10 vragen aan... Yvo Bindels

Iets later dan normaal maar hopelijk nog binnen de marge ; ) Vorige week konden jullie de antwoorden van lezen van , maar vandaag hebben we weer een gelouterde sportvisser, Yvo Bindels!  De meeste van jullie zullen Yvo kennen als prostaffer van Spro en Gamakatsu. Deze gezellige Limburger  loopt alweer een aantal jaren mee in de Roofvisscene. Dus ga er lekker voor zitten en lees zijn antwoorden op de 10 vragen!
VRAAG 1: Wanneer en hoe ben je begonnen met vissen?
ANTWOORD: Als klein jochie was ik vrijwel altijd buiten te vinden. In het veld, bos of aan het water. De snelstromende kalkbeek die in mooie bochten door de tuin van onze buurman liep had dan ook voortdurend mijn interesse. De stekelbaarsjes, riviergrondels en prachtige beekforellen waren dan ook niet veilig voor het zesjarige vissertje vol zomersproeten. Aanvankelijk met een bamboestok en later met een kort werphengeltje liet ik mijn kurken dobber mooi driften en remde hem bij de onderspoelde boomwortels waar de dikste beekforellen zaten. M’n liefde voor het vissen op stromend water is dus al vroeg begonnen.VRAAG 2: Hoe deel jij je visseizoen in? Stel je jezelf doelen?
ANTWOORD: Ik vis vooral op de Maas en aangrenzende plassen. Geen gemakkelijk water om eenvoudig te scoren. De Maas is een regenrivier waarbij de omstandigheden wekelijks anders kunnen zijn. Dat dynamische karakter vergt ook continue aanpassingen van je techniek, wil je er het jaar rond succesvol blijven. Grofweg komt de herfst neer op de visserij op grote baars, de winter op snoekbaars en de zomer op roofblei en meerval. Maar dat is zeker niet in lood gegoten, want ik doe niets liever dan veel variëren. Uiteraard wil ik net als eenieder van ons zo veel en zo groot mogelijke vissen vangen, maar het genieten van de visserij met mooie materialen, de natuur en de rust verkies ik op dit moment boven doelen of bewijsdrang.VRAAG 3: Welke sessie of vangst is het je meest bijgebleven?
ANTWOORD: Dat zijn er inmiddels velen. Enkelen die eruit springen zijn de eerste 180+ meerval in onze boot gevangen door mijn maat Sandokan, de prachtige zeeforel die ik aan boord bij Johan Caneel mocht vangen en een 99 cm snoekbaars op een vrij lichte verticaalhengel op de Waal aan boord bij Luciën de Kroon. Daarnaast geniet ik enorm van de buitenlandse visavonturen met Henk Simonsz. Dat zijn inmiddels de nodige reizen naar Zweden, Noorwegen, Ierland en Spanje. Elke reis vol met prachtige herinneringen.VRAAG 4: Wat is je favoriete soort en welke techniek vind je het leukst?
ANTWOORD: Roofblei aanbeten in het wateroppervlak zijn enorm spectaculair. Vissen met poppers en zo’n enorme krater voor je voeten na een explosieve aanbeet staat garant voor adrenalineshots! Ook het vissen met jerkbaits vind ik erg gaaf, vooral op snoekbaars eind maart en begin juni. De agressie straalt er in die periode echt van af. Het werpen met softbaits op grote snoekbaars is een visserij waarin ik uren helemaal kan opgaan. Een shad die op een lichte loodkop aan een strakke lijn langzaam richting de bodem zweeft in afwachting van die enorme knal vind ik dan ook reuze spannend. Als bovengenoemde visserijen zich dan ook nog eens afspelen op stromend water, dan kan mijn visdag niet lang genoeg duren!VRAAG 5: Wat is jouw favoriete visserij?
ANTWOORD: De komende periode zal dit vooral een veelzijdige visserij met shads zijn. Werpen, diagonalen of verticalen en het liefst op een ontketende rivier. Voor mij is er niets mooier dan opgaan in dat spel met de elementen. Door de lage waterstand zal dit echter nog wel even op zich laten wachten. Een techniek die ik graag toepas in de jacht op de grotere vissen is het backtrollen. Grotere soepele shads worden dan traag boven een bepaalde diepte aangeboden waarbij de boot de bodemcontouren volgt zodat de shad constant op eenzelfde diepte vlak boven de bodem aangeboden wordt. Mijn Tomasco boot is daarvoor ideaal. Dankzij de afgeronde spiegel kan ik korte haakse bochten maken als het moet.

