10 vragen aan... Frans Oomen

Het is 16:00 uur TIJD VOOR: 10 vragen aan! Vorige week konden we de antwoorden lezen van de godfather van het Nederlandse roofvissen Bertus Rozemeijer, nu is het de beurt aan Frans Oomen, iemand die leeft voor het vissen (en lekker eten)!
VRAAG 1: Wanneer en hoe ben je begonnen met vissen?
ANTWOORD: Mijn vroegste herinnering is dat ik op mijn 4e met mijn broer en een van zijn vriendjes onder begeleiding van mijn moeder mee ging vissen in de kasteelgracht van slot Well. Ik viste met een geel 4 meter telescoop hengeltje van Albatros en met een pluimpje brood vingen we daar massa’s voorn. Later bleek het ook een goed snoek- en karperwatertje.

VRAAG 2: Heb/had je een voorbeeld, zo ja wie?
ANTWOORD: Ik beoefen veel visserijen en daarin heb ik veel voorbeelden waar ik veel van geleerd heb. Ervaringen uit de ene visserij neem je mee naar andere disciplines en zo word je meer allround. Wanneer ik er dan toch een moet noemen is het Bertus Rozemeijer. Voor mij haalde hij de roofvisserij met zijn schrijfsels in destijds Sportvissersmagazine, uit de stoffige hoek van de 4 meter telescoophengel met de roodwitte steekdobber en de levende aasvis. Hij en zijn maten waren de juiste mannen op het juiste moment toen ze over de grens gingen kijken en technieken als jerkbaiten, twitchen en andere zaken naar de lage landen brachten. In een tijd zonder internet en sociale media bracht hij met zijn Roofvissprokkel elke maand iets nieuws en de toen nog legale, levende aasvis maakte plaats voor een nieuwe frisse wind in roofvisland. De hoempi ploempie dobber en het sleepje voor de snoekbaars maakte plaats voor een shad met loodkop en de levende voorn werd verruild voor een jerkbait!VRAAG 3: Kun je iets vertellen over je eerste vis?
ANTWOORD: Dat zullen voorns en baarzen geweest zijn in de polders rond mijn dorp. Mijn eerste snoek weet ik nog wel. Dat was op de hoofdwetering met een op een snoek gelijkend plugje van DAM. Overigens was snoeken toen maar bijzaak en viste ik vooral op karper, wat ik nog steeds ook heel graag doe trouwens.

