Tackle tests

TackleTest: Lovec Rapy baarspluggen

Het aanbod pluggen is de laatste decennia zo toegenomen dat een keuze maken niet zo makkelijk meer is. Had je vroeger een handvol pluggen van Rapala en Shakespeare in de winkelrekken liggen, nu is er in haast elke hengelsportwinkel een aparte plaats voorzien voor deze hardbaits. Dikwijls zijn deze winkelrekken dan nog eens onderverdeeld in pluggen voor het slepend/werpend vissen en een aparte indeling voor de jerkbaits. Kleuren, vormen, verschillende acties en dieptes, kortom, een geordende hoop aan kunstaas. Meer en meer zie je ook dat er vissers zijn die zich specialiseren op baars en ook hier komt er meer en meer keuze in pluggen, kleine pluggen wel te verstaan!  Tekst & foto’s: Wim Van de Velde

Productinformatie

Merknaam: Lovec Rapy
Productnaam: Sniper, Ablet, Humpy, Trout en Frog
Type product: Baarsplugjes
Lengte: variërend tussen 2.2cm en 5 cm
Gewicht:  tussen 1g en 3g
Diepte:  0.5m-2.2m
Kleur: verschillende kleuren verkrijgbaar, vooral forelmotief en voornmotief
Winkeladviesprijs:  onbekendMateriaal waarop dit getest is
Hengel: Shimano Biomaster S81M -2,46m met werpgewicht van 10g-35g
Molen: stradic C14+
Lijn: Power Pro 10lbsEERSTE INDRUK Kan je dit wel nog werpend vissen? Zo verdomd minuscuul klein! Ik wilde de plugjes eens vergelijken met mijn grootste hardbait, een Tony Rizzo jerkbait, en de foto zegt meer dan genoeg.Dit is denk ik ook de reden waarom de plugjes bij mij terecht zijn gekomen, het gebrek aan werpgewicht vormt voor velen een probleem. Zelf ben ik geen echte baarsman, maar toch ben ik die knoerten van meer dan 45 centimeter echt wel gaan waarderen! Ze geven behoorlijk veel sport op licht materiaal. Met die gedachte in mijn achterhoofd nam ik de plugjes in ontvangst om te testen.PRAKTIJKTEST De verpakkingen van deze aasjes zijn recht toe recht aan, het ziet er niet fantastisch uit, maar ook niet slecht. Net als de plugjes zelf trouwens. Op de verpakking staat de naam van het plugje, de lengte, het gewicht, de kleur en de minimale en maximale duikdiepte vermeldt. Iets wat bij ieder merk zo zou moeten zijn natuurlijk. Er staat ook wat korte uitleg over de plugjes in het Engels, Pools en Spaans. Nederlands ontbreekt helaas. Allereerst besloot ik de pluggen eens op degelijkheid te testen, te beginnen bij de haken. Deze doorstaan mijn test glansrijk, je hoeft ze absoluut niet - zoals bij veel pluggen wel het geval is- te vervangen. Scherpe, kleine kwaliteitsdreggen! Ook zijn de ogen en splitringen van prima kwaliteit, ze verbuigen niet en zijn meer dan stevig. Een ander punt van aandacht bij veel pluggen is de duiklip, maar ook deze is absoluut solide te noemen bij deze kleine onbekende plugjes! Ieder plugje is voorzien van een klein speldje aan het bevestigingsoog, met die speldje moet je niet rommelen. Dit speldje zorgt ervoor dat de plug recht loopt en tevens makkelijk aan een onderlijn te bevestigen is. Ik weet niet of deze speldjes sterk genoeg zijn om ook grote vis te kunnen landen, maar zo op het oog lijken ze me prima. Van ieder plugje de zwemactie uitvoerig beschrijven lijkt me wat teveel gevraagd, dus laat ik kort en bondig zijn en zeggen dat ze allemaal prima zwemmen. De meeste plugjes hebben slechts één staartdregje, helemaal prima natuurlijk bij pluggen van 1 tot 3 cm lengte. Toch zijn sommige, ietsiepietsie grotere plugjes uitgevoerd met twee dreggen.
Mijn werpmolens zijn allemaal voorzien van dyneema, hoewel deze lijnsoort hoog aangeschreven staat bij roofvissers vroeg ik mijzelf voor deze test hardnekkig af of ik deze plugjes niet beter met nylon kan vissen. Het werpen is me nog alleszins meegevallen! Ondanks het geringe werpgewicht, bereik ik toch afstanden van 10-15 meter! Helemaal niet slecht dus. Van te voren dacht ik dat deze plugjes weleens goed zouden kunnen scoren voor roofblei, dan moeten ze natuurlijk wel op hoge snelheid binnen te vissen zijn. Dat is gelukkig ook het geval, slechts een van al deze plugjes tolde rond zijn as bij het snel binnenvissen.DUURZAAMHEID Helaas kan ik nog geen vangsten mededelen, mijn boottrailer moest dringend opgeknapt worden en de sloten hier liggen nog vol met planten. Dus hoe de pluggen meerdere vangsten doorstaan weet ik nog niet.EINDOORDEEL  Nooit had ik verwacht dat dergelijk kleine plugjes toch kaarsrecht door het water konden zwemmen. Ze zijn in mijn ogen perfect in te zetten tijdens de baarsvisserij, maar ook tijdens het roofbleien mag je ze denk ik niet vergeten. Wel is het zo dat je materiaal in orde moet zijn voor deze pluggen, een te grote speld of te zware onderlijn kan ervoor zorgen dat de pluggen niet meer recht zwemmen en dus slecht lopen!

 

 

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.

Leden

22089

Foto's

91912

likes

295