleek te zijn, zette ik de Fatal Attraction in. En met succes. Door de hengel hoog te houden, kroop de Fatal Attraction verleidelijk onder het oppervlak richting de boot. Door af en toe boven open plekken te stoppen, zonk de swimbait langzaam naar beneden. De techniek bleek te werken. Boven een van de plantenbedden klapte een mooie snoek vol overgave op de swimbait.

 

In de praktijk kan de Fatal Attraction ook trollend worden ingezet. Strak over de plantenbedden, langs de oever of boven onderwaterstructuren heeft de Fatal Attraction zijn kunsten al bewezen. Wie kent dit filmpje van Thijs van der Sanden niet, die trollend met de Fatal Attraction zijn PR vangt?

https://www.youtube.com/watch?time_continue=203&v=gEVvfrJ0uvw

Ik heb helaas geen vis gevangen in de combinatie van de Fatal Attraction en de Fluoro Carbon Leaders. In Zweden heb ik wel verschillende vissen gevangen op ander kunstaas in combinatie met de kant en klare leaders. De onderlijnen hielden zich prima, ook bij snoeken die de leaders goed tussen de tanden hadden zitten.DUURZAAMHEID Na een aantal vissessies is te zien dat de verflaag van de Fatal Attraction op bepaalde punten is beschadigd. Dit zijn de punten waar de snoek heeft toegeslagen, waar contact is geweest haakpunten en waar de delen van de swimbait elkaar raken. Dit vind ik echter niet storend. Het komt bij vrijwel al het (fabrieks)kunstaas voor waar geen dikke laklaag op zit. Het vormt voor mij dan ook zeker geen minpunt. Het belangrijkste is dat het bevestigingswerk na een aantal sessies nog prima in orde is. Hetzelfde geldt door de haken: deze zijn nog vlijmscherp.Wat betreft de Fluoro Carbon Leaders merk ik dat de crosslocks na verloop van tijd aan vervanging toe zijn, zeker als er veel van kunstaas gewisseld wordt. Er treedt metaalmoeheid op. Dit is echter niet specifiek een punt voor alleen de Rozemeijer spelden. Dit geldt voor alle spelden die veel worden gebruikt. Zoals bij alle diameters van fluorocarbon moet na elke gevangen vis de onderlijn kritisch bekeken worden op beschadigingen. Bij de minste twijfel dient deze direct vervangen te worden. Na een aantal vissen te hebben gevangen op de Fluoro Carbon Leaders, heb ik deze nog echter nog niet hoeven vervangen.

VERKRIJGBAARHEID Rozemeijer is een bekend merk binnen de Nederlandse roofviswereld. Het meeste kunstaas en kleinmateriaal van Rozemeijer is dan ook in een groot aantal (web)winkels te vinden. De Fatal Attraction is verkrijgbaar in de volgende kleuren:EINDOORDEEL De fluorocarbon leaders zijn van goede kwaliteit. Ze zijn slijtvast en er zit een goede wartel op. Om wat meer zekerheid in te bouwen zou een extra 10 cm lengte echter niet misstaan. Voor de prijs die voor een Fatal Attraction moet worden betaald (€16,99), vind ik dat Rozemeijer een kwalitatief degelijke en mooie bait op de markt heeft gebracht. De bait is verkrijgbaar in een aantal fraaie kleurencombinaties en is daarnaast voorzien van degelijk ‘hang- en sluitwerk’. Het is een swimbait die prachtig is in te zetten in wateren met (toenemende) plantengroei, iets waar de hengelsporters in Nederland met toenemende mate mee te maken krijgen.
 

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.

Leden

21943

Foto's

92111

likes

291