VRAAG 4: Hoe deel jij je visseizoen in? Stel je jezelf doelen?
ANTWOORD: Vistrips naar het buitenland staan keihard vast in de planning en dat worden er steeds meer. De voorbereiding daaraan vooraf dus ook. Daaromheen volgt mijn seizoen min of meer een vast stramien. Na de opening tot aan de zomerstop vis ik ondiep met jerkbaits, spinnerbaits en rubber tussen 15 en 20 cm. Afhankelijk van de omstandigheden kan dat op de Benedenrivieren zijn, op mijn thuis water de Maas of de plassen in Noord-Holland. In de zomer schakel ik om naar baars en snoekbaars maar ook pak ik dan het karperen weer op. Dit jaar liep het zo lekker dat ik bijna met tegenzin weer ging snoeken. Het najaar staat in het teken van twee buitenlandse trips op snoek. Ierland is vaste prik en de laatste jaren steeds een weekje Scandinavië met vismaat Piet. Ik mis daardoor wel een hele goede periode in eigen land maar dat maakt me niet veel uit. Wanneer we de late herfst en winter in gaan, ga ik meer op kleiner water zoals stadswater, de kleinere vaarten in de bebouwde kom en de veenplassen. Ergens in februari worden de grotere wateren dan weer opgezocht, op zoek naar de snoeken die als eerste het ondiepe op komen voor de paai.VRAAG 5: Welke sessie of vangst is je het meest bijgebleven?
ANTWOORD: Een sessie met vismaat Nico een aantal jaren terug. Ik had de week daarvoor een kunstaasje gekregen van hem om maar eens te proberen. Het ding moest Creeper gaan heten en was van Artbaits. Gemaakt van oude shads. Deze versie had nog geen ingegoten lood dus de avond ervoor had ik er zelf een loodkop op gezet met twee stingers. Recht voor de trailerhelling beginnen we met vissen. Nico rommelt wat in zijn bak met kunstaas om te kijken wat hij er aan zou gaan hangen. Ik had nog geen vijf worpen gemaakt toen ik bij het afzinken een beet kreeg. Na een hevige dril kon Nico mijn vis landen wat op dat moment een nieuw PR voor me was met 1,21 meter. Zelf moest Nico zijn eerste worp nog maken op dat moment.VRAAG 6: Wat is je favoriete soort en welke techniek vind je het leukst?
ANTWOORD: Tja, eigenlijk vind ik zeevissen momenteel te gek om te doen. Vooral werpend of jiggend vissen op sterke tropische soorten. Maar ook Noorwegen met zijn kabeljauw, koolvis en heilbot zijn gruwelijk gaaf om te doen. Dichter bij huis is het toch snoek als het om roofvis gaat. Qua techniek toch het liefst werpend vissen met middelgroot rubber of pluggen. Al begin ik ook steeds meer lol te krijgen in vliegvissen op snoek. Het probleem is dat ik het allemaal leuk vind.VRAAG 7: Wat is het gekste wat je ooit aan de waterkant hebt meegemaakt?
ANTWOORD: De terugvangst van een snoek die Nico een jaar eerder gevangen had. In de dril was niks raars gebeurd maar de vis maakte een ongezonde indruk met een opgezwollen lijf en een roze bek. Bij het terugzetten is de vis zeker drie keer terug aan het oppervlak gekomen. Einde oefening dachten we nog toen we hem niet meer zagen. Precies een jaar later vang ik ‘m weer terug. Onmiskenbaar dezelfde maar wel twaalf centimeter langer. De manier waarop was trouwens ook goed. Op een figure eight met de hengel van mijn maat. “Effe die stok proberen, Luc!”

VRAAG 8: Wat is jouw favoriete visserij?
ANTWOORD: Het vissen op tropische vissen met oppervlakte kunstaas is torenhoog favoriet. Een paar jaar geleden ben ik met mijn vismaten naar de Malediven geweest en heb er enkele GT’s gevangen. Afgelopen jaar was ik in Mexico bij mijn vriend George DeBruyker om op roosters, jacks en cubera snappers te vissen. Voor het komende jaar staan er weer twee trips op de planning en in 2020 weet ik ook al wat ik ga doen.VRAAG 9: Wat is je grootste blunder tijdens het vissen geweest?
ANTWOORD: Weer zo’n vraag waar ik heel veel antwoorden op kan geven. Eentje dan! Op de laatste visdag van het jaar, 28 december een paar jaar geleden, er achter komen dat ik mijn warmtepak thuis had gelaten. Terug rijden was geen optie want het was dik een uur karren dus stond Nico een trui af aan mij. Met een temperatuur van net boven het vriespunt was het amper vol te houden maar we hielden ons voor: “Klote dag – dikke vissen!” Een spreuk die Nico nog al eens bezigt en ook nu weer uitkwam. Met een 1,13 meter in de boot sloot ik het jaar af.

Ik ben dan ook maar gelijk zo vrij om te zeggen wat het slimste is was ik ooit gedaan heb: een visboot kopen!VRAAG 10: Welke targets, soorten of specimens staan nog hoog op je verlanglijst?
ANTWOORD: Een Nederlandse meerval op kunstaas. Een Franse snoek op een van de grote reservoirs want dat is laatst een beetje in de soep gelopen. Een Ierse ferox forel. Een cubera snapper en roosterfish in Mexico en een dogtooth tuna. Het mooie is dat dit of al in de planning staat of dat het op heel korte termijn gepland gaat worden. Eenmaal verwezenlijkt komen er wel weer nieuwe targets. Muskies zou ik ook nog wel eens willen bevissen….

Meer 10 vragen aan lezen? klik dan hieronder!

Jouke Jansma

Johan Struwe

Simon Torenbeek 

Corné Ouwehand

Thijs van de Sanden

Yair Jelmer Nauta 

Marcel Asbroek

Bertus Rozemeijer 

 

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.

Leden

21151

Foto's

92088

likes

235