Waterreviews

De Linge - Een veelzijdige rivier

Al meanderend loopt de rivier de Linge van Gelderland naar Zuid-Holland. Het is een fantastisch water om te zien, met al haar bochten, aangrenzende plassen en natuur is dit water werkelijk een pareltje; niet alleen om te bevaren of langs te lopen, maar zeker ook vissend. Het mooiste aan het vissen hier is de veelzijdigheid aan rovers.

Tekst Paul de Wal, foto’s Paul de Wal en Michiel Wateler

Met haar 108 kilometer is de Linge de langste rivier aan een stuk van Nederland. Ze meandert van Doornenburg naar Gorinchem, dwars door de Betuwe. De rivier is grotendeels op natuurlijke wijze ontstaan en wat research op internet leerde mij dat het water minstens 700 jaar oud is! Een rivier met historie dus, maar ook met een leuk bestand aan vis. Ik zelf vis voornamelijk op het stuk van Gorinchem tot Asperen, oftewel het breedste en diepste stuk van de Linge, met dieptes tot zo’n 4,5 meter in de vaargeul.

Naarmate je het water verder naar het oosten volgt, wordt het steeds smaller en ondieper. Bij Geldermalsen wordt het behoorlijk smal water en wanneer je nog verder gaat, blijft er op ten duur niet veel meer dan een wetering over. Hier zullen ongetwijfeld nog prima snoeken te vangen zijn, maar het is een stuk minder interessant dan het brede en gevarieerde stuk rivier van Geldermalsen tot aan Gorinchem, waar de rivier via een sluis in de Merwede uit komt.

De Linge zelf stroomt overigens zelden. Wanneer ze dat wel doet, kun je beter een ander water opzoeken: een stromende Linge betekent een troebele Linge en dat betekent doorgaans een heel taaie visdag!

DE LINGE VROEGER

Inmiddels al aardig wat jaren geleden, leerde ik via het Roofvisforum vismaat Michiel Wateler kennen. Hij woonde zowat aan de Linge en kende het water toen al door en door. Een klein visbootje van zo’n 3,5 meter met een 4 pk motortje uit 1980 vormde een prima combinatie voor het vissen op dit water. We beleefden de mooiste dagen met soms wel meer dan 30 rovers van alle soorten en maten. Het was heel normaal om op een visdag succesvol te verticalen, te werpen met shads, te trollen op snoekbaars, te roofbleien en te vissen op snoek.

In die tijd ging het vissen er goed en vingen we significant meer dan tegenwoordig. De jaren voor mijn eerste keer op de Linge schijnen zelfs nog beter te zijn geweest. Michiel had als jong knulletje talloze metersnoeken en snoekbaarzen gevangen, eigenlijk zonder enige moeite. Elke dag vissen kwamen er hoe dan ook enkele grote vissen in het bootje, het leek niet op te kunnen! Deze zelfde verhalen hoor ik ook van andere vissers die er in die tijd visten.

Hoe dat op een gegeven moment is veranderd, is niet met zekerheid te zeggen. Wat zeker heeft bijgedragen aan de verslechtering van de vangsten, zijn twee gevallen van giflozingen waarbij grote hoeveelheden afvalstoffen in de Linge bij Gorinchem terecht kwamen. Een massale vissterfte was het gevolg en de jaren daarna is het niet eens meer in de buurt gekomen van hoe goed het ooit was. Ik heb het idee dat de visstand zich wel langzaam aan het herstellen is, maar zeker de grote snoek- en snoekbaarsvangsten zijn drastisch afgenomen en nog lang niet terug op niveau!

SNOEK IN DE LINGE

Hoe dan ook, ik ben er blijven vissen. Hoewel er veel vis dood is gegaan, bleef de Linge voor mij een prachtig viswater waar zeker nog wat te halen viel. Wat mij vooral altijd zo heeft aangetrokken aan de Linge, is dat het ondanks het kalme en voorspelbare water, een fantastisch gevarieerde visserij te bieden heeft. Het snoekvissen op de Linge kan op verscheidende manieren. Trollend zijn er doorgaans prima resultaten te boeken. De Linge heeft een vrij voorspelbaar bodemverloop. Tegen de kanten aan staat doorgaans een ruime meter water en in die zone staat het van het voorjaar tot het najaar vol met waterlelies.

