Kunstaas | Snoek

Speedtrollen

Zitten twee vissers in een boot, zegt de een tegen de ander: “Zullen we gaan speedtrollen?” Het klinkt als het begin van een slechte mop, maar dat is het niet. Het is bikkelharde realiteit en kan erg productief zijn bij bepaalde visserijen. Wordt er doorgaans met kunstaas gesleept met snelheden van circa 4,5 km/uur, er zijn ook situaties waarbij het gas er echt op moet. Roofblei bijvoorbeeld heeft een duidelijke voorkeur voor snel en klein kunstaas; snelheden van 7 km/u en meer zijn daarbij heel gewoon. Maar ook in de polder of het stadswater, vissend op snoek(baars), kan speedtrollen net het verschil maken.

Speedtrollen dus! Simpelweg gas erop en stevig doorvissen? Nee, zo simpel is het nu ook weer niet. Niet elk kunstaas kan bijvoorbeeld die hoge snelheden aan. Kunstaas met een wijd uitslaande actie zal instabiel worden, gaan flippen en is dus ongeschikt. Goede snelle baits zijn de bekende ratelpluggen, flankers, meerdelige swimbaits met lip en kleinere diepduikende cranckbaits. Shads met een smal frontaal profiel zijn ook prima te speedtrollen, al is het wel een kwestie van de juiste gewichtskeuze. Belangrijk bij de kunstaaskeuze is dat het stabiel en op diepte blijft bij hogere snelheden.

Waarom?


De logica achter speedtrollen (als remedie tegen dressuur) is eenvoudig. De snoek heeft simpelweg te weinig tijd om de bait goed te bekijken en reageert impulsief. Scherp varen op de stekken is dan wel een vereiste, het kunstaas moet immers zo dicht mogelijk bij de snoek in de buurt worden gebracht. Vanaf grotere afstand kost het de snoek behoorlijk wat energie om bij het kunstaas te komen en zal hij liever een volgende kans afwachten, ze zijn natuurlijk niet gek.

 

Waar?


Zoals je waarschijnlijk weet, ligt snoek maar wat graag verdekt tussen de waterplanten of stijf tegen de bodem in een hinderlaag. Vaar parallel in hoog tempo langs de rand van beplanting of een talud en zoek de juiste diepte voor je kunstaas. Liefst vlak boven de bodem; geef hiervoor lijn af tot je het kunstaas op de bodem voelt stuiteren, geef dan twee tot drie slingers met de reel of molen en je zit op een goede diepte. Houd tijdens het trollen een schuin oog op de fishfinder en daarmee op eventuele diepteverschillen. Bij kleine obstakels is je hengel heffen vaak al voldoende om je kunstaas er net overheen te loodsen.

Op ondiepe en smallere slootjes werkt speedtrollen naar onze ervaring het best. Niet zozeer omdat de snoek daar minder last heeft van dressuur, maar vooral door het gedrag van de aasvis. Ga maar eens in de punt van de boot zitten en bestudeer de aasvis in het water. Jouw bootje jaagt bij een (te) laag tempo (en zeker in ondiepe en smalle prutslootjes) de scholen aasvis voor zich uit en dus zie je de snoek vlak voor en naast je boot aanvallen. Precies daar waar jouw kunstaas niet ligt! Zo vis je dus bijna letterlijk achter het net. Natuurlijk zul je af en toe een visje meepakken, maar de kans op succes is groter wanneer je het gas net iets verder opendraait, zodat je de school aasvis feitelijk in tweeën splijt en naar opzij jaagt. De aasvis kan eigenlijk geen kant op en is verward; een ideaal moment voor de snoek om toe te slaan.

 

 

Hoe?


Houd je kunstaas kort achter de boot; in het bruisende water van de motor of vlak er naast zodat je in ieder geval in de aanvalszone vist. Met kort bedoelen we ook echt kort. 1,5 tot 2 meter is echt niet vreemd, of als niet-bestuurder ter hoogte van de spiegel van de boot vlak onder de top, waarbij er net genoeg lijn uitstaat om het kunstaas op de juiste diepte te vissen.

Blijf niet stilzitten, speedtrollen is zeker geen statische manier van vissen. Hengel in de steun en wachten werkt wel, maar is minder succesvol. Beter neem je de hengel in de hand en stuur je je kunstaas vlak langs rietkragen, palen, onder steigers, overhangende bomen en aangemeerde bootjes. Denk er wel even aan dat je de slip goed afstelt, vanwege de hoge vaarsnelheid en harde aanbeten!

Als schipper dien je bij deze visserij stalen zenuwen te hebben, want zeker in helder water is het toch iedere keer weer schrikken wanneer je vanuit het niets een snoek in de bek mag kijken en een keiharde beuk op de hengel krijgt. Maar uiteindelijk is dat toch hetgeen waar je het voor doet!

 

 

HOTSPOTS


Bevis een veelbelovende stek eens meerdere keren vlak achter elkaar. We hebben regelmatig meegemaakt dat pas de vierde of vijfde keer snoek (compleet gek gemaakt door die steeds weer langs flitsende baits) uiteindelijk toch de verleiding niet kon weerstaan.Tekst, foto’s en film Aart Bergsma en Kees Beerens

 

 

 

 

 

 

 

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.

Leden

22089

Foto's

91912

likes

295