Product Informatie

Levert groter kunstaas grotere vis op?

Als roofvisser kom je deze vraag iedere keer weer tegen; 'vangt groter aas grotere vis?' Om eerlijk te zijn is er geen simpel antwoord op deze vraag. In sommige gevallen zal groot kunstaas zeker grotere vis aantrekken. Over het algemeen zal de gemiddelde grootte van de vis die je vangt met groot kunstaas ook groter zijn. In andere gevallen zal er geen verschil zijn tussen groot en klein kunstaas en zijn er dagen waarbij klein kunstaas beduidend meer grote vis vangt.

Tekst en foto's : Jörgen Larsson

Meestal zie je niet hoe een vis reageert op je kunstaas, maar bij het pelagisch vissen kun je zowel het kunstaas als de vis waar je op vist zien. Met deze methode krijg je een prachtige live show op je visvinder, zodat je precies kunt zien hoe de vis reageert op je kunstaas; als je het juiste kunstaas op de juiste manier gebruikt… De pelagische manier van vissen heeft me heel veel grote snoekbaars en spannende momenten opgeleverd, maar ook heel veel inzicht in hoe deze soort zich gedraagt, hoe ze jagen en welk kunstaas ze het liefste pakken. Voor mij was het een echte ‘eye opener’ toen ik begon met het gebruiken van groter kunstaas voor het vissen op snoekbaars. Als ik vroeger een normaal soft kunstaas gebruikte van 11 - 15 cm moest ik op veel verschillende grote vissen vissen om een reactie te krijgen. Maar toen ik overschakelde naar groter kunstaas van 17 tot 25 cm, reageerde op eens bijna elke vis op mijn kunstaas.

Lengte Natuurlijk bijt niet elke vis, maar de meeste vissen checkten wel mijn kunstaas en vaak werd hij zonder aarzeling gepakt, verder waren de aanbeten vaak extreem hard! Tegenwoordig gebruik ik meestal kunstaas van 20 tot 23 cm en soms ga ik naar ruim 25 cm voor bijna 80% van mijn snoekbaarsvisserij, of dit nu pelagisch of verticaal vissend is. Ik heb echter een paar meren waar groot kunstaas minder goed werkt, hier willen de grote vissen liever kunstaas met een lengte van 12 tot 15 cm, maar over het algemeen vang ik meer grote vissen met groot kunstaas.
Mijn favoriete kunstaas voor grote snoekbaars is de Westin Twin Teez in 20 cm. Dit kunstaas is te krijgen in een breed scala aan effectieve kleuren en heeft zichzelf keer op keer bewezen. In Zweden staat dit kunstaas nog steeds op nummer 1 als het gaat om het grote snoekbaars sinds het uit kwam in 2012, met talloze grote vangsten op haar conto. Vorig jaar is zelfs het Zweedse record snoekbaars van 12,53 kg gevangen op een 20 cm lange ‘slime’ kleur Twin Teez.Verklaring Als je het mij vraagt, is een van de verklaringen dat de Twin Teez zo’n succes is de grote van het kunstaas. Het is een groot kunstaas zonder dat het TE groot is. Het is groot genoeg om de aandacht van de grote vis te krijgen, maar niet zo groot dat het een negatief effect heeft op het haken van de vis. Ik vind het de perfecte grootte voor grote snoekbaars!Interessant Een ander interessant kunstaas en een goede aanvulling op de Twin Teez, is de 22 cm Westin Slim Teez. Dit is een slanker en zachter kunstaas en doet het vaak goed als de vis niet echt los is of voorzichtig. De Slim Teez is ook een goed kunstaas om te gebruiken op de 'dode' hengel als bijhengel tijdens het normale verticalen. De grootte zal de vis aantrekken en de zachtheid van het kunstaas zal het al zonder veel beweging een aantrekkelijke actie geven. Wanneer je grote vis wilt vangen, wees dan niet te voorzichtig, neem groot kunstaas en dan komt het resultaat vanzelf, voor mij is de lengte zeker van belang!
Meer informatie over de Softbaits die Jörgen beschrijft vind je hier:

Westin Twin Teez

Westin Slim Teez

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.

Leden

21943

Foto's

92111

likes

291