Vis strak langs de rand waterlelies met een ondiep duikende plug of spinnerbait, gewoon met één hengel in de hand. Dikwijls zijn het geen monsters die van tussen de planten komen, maar er is zeker kans op een fraaie vis. Degene die aan de buitenkant zit, vist op deze manier automatisch op 2,5 tot 3,5 meter diepte. Een simpele Spro Pike Fighter, Rapala Super Shad Rap of een groot stuk rubber is ideaal om de snoeken van het talud te verleiden. Zo kun je uiterst effectief op één dag kilometers oever en talud uitvissen en zeker in het najaar kan dit uiterst succesvol zijn!

Ook werpend valt er op de Linge genoeg te beleven. Diezelfde oeverzones zijn schitterend om uit te kammen met een jerkbait, een dikke swimbait of een spinnerbait. Hotspots zijn ingangen van plassen (de plassen zelf zijn verboden te vissen!), nabij bruggen, bootjes, inhammen, enzovoorts. De Linge is een aaneenschakeling van prachtige werpstekken op snoek, die ook zonder dieptemeter prima te vinden zijn! Werpend hebben mijn vismaten en ik ook zeker mooie snoeken gevangen tot ruim boven de meter. Ook nu kan dat echt nog wel, maar eenvoudig is het niet.

VAARGEULSTUITEREN

Snoekbaars en baars zijn ook prima vertegenwoordigd op de Linge, al is de eerstgenoemde niet altijd eenvoudig te vangen. Er zijn verschillende benaderingen die prima werken. De eerste is het verticalen en werpen onder bruggen met shads. De snoekbaarzen en baarzen zoeken regelmatig een van de vele bruggen op die de Linge rijk is en al dropshottend of werpend met de shad zijn hier soms prima resultaten te boeken. Het is wel sterk te merken dat de snoekbaars niet vaak van plek verwisseld op de Linge. Wanneer je onder een bepaalde brug een keer goed vangt, is het de daarop volgende weken vaak erg weinig! Vis onder de bruggen werpend met een lichte hengel en loodkopjes tot maximaal 10 gram zwaar. Dit is ook vanaf de kant een prima optie!

Om de visserij niet steeds toe te spitsen op enkele hotspots, heeft Michiel een andere effectieve manier gevonden van het vissen op snoekbaars en baars hier: het zogenaamde vaargeulstuiteren. Met kleine diepduikende plugjes stuiter je als het ware de bodem van de Linge af. De vaargeul is vrijwel overal zo’n 4 tot 4,5 meter diep en de visserij is even simpel als doeltreffend: volg het midden van de rivier en houd je plugje al trollend strak tegen de bodem. Er bestaan honderden kleine, diepduikende plugjes die geschikt zijn voor deze manier van vissen. Zorg dat ze recht door het water lopen, genoeg actie hebben en diep genoeg duiken. Houd de lengte van de plug tot maximaal 10 cm, vis met dun dyneema en als hengel een lichte verticaalhengel.

Denk erom dat je te allen tijde met een stalen onderlijn vist! Er zwemt veel kleine snoek op de Linge en die zijn dol op kleine plugjes. Er gaat geen visdag voorbij zonder snoeken, dus houd hier rekening mee. Het kan nooit kwaad om een brug even twee of drie keer langs te varen, aangezien dit toch de interessantere stekken zijn!

SPEEDTROLLEN OP ROOFBLEI

Wat betreft roofblei, is de Linge een vrij bijzonder water. Ze zwemmen er namelijk veel… heel veel. Dat is al zo sinds dat de roofblei in Nederland nog helemaal niet zo ingeburgerd was. Al tien tot vijftien jaar geleden werden er hier roofbleien gevangen, terwijl dat op veel andere wateren nog ondenkbaar was. Waarom er zoveel zitten en waarom de Linge een van de eerste wateren in Nederland was waar ze überhaupt goed te vangen waren, is mij een raadsel. Zoals benoemd stroomt het water nauwelijks en algemeen bekend is toch dat roofblei juist een sterke voorkeur voor stroming heeft. Wanneer de gemaaltjes aan staan, die het water in de omliggende poldersloten op peil moeten houden, is het daar vaak goed vissen op roofblei. Vanaf de kant met een plugje werkt dan uitstekend.

Onder normale omstandigheden, wanneer het water stil staat, is er wat roofbleien betreft eigenlijk maar één visserij die lonend is: speedtrollen. Ook dit is eigenlijk vrij eenvoudig, maar ontzettend doeltreffend. Het werkt uitsluitend in de warmere maanden van het jaar. Qua materiaal gebruiken wij daarvoor hetzelfde als bij het normale trollen met klein aas: een verticaalsetje. In dit geval gebruik ik liever geen stalen onderlijn, maar een stuk fluorocarbon. Bij het speedtrollen is de exacte stek van ondergeschikt belang aan de aasaanbieding.

