Baars | Kunstaas

De Kickback Rig - simpele montage voor koude baars

De Kickback Rig is één van mijn favoriete manieren om vanaf de kant op baars te vissen tijdens de winter en het voorjaar. Het is een rig die je gemakkelijk kunt knopen en die zich zeer eenvoudig laat vissen.


Materiaal voor de Kickback Rig


Wat heb je allemaal nodig voor het maken van de Kickback Rig?

  • Fluorocarbon, deze neem ik het liefste wat dikker, 30/00 0f 40/00, dit is beter bestand tegen mosselen en scherpe stenen! Vroeger gebruikte ik steeds 40/00 maar nu vis ik meestal met 30/00.

  • Grote dropshot of offset haken, afhankelijk van hoe jij je softbaits wilt vissen.

  • Snaplink in een niet al te grote maat.

  • Gewicht van 10-15 gram, dit kan een dropshotloodje zijn maar evengoed een oude loodkop waar je de haak vanaf geknipt hebt.Hoe maak je een Kickback Rig?


Als eerste knoop ik het zijlijntje waaraan het loodgewicht komt te zitten. Dit in een lengte van, pak hem beet, 15 tot 20 cm lang. Het loodje maak ik met een eenvoudige knoop vast zodat het niet loskomt wanneer het een beetje vastzit tussen wat mosselen, wat vaak kan gebeuren. Aan het uiteinde maak ik een kleine lus waarmee ik de zijlijn aan de speld bevestig. Je zou het zijlijntje uit een dunner materiaal kunnen maken zodat dit als eerste breekt bij een vastloper, gebruik dan wel loodvrije gewichten!

De onderlijn waaraan ik de haak bevestig wordt langer, 50-60 cm. Aan het ene uiteinde de haak, aan het andere uiteinde weer een lus die ik vervolgens aan de snap bevestig. Nu nog een stuk kunstaas en je bent klaar om te vissen!


Welk kunstaas voor de Kickback Rig?


Ik gebruik bijna altijd softbaits, alhoewel je ook een drijvend plugje kunt inzetten. De softbaits prik ik lichtjes door de neus zodat ik nog voldoende haakbocht vrij heb voor een goede inhaking. Je kunt er werkelijk alles mee vissen, ik heb zowel op shads als op grondel- en kreeftimitaties al goed gevangen. Creature baits of shads die een ‘slit belly’ hebben monteer ik met een wide gape haak die je in de softbait kunt verstoppen. Vroeger was ik hier als de dood voor, omdat ik dacht dat je veel vissen zou missen, maar hier heb ik mij ondertussen ook overheen gezet, het werkt perfect en je pakt veel minder vuil op!


Hoe vis je de Kickback Rig?


Met de Kickback Rig kun je je kunstaas vanaf de oever over structuren en taluds heen vissen terwijl je het steeds vlakbij de bodem houdt. Ik zet hem steeds in vanaf de kant en kan zo indien gewenst ook enorm traag vissen, iets wat mij deze winter veel vis heeft opgeleverd! Ook bij windkracht 5 kun je nog steeds secuur vissen, iets zwaarder lood monteren en je hengeltop naar beneden. Probeer in dat soort omstandigheden maar eens met een shad en een lichte loodkop te vissen, onmogelijk!De Kickback Rig is erg gemakkelijk te vissen dus ook interessant voor beginners. Gewoon werpen, laten afzinken tot op de bodem en dan naar je toe slepen met wat pauzes. Varieer wat met je inhaalsnelheid om te weten te komen wat de baarzen op dat moment juist willen. Let wel op, wanneer er veel obstakels op de bodem aanwezig zijn is dit geen goede keuze, je zult veel materiaal verspelen. Ik zet de Kickback Rig dan ook enkel in op wateren waar de bodem vrij schoon is, op misschien wat mosselbanken en losse takken na. Probeer het eens uit en laat je verrassen door deze rig!

Auteur: Chris Chew  

Wil je zien hoe dit in de praktijk werkt? Lees dan het artikel van Chris 'Bodemschrapen op kneiters' in Beet Rovers van februari 2019 waar hij dikke baarzen vangt met dit systeem!


 

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.

Leden

21151

Foto's

92088

likes

235