Onderlijnen - Kant en klaar of zelf maken

Onderlijnen die bestand zijn tegen de tandjes van onze geliefde rovers zijn er in vele uitvoeringen. Fluorocarbon, Sevenstrand staaldraad, geplastificeerd staaldraad, titanium... noem maar op. En dan ook nog in verschillende diameters met een daarbij behorende trekkracht.

Tegenwoordig zijn er gelukkig goede, kant en klare onderlijnen te koop. Bij het merk Rozemeijer worden die ook nog eens in een nette koker geleverd. Goede onderlijnen zijn een must om verantwoord te kunnen vissen. Er zijn verschillende goede merken in de handel, maar de goedkope voordeelkaartjes met van die groene onderlijntjes laten wij persoonlijk toch links liggen.

Waarom zelf maken in plaats van kopen?


Daarvoor zijn een paar goede redenen. Standaard onderlijnen, de naam zegt het al, zijn standaard. Wil je iets specifieks van bijvoorbeeld een andere lengte of met andere componenten zoals andere wartels en spelden, dan is zelf maken het enige dat rest. Moeilijk is het in ieder geval niet en zeker leuk om te doen. Je maakt de onderlijnen zo kort of lang als je zelf wilt en met de door jou gekozen componenten.

Daarnaast kun je veel onderlijnen maken van een rol fluorocarbon, staaldraad of titanium. Het is op termijn ook voordeliger om zelf je onderlijnen te maken. Kant en klaar is verhoudingsgewijs duurder.

Wat heb je nodig om een goede onderlijn te maken?


Het begint met de keuze van het onderlijnmateriaal. Het maken zelf vindt bij alle eerder genoemde materialen grotendeels op dezelfde wijze plaats. Is het onderlijnmateriaal gekozen dan ga je de juiste componenten erbij zoeken zoals sleeves (hulsjes om de onderlijn door te lussen en nadien te fixeren), wartels, spelden, eventueel wat krimpkous voor een nette gladde afwerking en een sleevetang.

Een kniptangetje is ook wel handig  om het onderlijnmateriaal te knippen. Een goede sleevetang kenmerkt zich door een getande bek die bij het dichtknijpen van een sleeve gelijkmatig verdeeld een aantal drukpunten op de onderlijn zet, waardoor deze niet meer gaat schuiven en een solide verbinding garandeert. Op de illustraties staat het stap voor stap uitgelegd.Rozemeijer heeft een goede zeer betaalbare sleevetang in het assortiment evenals sleeves, wartels, spelden en  onderlijnmaterialen. Ga liever niet prutsen met een tang die niet hiervoor bedoeld is. Zorg ook dat een en ander op elkaar afgestemd is. Een 30 lb warteltje aan een 100 lb onderlijn is geen aanrader wat ons betreft.

Kies materialen in ongeveer dezelfde klasse, zodat het een sterk geheel wordt zonder zwakke plekken. Wat betreft de sleeves is het van belang dat er niet teveel ruimte overblijft als de onderlijn er twee of drie keer (o.a. bij glad titanium aan te raden) doorgehaald is. Naast het plezier van het maken zelf, geeft het ook veel voldoening wanneer je een mooie onderlijn in handen hebt.

Bovendien kun je naast onderlijnen op nagenoeg dezelfde wijze ook mooi zelf stingertjes voor je shads maken. Veel succes en plezier bij het knutselen.

Ben Megens

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.

Recente artikelen

Kunstaas Tunen

Gepubliceerd door Team Roofvisnet

Roofblei Codes

Gepubliceerd door Team Roofvisnet

Met extreem soepele en precieze loop.
Low profile

Gepubliceerd door Rudy van Duijnhoven

Leden

20886

Foto's

92096

likes

219