Baars

Baars Tips - Chris Chew

Ratelaars, lipless crankbaits zijn killers


Een van mijn favoriete manieren om op (grote) baars te vissen is met lipless crankbaits, en als het ff kan ook nog met een ratel er in! Je kunt met deze pluggen veel water afvissen op een korte tijd en zo de vissen localiseren, echte ‘’searchbaits’’ dus om maar even een cool woord in de mond te nemen.

Je laat ze afzinken tot op de bodem of ze vervolgens naar binnen te jiggen langs taluds, planten of andere structuren. Een bijzonder effectieve methode die maar door weinig vissers wordt toegpast! Mijn favorieten voor deze techniek zijn de Spro Aruku Shad 75 en de Salmo Zipper.

Wanneer de stekelteefjes goed los zijn dit mijn weapons of choice!


Niet op 1 paard wedden


De ene dag is de andere niet, zeker tijdens het baarsvissen. Het zijn erg wispelturige vissen die op bepaalde dagen een uitgesproken voorkeur kunnen hebben voor een bepaald kunstaasje of een bepaalde aasaanbieding. Bijt je daarom niet vast op dat ene kunstaasje waarmee je de vorige keer toch zo goed gevangen had.

Durf wisselen en experimenteren met je kunstaas maar ook met de kleur ervan! Vaak kom je op een moeilijke dag dan toch bij de aassoort of kleur terecht die juist die dag op het menu staat.

Dartheads, zware loodkoppen, softbaits op snelheid kunnen trigger zijn


Ik vis zelf nog maar enkele jaren gericht op roofvis en hierdoor is het voor mij ook erg leuk om nieuwe technieken op te pikken en aan te leren. Simon Torenbeek wist mij te vertellen dat hij erg goed scoort met zware loodkoppen waarmee hij zijn shads nét iets sneller aan kan bieden. Met die tip in het achterhoofd ben ik wat gaan experimenteren met zwaardere loodkoppen en met zogenaamde darting jigheads die dankzij hun gestroomlijnde vorm sneller door het water snijden.

Een snel aangeboden shad kan soms nét die trigger zijn die je nodig hebt om een baars vol over je kunstaas te laten schuiven! Je kunt deze shads lekker snel en agressief binnenvissen en hierdoor ook veel water afdekken op een korte tijd. De aanbeten die je met deze techniek krijgt zijn knetterhard en ze schuiven er dan ook vaak helemaal overheen! Gebruik hiervoor geen stingers, dan kun je ook een diep gehaakte baars snel en veilig onthaken. 

Match the hatch, grondles on the menu


Het zal je niet ontgaan zijn dat we de voorbije jaren met een ware grondelexplosie te maken hebben gehad. Vangen we hierdoor misschien de laatste jaren ook meer baarzen van het XXL 50+ formaat? Ik weet het niet zeker, maar wat ik wel weet is dat de rivierbodem er moet uitzien als een grondelbuffet voor de rovers! Deze kleine visjes staan dan ook hoog op het menu van onze gestekelde vrienden en grondelimitaties zijn dan ook een geliefkoosde kunstaaskeuze voor mij.

Verschillende merken hebben grondelimitaties in hun assortiment opgenomen en ik heb al verschillende grote vissen gevangen op de Fox Rage Grondle’s. Een aanrader die je zowel op een loodkop als op een kickback rig kunt vissen!

Grote happen, geen te klein kunstaas


Als je al eens een grote baars in je handen hebt gehad zal je waarschijnlijk het formaat van de bek opgevallen zijn. Hier past wat in! En als ik je vertel dat ik mijn PR baars tijdens het snoeken heb gevangen op een 20cm swimbait al zeker. Ik kies voor het vissen op grote baarzen mijn kunstaas niet te klein. Meestal zet ik softbaits in tussen 10 en 12cm, bij hardbaits opteer ik voor wat kleiner kunstaas in de 5-7,5cm categorie. Deze specimen vissen schuwen niet van een grote hap! 

Snel of traag, als ze actief zijn voor een snelle presentatie, passief trager


Baarzen zijn erg wispelturig, dat weten we allemaal. De techniek die je de vorige sessie zo veel vis heeft opgeleverd zou vandaag wel eens in een blank kunnen resulteren. Pas daarom je techniek, snelheid en presentatie aan op de omstandigheden. Als de baars erg passief is door bijvoorbeeld een temperatuurdaling zal ik mijn aas niet agressief aanbieden en zal ik wat subtieler en trager vissen.

Mijn kunstaas blijft dan ook echt vlakbij de bodem, vaak sleep ik het er overheen en laat ik het stilliggen voor enkele seconden. Wanneer de baars goed los is en duidelijk aan het jagen zal ik zo veel mogelijk water afvissen met een snelle techniek. Het agressieve jiggen met lipless crankbaits of shads kan dan erg goed werken, het kan zeker geen kwaad om deze ook wat hoger in de waterkolom aan te bieden. Dit geeft mij de kans om zoveel mogelijk water af te dekken en dus ook meer vissen tegen te komen en te vangen! Als ze los zijn er en zin in hebben komen ze die hap wel halen!

Helder water, zichtjagers


Stekken met helder water genieten mijn voorkeur! Baars is net als de snoek een echte zichtjager en voelt zich het beste thuis in wateren waar hij zijn prooi goed kan zien. Heldere rivierplassen in het voorjaar zijn mijn favoriete stekken, hier kun je tijdens deze tijd van het jaar zéér grote baarzen verwachten die normaal verspreid liggen op de rivier maar nu geconcentreerd liggen op deze plassen. Ook tijdens de zomer kun je ze er vinden, al liggen ze er dan wat minder dik opgestapeld.


