Buitenland

No Siësta 4: Varkensjacht

Vanwege de langdurig aanhoudende, harde oostenwind was het deltagebied van de Ebro nauwelijks begaanbaar. Bovendien waren Rolf en Stef bovenmatig geïnteresseerd in hetgeen El Rio Ebro hen voor te schotelen zou hebben. Bij openingstijd van de Lidl gristen ze het schap met mais, kikkererwten, linzen en bloem leeg met maar één ding in hun hoofd: zo'n vet zoetwatervarken!


Hoopvol


Aangekomen aan de Ebro wordt er al snel een prachtige stek gevonden. Een eiland splitst de rivier hier in twee delen, met een diepte van grofweg 3 meter en plantenrijke oeverzones meurt het hier gewoon naar vis. De vele harders en blackbass die de oeverzone bevolken doen hopen op meer, en vooral groter.


Voerstreep


De tactiek wordt uitgestippeld en valt grofweg als volgt samen te vatten: we roeien een marker uit naar het diepste, stuk van de rivier. Vanaf deze marker trekken we een schuine streep aan voer richting een klein baaitje aan onze eigen oever. Op die manier ligt het voer verspreid over verschillende dieptes en hopen we snel een passerende vis aan het azen te krijgen. Over deze voerstreep verdelen we vervolgens vier hengels. Zoals Rolf zelf zegt: "Het zou niet meer dan terecht zijn als er minimaal eentje afloopt vandaag!"


Aanbeet?!


Het is inmiddels vier uur 's middags wanneer een Spanjaard een eind verderop een vissteigertje zijn lood ongezien richting de horizon mikt. Bij ons is het al die tijd muisstil gebleven, maar saai was het allerminst! Tot 5 keer toe zagen we karper springen, dus ze hangen rond in de buurt van onze voerstek. Met het vertrouwen zit het wel snor. We denken dat de voerstek wellicht nog iets meer tijd nodig heeft en besluiten om aan het eind van de sessie de streep voer nog eens rijkelijk van mais, kattenbrokken, kikkererwten en linzenpap te voorzien. Als Stef in het bootje op het water ligt om deze strook nogmaals aan te leggen ziet hij vanuit zijn ooghoek een lijn door het water flitsen...


Souvenir


Het is één van de linkerhengels, Rolf pakt de hengel snel op en een rare dril volgt. Nerveus kort gebeuk, maar geen harde uithalen. Écht zeker weten wat het is doen we niet en als de vis zich uiteindelijk vastzwemt in de planten gaat Stef erheen met de boot om de vis los te peuteren. Dan verschijnt er een uitgetelde harder in het wateroppervlak, maar de haak zit niet in zijn bek. Een visser heeft deze harder ooit met een plug in zijn rug gehaakt en verspeeld en nu heeft een van de dregpunten van die plug ons lood opgepikt. Snel ontdoen we het beest van zijn last en zetten hem terug... Een ding is zeker, we komen hier nog terug! Hier valt gevoelsmatig meer te halen.

De varkensjacht wordt mede mogelijk gemaakt door Estacio Nautico & Roned Spanje.

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.

Leden

20928

Foto's

92092

likes

221