Visverhalen

Maas Fever

De Maas is met zijn prachtige groene oevers wellicht een van de mooiste rivieren in Nederland. Deze rasechte regenrivier heeft daarnaast een uitstekend roofvisbestand. Beresterke snoeken, brutale baarzen en felle snoekbaarzen die hard op je shads rammen. En wat te denken van de pijlsnelle roofbleien en de nog steeds in opmars zijnde meerval die het liefst je boot even op sleeptouw neemt! Genoeg stof om je eens tekst en uitleg over te geven!

Tekst en foto’s: Yvo Bindels

Wat is er mooier dan op een zomerochtend de zon op te zien komen op of aan het water? Terwijl de rest van de wereld nog in rust is, speuren wij de oeverzones af op zoek naar actieve vis. De oeverzone van de Maas is op de meeste plekken  niet zo steil, waardoor er een mooie strook met redelijk ondiep water te vinden is. Zo ’s morgens vroeg, wanneer er nog geen serieuze scheepsvaart is, zijn zelfs de meeste ondiepe stekken interessant  om uit te vissen. Vooral baars kan zich nu op water van amper 30 cm diep bevinden. Werpen met spinnertjes en kleine poppertjes staat nu garant voor de eerste vroege vangsten van de dag.

Vaak zie je zo’n groepje straatrovers naar je spinner of popper toe schieten in het oppervlak , prachtig natuurlijk! Benader je stek daarbij wel voorzichtig, want met name de grotere exemplaren zullen het zeer ondiepe water anders al snel verlaten. Als de zon dan boven de horizon uit prikt en de eerste golven van de scheepsvaart over de oever rollen, dan wordt het stuk tussen een halve meter en twee meter diepte interessanter. Niet alleen voor baars, maar eigenlijk voor alle rovers. De Maas heeft doorgaans vrij helder water gedurende de zomermaanden waardoor op de plekken tot drie meter diepte vrijwel overal planten groeien. Tussen die planten barst het in deze periode van het leven. Het is er een rijk gedekte dis voor vis en dus roofvis. De zichtjagers zoals baars, roofblei en snoek kunnen hier vanuit hun dekking vliegensvlug toeslaan.

ROOFBLEI

De ondiepe zone met planten is ’s zomers ook voor roofblei bijzonder aantrekkelijk. Een visserij waar ik he-le-maal weg van ben, is het vissen met poppers. Niet zozeer op de klassieke manier, zoals we vissen op baars en de popper dus rustig met rukjes ‘ploppend’ binnen wordt gevist. Nee , ik bedoel drie keer zo snel, oftewel speed-popperen! De popper wordt op hoge snelheid terug gevist en ketst eigenlijk over het water. De flitsende aanbeten hierop zijn buitengewoon spectaculair.

Wordt de popper gemist, laat hem dan gelijk op de plek stil liggen. Dikwijls maakt de roofblei gelijk een bocht om zijn beduusde prooi op te komen eisen.

HERFST

Voor (grote) snoek is de herfst voor ons het beste jaargetijde op de Maas. Ze gaan nu de vetreserves voor de winter aanvullen en zetten in deze periode graag hun tanden in groot (kunst)aas. In het begin van de herfst vangen we de snoeken nog redelijk ondiep. Vooral op de plekken die ’s zomers flink dichtgegroeid waren met planten en waar nu door het afsterven ervan genoeg ruimte ontstaat om kunstaas door te vissen. We varen dan parallel aan de oever  en sturen  flinke lappen kunstaas langs de planten. Grote shads, bulldawgs en swimbaits krijgen het in die periode zwaar te verduren.  

Bij deze visserij gebruiken we een vrij lange hengel van 2,70 tot 2.85 meter lengte en dan het liefst een pittige stok waarmee eventueel opgepikte plantenresten van het kunstaas afgeschud kunnen worden. Beiden vissen we dan met enkel de handhengel  en aan dezelfde zijde van de boot. Degene die vaart zit met zijn gezicht richting oever, om zo strak mogelijk langs de planten te varen. We vissen erg dicht bij de boot en zien het kunstaas dan ook zwemmen niet ver onder de oppervlakte. Spannend dus! Snoeken trekken zich nauwelijks iets aan van de boot. We hebben het zelfs al meegemaakt dat een grote snoek een shad vlak naast de boot miste en vervolgens gelijk de bulldawg torpedeerde die er niet ver achter zwom. Dat soort aanbeten vergeet je natuurlijk nooit meer!

BAARS

Later in de herfst, zo begin november merken we dat de snoeken deze stekken verlaten en opschuiven richting de diepere winterstekken. Daar kunnen ze uiteraard trollend belaagd worden met bijvoorbeeld diepduikende pluggen, maar boven een redelijk vlakke bodem werkt ook het backtrollen met grote zachte shads op zware loodkoppen uitstekend in deze periode, vooral bij grote luie snoek.