Meters maken, veel water afvissen


Mijn baarsvisserij speelt zich vooral af op wat groter en uitgestrekter water. Vaak is het lokaliseren van de baarzen een kwestie van zoeken en nog eens zoeken. Daarom maak ik altijd aardig wat meters tijdens een visdag en probeer ik zo de baarzen te vinden. Blijf vooral niet te lang op een plek staan als je geen aanbeet krijgt!

Vaak zwemmen de kneiters ook rond in groepjes van enkele vissen, wanneer je dus een vis hebt gevangen of een aanbeet hebt gehad kun je best die zone wat extra aandacht geven. Vaak kun je zo nog enkele aanbeten krijgen! Tijdens een gure visdag half maart, met een harde oostenwind en een gevoelstemperatuur van -10 graden, had ik eigenlijk al een blank in gedachten.

Na enorm veel stekken uitgevist te hebben wisten we 7 aanbeten te versieren op 15min tijd, allemaal op 1 stek. Vinden is dan ook vangen! Het mooiste zijn de volgers in de paaitijd, wanneer er enkele vissen meezwemmen met hun gehaakte soortgenoot. Snel onthaken en weer aanwerpen kan resulteren in prachtige double`s!


Hengel met zachte top.


Wanneer je met crankbaits en lipless crankbaits aan de slag gaat knallen de baarzen er vaak hard op. De haken komen dan niet altijd goed terecht en vaak haak je de baars met een enkel dregpuntje aan de buitenkant van de bek. Ik ben van nature een vrij lompe visser, mijn maat Mick zegt altijd dat ik dril als een Amerikaanse Musky visser, maar tijdens het baarzen doe ik het wat rustiger aan!

In het verleden loste ik regelmatig vissen tijdens de dril door mijn lompe aanpak. Nu gebruik ik steeds een strakke hengel met een zachte top om het kopschudden op te vangen, ook de slip gaat wat losser. De vissen dirigeer ik ook rustig naar het landingsnet en schep ze voor ze kunnen gaan schudden aan de oppervlakte. Mijn favoriete hengel hiervoor is dan ook de Terminator Pro Dropshot 2,70m, super strak maar een zachte top!

Wanneer de baarzen passief zijn en je kunstaas slechts erg voorzichtig gepakt wordt zal je dankzij de gevoelige topactie ook deze aanbeten weten te herkennen. De harde ruggengraat zort er dan weer voor dat je de haak alsnog krachtig kunt zetten!

Landingsnet tegen lossers


Om verder te gaan op het losser verhaal, gebruik een landingsnet! Wanneer je een grote baars naar de oppervlakte brengt zal hij meestal wild beginnen kopschudden. Als de haak goed zit aan de binnenkant van de bek zal dit verder niet veel problemen opleveren.

Bij het vissen met shads of met de kickback rig heb ik vrijwel geen los schieters tijdens deze fase van de dril maar tijdens het vissen met cranks wel. Een zware lipless crank kan er op dit moment voor zorgen dat de baars zich kan ontdoen van de haken. Rustig drillen en op het moment dat de vis binnen je bereik komt het landingsnet eronder schuiven voorkomt dat die 50er voor je neus losschiet!

Kickback rig kleine info


Als er een rig is waar ik veel van mijn grote baarzen aan te danken heb is het wel de ! Het is een bijzonder eenvoudige manier van vissen waarmee je (in alle weersomstandigheden!) je kunstaas traag en erg subtiel in de buurt van de bodem aan kunt bieden.

Zelfs een vriend van mij die nog nooit gevist had sloeg er binnen een kwartier een baars van tegen de 50cm mee aan de haak! Je kunt er allerlei softbaits mee aanbieden, van shads tot twisters of craws en creature baits! Probeer het eens!


Doorzettingsvermogen, geen aantallen maar formaat


Een van de belangrijkste tips die ik je kan meegeven wanneer je gericht op grote baars gaat vissen is doorzettingsvermogen! Het is absoluut geen visserij van grote aantallen en als ik een 10tal vissen verspreid over visdag weet te vangen ga ik tevreden naar huis. Laat je dus niet demotiveren wanneer je weinig aanbeten krijgt of wanneer je eens zonder vis naar huis gaat, dit overkomt iedereen. Wanneer je die prachtig gekleurde 40 of misschien zelfs 50+ baars in je handen hebt ben je dit allemaal vergeten!

 

CRAWS & CREATURES


 De laatste tijd zie je ze meer en meer langskomen. Allerlei gekke kunstaasjes die eigenlijk helemaal nergens op lijken! Creature baits worden ze genoemd, fanatasie softbaits in alle kleuren, geuren en formaten. Zelf ben ik er ook een grote fan van geworden en gebruik deze dan ook graag in combinatie met een kickback rig.

Grote baarzen houden erg van kreeftjes en deze creature en craw baits lijken hier erg op. Ik bied ze graag traag en dichtbij de bodem aan. Doodstraag over de bodem slepen met regelmatige pauzes is mijn favoriete presentatie voor deze aasjes. Schrik niet als ze van de bodem geplukt worden op het moment dat ze stil liggen! De nieuwe Critters van Fox Rage hebben mij reeds meerdere 50+ baarzen opgeleverd!


Auteur: Chris Chew

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.

Recente artikelen

Kunstaas Tunen

Gepubliceerd door Team Roofvisnet

Roofblei Codes

Gepubliceerd door Team Roofvisnet

Met extreem soepele en precieze loop.
Low profile

Gepubliceerd door Rudy van Duijnhoven

Leden

20887

Foto's

92096

likes

219