Kunstaasvissen op meerval – onverslaanbaar!In het leven moeten we vaak belangrijke beslissingen maken. Hetzelfde geldt wanneer het er om gaat om de juiste methode te kiezen om een grote meerval te vangen. Installeer ik me op de oever en ga ik stationair vissen of ben ik beter af wanneer ik actief met kunstaas ga vissen? Laten we deze opties eens in detail bekijken.

Door Benjamin Gründer, Team Black Cat

Voor mij blijft de kunstaashengel de meest opwindende methode die er is om meerval mee te haken en landen. Elke sportvisser die wel eens een aanbeet van een meerval op kunstaas gevoeld heeft, wil daarna geen andere methode meer gebruiken. Voordat je jezelf voor deze vraag geplaatst ziet, wil ik je graag wat waardevolle tips geven.Omdat andere methoden vaak gelimiteerd worden door allerlei voorschriften, blijft het vissen met kunstaas voor mij op de eerste plaats staan voor het landen van meerval. Houd daarbij ook de voordelen van deze wijze van vissen in het oog! Allereerst kunnen we zonder problemen grote wateroppervlakten afvissen en allerlei hotspots binnen een korte tijdspanne afvissen. Als tweede kunnen we ons effectief richten op zowel actieve als passieve vissen (een nadere uitleg volgt hieronder).

Kunstaasvissen op meerval zonder problemen


Wanneer je in Duitsland een bepaalde stek wilt bevissen voor meerval, dan krijg je afhankelijk van het water allerlei problemen voorgeschoteld. Het vissen ‘s nachts is niet toegestaan, je mag geen boot gebruiken, vissen uit een boot of het gebruik van een visvinder is niet toegestaan, je mag geen tent opstellen en dan is er nog het verbod op het gebruik van levende aasvissen.Hiervoor is er een eenvoudige reden. Wanneer je je op de oever installeert voor een stationaire sessie, dan kies je voor een bepaalde stek met de hoop dat een hongerige roofvis juist daar jouw aas zal vinden. Met een kunstaashengel ben je doorlopend aan het werpen en blijf je je verplaatsen, wat betekent dat je een veel groter gebied af kunt vissen en meerdere stekken gericht aan kunt werpen.

Je kunt je hierbij ook concentreren op de meest productieve tijden van de dag, namelijk de schemering en de eerste uren in de ochtend. En alles wat je mee hoeft te nemen is een kleine collectie shads plus een aantal lepels. Wanneer je met shads vist, dan kun je deze langzaam langs de bodem terugvissen op zoek naar passieve vissen. Je gebruikt het kunstaas om de vis waarop je je richt als het ware wakker te maken en tot een agressieve aanval op het kunstaas uit te lokken.Op deze wijze kun je de meerval snel, accuraat en vooral volgens de regels benaderen. Je kunt ook je kostbare tijd op de oever beter structuren dan in het geval van een stationaire sessie.

Beste tijd van het jaar


Er zijn twee echt goede perioden in het jaar wanneer je succesvol met kunstaas op meerval kunt vissen, namelijk het paaiseizoen en de winter. Laten we ons eerst met het paaiseizoen bezig houden, want dit levert vaak levendige discussies op. Wanneer is het paaiseizoen? Waar aast de vis op dat moment? Azen ze überhaupt wel?

Wanneer we de biologische aspecten even buiten beschouwing laten, dan is het een feit dat de meervallen zich verzamelen in bepaalde gebieden kort voor het paaien, dit wanneer de watertemperatuur circa zestien graden bereikt heeft. Met name op rivieren die door stuwen gereguleerd worden, vind je alle vissen van een groot gedeelte van de rivier tijdens het paaiseizoen beneden dergelijke stuwen. Of stroomafwaarts van de turbines van een waterkrachtcentrale wanneer deze aanwezig is.Ten tweede, de vissen (vooral de mannetjes) zijn agressief op dat moment. Lepels die over grote afstanden geworpen kunnen worpen en die veel herrie maken in het snelstromende, turbulente water, zijn mijn favoriete kunstaas voor deze tijd van het jaar. Het is zo dat je bij de meeste stuwen een bepaalde afstand tot het obstakel aan moet houden. Maar omdat het zware kunstaas over grote afstanden geworpen kan worden, is dat verder geen probleem. Na het paaiseizoen verspreiden de vissen zich weer en kost het meer doorzettingsvermogen om een of meerdere meervallen tot een aanbeet te verleiden.

Vissen met de lepel


De beste techniek voor het vissen met de lepel bestaat er uit om steeds naar dezelfde plek te werpen en om daarbij de beugel van de werpmolen te sluiten voordat het kunstaas op het wateroppervlak landt! Op die manier maakt de lepel het nodige lawaai wanneer ze in het water belandt, het geluid is vergelijkbaar met dat van een kwakhout.Dit is ook de reden waarom je vaak pas een aanbeet krijgt nadat je meerdere keren een bepaalde plek aangeworpen hebt. Je kunt het kunstaas met een constante snelheid terugvissen, de meeste aanbeten komen sowieso op het moment dat het kunstaas in het water valt.

Is de winter echt een topperiode voor het kunstaasvissen? Vreemd genoeg, ja! Hoewel dit voor veel sportvissers als een verrassing zal komen, is de reden hiervoor vrij eenvoudig. Wanneer de watertemperatuur lager wordt dan acht graden Celsius, dan verzamelen de meervallen zich in hun winterse schuilplaatsen. Die gedeelten van de rivier waar de stroming zwak is, zijn ware magneten voor de vissen in de winter. Op de Elbe ontdekten we eens een grote school meerval in een haven en we wierpen ze aan bij een watertemperatuur van net vier graden Celsius! De meeste vissen trekken zich terug in zulke gedeelten van de rivier en liggen in scholen bij elkaar.Voor mij waren elf centimeter lange shads vaak de sleutel tot succes. Maak de worp met het kunstaas en laat het afzinken aan een strakke lijn. Draai vervolgens twee of drie keer met de slinger en laat de shad weer naar de bodem zinken. Op deze wijze kun je de bodem vanaf de oever in een waaiervorm afvissen. Het is hierbij van belang om een zo licht mogelijke loodkop te nemen. De algemene stelregel is: zo zwaar als nodig, zo licht als mogelijk.Naar ik hoop heeft dit artikel je kunnen overtuigen en zien we binnenkort meer sportvissers die gebruik maken van deze onverslaanbare vismethode. Dan kun ook jij spoedig genieten van het nodige ‘meerval-spektakel’ aan de kunstaashengel.

Benjamin Gründer

Bekijk ook deze webpagina's:
https://www.roofvisnet.nl/monstervissen-van-de-maas-in-vis-tv/
https://www.roofvisnet.nl/nieuw-aanbod-voor-het-vissen-op-de-ebro-bij-de-vissende-hollander/

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.

Leden

21151

Foto's

92088

likes

235