Ook om veel en ook grote baars te vangen is de herfst het beste seizoen op de Maas. Net als de snoeken trekken ze naar wat dieper water en groeperen zich, soms tot behoorlijk grote scholen.  Konden ze in oktober nog goed gevangen worden met diep duikende kleine plugjes aan een dunne lijn, zo tegen het eind van de herfst hebben kleine shads duidelijk een streepje voor! Denk daarbij aan shadjes van 5 à 6 cm op loodkopjes van 3 tot 7 gram. Met flinke sprongen vissen we de shads terug. Heb je eenmaal een school baars gevonden, dan kun je hier stevig huishouden!

WINTER

In de winter staat onze visserij op de Maas vooral in het teken van snoekbaars. Waren ze ’s zomers maar lastig te vangen, nu bij het stijgende en troebelere winterpeil zetten ze de schroom van zich af en nemen ze onze shads en pluggen hard te grazen. In december is deze visserij op zijn best. De meeste plantenresten en bladeren zijn inmiddels afgevoerd en de snoekbaarzen lijken gretiger dan ooit. Meestal speuren we met pluggen de snoekbaarzen op, om vervolgens met shads de plek secuur uit te vissen.

Op de stromende rivier mag het materiaal overigens wat pittiger zijn dan bij het gangbare verticaalwerk op de putten. Aangezien we op de Maas meestal niet dieper dan 5 meter vissen,  komen de aanbeten dicht onder de top snoeihard door. Daar moeten de lijn en onderlijn natuurlijk wel tegen kunnen.15 ponds lijn is dan wel aan te bevelen, zeker om een sterke vis in de stroming enigszins jouw wil op te kunnen leggen. Als de stroming te hard is om nog lekker te kunnen vissen, dan zoeken we de stekken op waar de stroming geremd wordt. Bij de ingangen van aangrenzende rivierplassen, brugpeilers, dukdalven en andere onderbrekingen zijn altijd wel plekjes te vinden waar het water net iets rustiger is. Hier wordt vooral verticaal gevist.

STANDJE OORLOG

Afgelopen winter visten we na enkele zachte dagen met diep lopende pluggen op snoekbaars. Toen ik de boot even versnelde, kreeg vismaat Sando een keiharde aanbeet meteen gevolgd door een gierende molenslip. De vis denderde stroomafwaarts en was niet te stoppen. We hadden al snel in de gaten dat het om een serieuze meerval moest gaan. Er zat niks anders op dan de vis met de boot te volgen. Sando hield maximale druk op de vis, hoewel het meer andersom leek. Met 15 ponds lijn is de inbreng tegen het geweld aan de andere kant van de lijn toch maar beperkt.

Na een uurtje topsport was het nog steeds de meerval die de dienst uitmaakte. We hadden de vis niet eens gezien en het gevaar van ongeduld lag op de loer, zeker toen Sando’s  armen langzaam begonnen te verzuren. Uiteindelijk lukte het toch om het Maasmonster aan boord te krijgen. Een vis groter dan Sando zelf lag op onze onthaakmat! 

 

VOORJAAR

In maart lengen de dagen al behoorlijk en de kracht van de zon lijkt met de dag toe te nemen. Vooral na enkele mooie zonnige dagen komt de boel meteen tot leven. De ondiepe zones zijn nu reuze interessant, zeker voor snoekbaars. De mannetjes kunnen in maart al flink agressief zijn. Traag vissen is nu niet meer echt effectief. Kunstaas van een centimeter of 7 tot 10 met veel actie heeft nu onze voorkeur en daarmee vissen we in vrij hoog tempo de ondiepe stekken af.  Snoek zal daarbij een regelmatige bijvangst vormen en is soms zelfs nog beter te vangen dan snoekbaars. We vissen dan ook steevast met een stalen onderlijn. Weten we de snoekbaarzen te vinden op water dat minder dan twee meter diep is, dan vissen we met jerkbaits de stek uit. Het is prachtig om te zien hoe een flinke snoekbaars met veel bravoure jouw jerkbait te grazen neemt!

Op de ondiepe stekken zwerven nu ook de grote baarzen rond. In deze tijd van het jaar zijn ze vaak kogelrond en indrukwekkend om te zien. Als we gericht op deze prachtige rover vissen, zetten we iets kleinere plugjes in van 5 à 6 centimeter, het liefst voorzien van een ratelkogeltje.

En dan is daar plotseling de gesloten tijd.  Voor de roofvissen twee maandjes rust, voor ons een periode om het materiaal te onderhouden en tiptop in orde te maken voor een nieuw seizoen Maas-fever.

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.

Leden

21937

Foto's

92111

likes

291