Kunstaas

Late Night Streetfishing

Steeds meer mensen gaan zelf de straat op om te vissen, ook niks geks. Het is leuk, makkelijk en enorm divers. Doordat steeds meer mensen in het stedelijke gaan vissen is het echter wel goed om jezelf als streetfisher zo breed mogelijk te ontwikkelen. Niet alleen overdag maar ook ‘s nachts!

DROP IT LIKE IT'S HOT- Dropshotten. Een techniek die ik tot niet heel lang geleden alleen maar gebruikte voor het peuteren op baars, of gerichter op grotere baarzen vissen. Maar hiermee gericht op snoekbaars vissen? Dat deed ik in ieder geval niet, tenminste dat dacht ik. Na een gesprek met een andere visser die er enorm lyrisch over was moest ik mezelf toch even achter m´n oren krabben. Eigenwijs als ik ben gaf ik tijdens dat gesprek meermaals aan dat ik eigenlijk helemaal niet zo positief over het dropshotten op snoekbaars was. Toch ging er ergens iets knagen. Leergierig als ik ben moest ik het toch eens proberen, maar dan wel met mijn eigen twist! Toen ik tijdens de eerste worp al een snoekbaarsje ving was ik toch wel om. Die avond heb ik 22 vissen gevangen, meerdere maatse waaronder een nieuwe pr. Oftewel ik was om.ZANDER PRO 10-Nu is het zo dat je jezelf nooit moet blindstaren op een techniek. Maar toch merk ik met deze techniek dat ik daadwerkelijk betere vissen vang dan ik deed tijdens het jiggen. Je kan veel slomer vissen en ze daardoor langer triggeren om toch de aanval in te zetten. Qua kunstaas ga ik het liefst voor natuurlijke kleuren, of juist de echte eye catchers. Dit klinkt enorm tegenstrijdig maar de ene avond is de andere natuurlijk niet en je moet altijd in blijven spelen op de omstandigheden. Zo was van de week een avond de natuurlijke kleur enorm gewild, maar twee avonden later was plots groen de kleur die ze hebben moesten.
Ik hou van vaak wisselen. Niet omdat ik geen vertrouwen in een bepaalde kleur of model heb, maar om erachter te komen wat die nacht goed werkt. Als ik dit weet borduur ik erop verder. Bijvoorbeeld, ik vang veel kleine vis op een kleine (tussen de 5 á 7 cm) shad met een natuurlijke kleur wissel ik naar een grotere, maar wel weer een natuurlijke kleur shad. Dit om gerichter op grotere vis te vissen. Zo staar je jezelf niet blind op één shad maar ga je echt opzoek naar de killer van die dag of zelfs dat uur.
Wanneer de zon onder is gaat het naar mijn mening niet per se om de kleur van je shad maar om de contrasten op de shad. Bijvoorbeeld een donkerbruine rug en een bijna wit buikje werkt bij mij ‘s nachts erg goed. Maar ook een gifgroene rug met een wit buikje doet het op andere avonden erg goed. Niet omdat de één een groen rug heeft en de ander een bruine, maar de contrasten die dan beter zichtbaar waren.VLAK VOOR DE SCHEMER-  De grootte bepaalt voor een deel toch wel of je voor de kleinere gaat of echt selectiever voor de grotere wilt gaan. Nadat ik vertrouwen had gekregen in de techniek ben ik me gaan focussen op de betere vissen. Voor velen nog geen monsters, maar in streetfish richtlijnen toch erg mooie vissen, doordat je vooral veel met kleine en ondermaatse vis te maken hebt.
Sloom vissend en ondertussen wat zenuwachtige tikjes uitdelen kan soms een truc zijn om ze over de streep te trekken. Schrik dan niet: de aanbeten kunnen loeihard zijn! ‘S avonds of ‘s nacht let ik daarom ook niet eens meer op mijn top. Ik ga echt op gevoel vissen. Dit doe ik om twee redenen: het lijkt wel alsof snoekbaars je shad ‘s nachts veel agressiever aanvalt, maar ook omdat je veel minder ziet en je gevoel daardoor veel beter tot zijn recht komt. Wat is er gaver dan opeens een knetterharde tik te krijgen, uit het niets en in het midden van de nacht?De echte hotspots zijn toch de ondiepe plateaus of de ondiepere plekken boven aan het talud op groter water. Die zijn dan echt het proberen waard. Hier zal vaak de aasvis zoals voorntjes, bliekjes en kleine baarsjes naar toe trekken opzoek naar voedsel en licht van, bijvoorbeeld lantaarnpalen. Hier is dan ook vaak de roofvis te vinden. In en rondom het licht van lantaarnpalen of bouwlampen die op het water gericht staan is altijd het proberen waard. Dit is ook een aanrader om op te letten wanneer je ‘s nachts midden in de stad vist. Hier is altijd wel licht aanwezig en dat is alleen maar in je voordeel.
Deze vis is voor mij toch wel een enorm bijzondere vis. Hoezo? Doordat ik deze samen met mijn vader gevangen heb. Wat is er gaver dan zulke momenten te kunnen delen met je vader. Na een doffe tik volgde een heerlijke dril waarbij deze vis zich zeker niet snel opgaf.
Ook was zij al erg dik, vergeet nooit dat dit de broedkamer van vele kleine snoekbaarsjes is dus behandel ze ook met respect en altijd catch, photo and release.

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.

Leden

21489

Foto's

92113

likes

269