VRAAG 6: Wat is je grootste blunder tijdens het vissen geweest?
ANTWOORD: Traileren zonder stop in de boot, onder een lage brug doorvaren met een hengel rechtop, een flinke dreg in mijn hand, een afgebroken schroef op een dikke steen, naar huis rijden zonder de lichtbalk ingestoken te hebben, een hengelsteun die overboord gaat. Zo kan ik nog wel even doorgaan en velen zullen vast iets herkenbaars zien. Bij wekelijks bootvissen en traileren komt zoveel kijken dat het haast onmogelijk foutloos blijft gaan. De meeste dingen moet je eenmaal tegen aan gelopen zijn om ze een tweede keer te kunnen voorkomen.VRAAG7: Wat is jouw favoriete kunstaas?
ANTWOORD: Als consultant voor SPRO ben ik enorm veel met kunstaas bezig. Een ding dat bij het ontwikkelen en testen voorop staat is naast een betrouwbare kwaliteit vooral de vangkracht van het kunstaas. Kunstaas waar ik blind vertrouwen in heb is bijvoorbeeld de Pikefighterserie en de Wobshads. Ga ik voor zekerheid op onbekend viswater grijp ik vrijwel altijd naar dit kunstaas terug, de vangkracht is namelijk enorm. Maar vrijwel alle grote merken hebben enkele pareltjes erbij. Wie kent bijvoorbeeld de Hornet niet of de Fin-S. Desondanks blijft het natuurlijk ook superleuk om met nieuw kunstaas aan de gang te gaan en nieuwe dingen uit te proberen. En de materialen worden alsmaar beter.VRAAG 8: Welke targets, soorten of specimens staan nog hoog op je verlanglijst?
ANTWOORD: Het lijkt me gaaf om eens een enorme dikke meterplus snoekbaars het net in te zien glijden. Zo’n monsterlijke vis van meer dan een A4-tje hoog. Verder kunnen PR’s me totaal niet boeien. Wat wel tot mijn verbeelding spreekt zijn onverwachte verrassingen die mogelijk zijn. Zo zou ik op de rivier wel eens tegen een echte zalm willen aanlopen, of bijvoorbeeld een goudmeerval.

VRAAG 9: Met wie zou je nog wel eens willen vissen?
ANTWOORD: Het zal saai klinken, ik weet het, maar voor mij gaat er niks boven visdagen met mijn beste vriend en vismaat Sandokan. Een hechte vriendschap die al meer dan 25 jaar duurt krijgt simpelweg voorrang op alles en iedereen.
Sorry, Doutzen.VRAAG 10: Welke visdroom zou je nog willen verwezenlijken?
ANTWOORD: Een soort van survivalachtige vistrip in een prachtig ongerept gebied. Niet tropisch, maar meer zoiets als Alaska. Ergens waar je geen mens meer tegenkomt, uit de kristalheldere rivier kunt drinken en waar besneeuwde bergtoppen boven uitgestrekte bossen het decor vullen. Echter wil ik dan nooit meer weg daar.

 Tot zover de 10 vragen aan van Yvo Bindels, volgende week is het de beurt aan?

MEER 10 VRAGEN AAN LEZEN? KLIK DAN HIER!

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.

Leden

21151

Foto's

92088

likes

235