Je kunstaas mag vrij ver achter de boot gevist worden, 25 tot 30 meter is een prima uitgangspunt. Op die afstand vis je namelijk recht in het bellenspoor dat door de buitenboordmotor ontstaat. Stel de slip van de molen zó af, dat wanneer je op snelheid bent, je met de minste of geringste beweging de molen lijn afgeeft. De aanbeten zijn namelijk zo ontzettend hard, dat bij een te zwaar afgestelde slip de kans op lijnbreuk groot is. Daarnaast heeft de roofblei een zachte bek en wanneer je 7-9 km/u vaart (en dus vist) moet je voorzichtig zijn dat de bek van de vis heel blijft. Het maakt doorgaans vrij weinig uit waar je mee vist, als het maar opvalt in het water. Zelfs een poppertje dat half in de oppervlakte achter de boot aan stuitert, kan erg doeltreffend zijn. Meer gangbare aasjes zijn ratelplugjes en ondiep lopende plugjes, die ook bij hoge snelheden recht blijven lopen.

MOOIE MOMENTEN

Ik heb vroeger veel op de Linge gevist en zoveel mooie, leuke en spannende momenten beleefd, dat het moeilijk is om er een uit te lichten. Zo herinner ik mij nog heel goed hoe ik mijn allereerste verticaalsnoekbaars ving in een oude sluis. Een klein shadje op een 10 grams kopje werd op de bodem heen en weer gejigd, totdat een snoekbaars er ontzettend hard op knalde, recht onder de top op 2,5 meter water! Het beestje was misschien net 50 cm, maar ik weet nog zo goed hoe blij ik er mee was. Nu, honderden snoekbaarzen later, is het misschien nog steeds wel een van mijn mooiste vangsten.

Of van die keer dat we de seizoensopening op de Linge gingen vissen met twee bootjes. Met Kevin was ik 18 kilometer over de Linge gevaren, om vanaf daar samen met Michiel en Niels te vissen. ’s Nachts overnachtten we op een verlaten stukje land met een oud schuurtje. In de stromende regen en harde wind moesten we na twee lange dagen vissen nog terug varen. Tijdens die barre terugtocht van twee en een half uur vingen we maar liefst 6 roofbleien, omdat we de hele tocht twee hengels met plugjes overboord hadden hangen. Dat was nog eens speedtrollen! De aanbeten waren waanzinnig hard en de reis duurde nog langer dan gepland. De foto’s zijn nooit gelukt door de regen, maar wat een avontuur!

Ook qua grote snoeken heb ik geweldige momenten meegemaakt. In 2011 miste ik de grootste snoek uit mijn leven op de Linge. Ik viste een mooie diepe kant met overhangende takken uit met een grote jerkbait. Een gigant kwam vanaf het talud omhoog, volgde de jerkbait tot aan de boot en besloot het toen alsnog te proberen. Ik zag haar komen, maar ze draaide er met veel geweld net achterlangs. De staart sloeg op het water, waarbij mijn broek nat gespetterd wordt. Zó dichtbij was ze. Tergend langzaam zwom de vis weer weg, alsof er niets gebeurd was. Ik heb haar nooit weer gezien. Een week later ving ik wel een mooie vis van boven de meter, maar die kwam niet in de buurt van het formaat van de vis die ik gemist had. Een doekje voor het bloeden.

TOT SLOT

De Linge is al met al een water met vele gezichten: prachtige villa’s, dichte bossen, open polders, pittoreske dorpjes en haventjes. Zoek je een water om gigantische rovers te vangen, of grote aantallen? Dan hoef je niet naar de Linge toe. De Linge is een water om op een mooie voorjaars- of najaarsdag te genieten van al het moois wat ze bieden heeft en daarbij ook nog kans te maken op een paar leuke vissen. Tevens leent de Linge zich ontzettend goed als ‘beginnerswater’. Heb je net een visbootje en wil je rustig leren hoe alles werkt? Ga zeker eens op de Linge kijken en probeer wat in je opkomt.

ALGEMENE INFO

  • Grootte: Circa 108 km
  • Vergunning: Dit water is grotendeels opgenomen in de Landelijke Lijst van Viswateren, wat betekent dat je hier met de VISpas en bijbehorende Landelijke Lijst van Viswateren over grote delen terecht kunt!
  • Trailerhellingen: Arkel en Vogelswerf ( zie afbeelding)

trailerhelling de linge

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.

Leden

22053

Foto's

91912

likes

295