Buitenland

VISVERSLAG: Noorse parel Deel 2/3

De weersvoorspelling voor de 3e dag ziet er nog goed uit, althans tot aan de middag. Dan zal de wind van N/NW naar zuid gaan draaien en gaan toenemen.Tekst en foto's: Arnout Terlouw

GEGOKT EN VERLOREN - We moeten het er maar van nemen en besluiten naar Moskenesstraumen te gaan, een dik uur varen, in de hoop daar grote koolvissen op oppervlaktekunstaas te kunnen vangen… Een paar Denen die de week voor ons in Hemingodden waren met super weersomstandigheden, hadden daar op poppers vissen tot 16 kg gevangen en ook nog eens 3 heilbotten. Dat willen wij ook! ‘Kijk maar naar de jagende meeuwen en de andere bootjes, dan weet je waar je moet zijn’, hadden ze ons meegegeven. Om een lang verhaal kort te maken – die zien we beiden niet! Ondanks dat het wel aardig stroomt, maar het kan hier veel harder stromen zo wist ik van een eerdere trip!
We trollen een stuk met pluggen maar dat levert niets op. Het lijkt er sterk op dat de koolvissen niet thuis geven.

De keuze is of hier in de buurt te vissen of terug richting de koolvisstekken vlak bij huis. Die laatste verleiding is te groot en we moeten toch weer die kant op. Na nog even een weifelachtige poging op heilbot te hebben ondernomen op de terugweg, komen in de middag weer aan op onze hotspots. De wind is inmiddels al gedraaid naar het zuiden. Even zoeken en ik zal ze wel weer vinden, toch? Maar nee hoor, nergens meer te vinden. Verdwenen met de Noorderzon! Uiteindelijk vinden we nog wat aasvis waar wat kabeljauwen en een verdwaalde koolvis bij zitten, maar het is hard werken voor een paar vissen.Frustrerend! Al met al een beetje een verloren dag, zeker in de wetenschap dat het morgen flink zal gaan waaien en de opties beperkt zullen worden. De zuidenwind komt over de hele lengte vol onze kant op… Willen we ergens een beschut plakje vinden, dan zullen we toch eerst de grote golven moeten trotseren.

POLLAK TIME - En inderdaad, de volgende morgen staat er een straffe wind uit het zuiden. We besluiten het fjord om de hoek te verkennen, waar volgens de kaart een mooie zanderige baai ligt. We nemen ook onze lichte spinhengels voor de pollak. Het vissen/driften op heilbot levert niets op, ondanks dat het er veelbelovend uitziet… er ontbreekt één wezenlijk ding: stroming!Maar het vissen op pollak gaat ons beter af. Het is even wennen voor Wijbrand deze subtiele visserij tegen de rotsen en het kelp aan, maar al snel staat hij ook zijn eerste pollak te drillen. Uiteindelijk vangt hij ook de grootste van de dag, een pollak van zo’n 85-90 cm.Dat hier heel wat pollak zit, waar niet of nauwelijks op gevist wordt, wordt de volgende dagen duidelijk. Het is meestal even zoeken en de harde wind maakt het vissen niet eenvoudiger, maar we vangen heel wat van deze schitterende vissen met shads en loodkoppen van 25-40 gram.Superleuke visserij, zeker op (ultra)licht materiaal!

Kijk voor meer info op:
http://www.dintur.no/Holiday-in-Norway/Hemmingodden-Lofoten-Fishing-Lodge-/

Deze DinTur bestemming is te boeken via:
www.cordestravel.nl en www.psvisreizen.nl

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.

Leden

21889

Foto's

92105

likes

290