Tackle tests

Gunki Gigan 55F

Sinds Pezon et Michel “Gunki” in het leven heeft geroepen is het niet meer weg te denken in Europa. Menig vissers hebben er dan ook wel iets van in hun tackleboxen zitten. Persoonlijk vind ik het kleine material van Gunki schitterend. Nu in deze test is het tijd voor iets groters. Een “vette” crankbait! De Gigan 55F uit de Crank series van Gunki.Tekst en foto’s: Bernd van Broekhoven

Merknaam: Gunki
Productnaam: Gigan 55F
Type product: Plug
Lengte: 55mm
Duikdiepte: 2.5 mtr
Werpgewicht: 13.7 gram
Getest in combinatie met: 1000 serie molen, 10/00 gevlochten lijn en een 2.20 mtr lange spin spinhengel.

Eerste indruk
Een stevige diepduikende crankbait. Niet echt zwaar, net geen 14 gram. Door de forse duiklip zal deze wel aardig wat weerstand geven, een niet te lichte spinhengel zal de plug moeten temmen. Dreggen niet te groot en zeker niet te klein. Ze kunnen niet in elkaar haken, dat is prettig voor tijdens het werpen. De lak is niet heel dik, de kleurpatronen zijn mooi. Op het doosje van de plug staan nog wat leuke instructies. De plug zou geschikt zijn voor de technieken “Stop & Go, Cranking en Slow retrieve”. Daar mogen jullie zelf invulling aangeven. Zelf vind ik in plaats van langzaam binnen halen, “Fast retrieve” een prettige en vooral succesvolle vistechniek voor baars. Naar eigen inzicht moet de plug ook daarvoor geschikt zijn.Praktijktest
Voor het vissen op baars op mijn thuiswater gebruik ik graag grover materiaal. Het betreft een groot en diep kanaal, vaak aardig wat wind en daardoor niet praktisch om heel licht te vissen. De Gigan 55F past precies in dat straatje. De plug duikt niet extreem diep, maar de aangegeven 2,5 meter diepte haalt de plug met gemak. In de zomer en het najaar zwemmen de baarzen maar al te graag op half water. De meeste kades zijn zo 4 a 5 meter diep. Laat 2,5 meter duikdiepte dus net half water zijn.
Werpend vissen leverde al snel de eerste baarzen op. Ook de kleinere baarsjes van krap twintig centimeter gaan er vol voor. Hele scholen er achteraan, gulzig dat ze zijn. Ik had verwacht dat de weerstand van de plug meer zou zijn dan dat het daadwerkelijk is. Een middelzware spinhengel van 20 gram is prima om de plug mee te vissen. Van de drie kleurvarianten die ik werpend heb ingezet was er eentje die een klein beetje tuning nodig had om hem helemaal recht te laten lopen.
Naast het werpend vissen heb ik de Gigan 55F lopend trollend ingezet langs kademuren. Het is dan wel zo lekker dat de plug helemaal recht loopt. In twee van de drie gevallen heb ik de pluggen dus zonder tuning direct in kunnen zetten. Zoals wel vaker (de trollende visser zal het wel herkennen) werkte het trollen met de plug nog effectiever op de plek vergeleken met het werpen van de plug.
Ik heb de plug op verschillende manieren binnen gevist. Snel, langzaam en gevarieerd. Geen gekke dingen, de plug bleef doen wat ie moest doen. Voor een impressie van de wobbling actie van de plug heb ik nog wat beeldmateriaal opgezocht. Geen eigen beelden, maar hier wel een kort filmpje van Pezon et Michel waarin de actie van het plugje goed te zien is.

Duurzaamheid
Tijdens het vissen met de Gigan 55F is heb ik vooral langs damwanden en kademuren gevist. Lopend trollend en werpend. Tijdens het werpen gebeurde het wel eens dat de plug de kade raakte. Ondanks de dunne lak bleef de schade beperkt. Ook op de plek waar de voorste dreg de plug raakt door de actie zijn vaak al na het eerste gebruik sporen te vinden.  De buikjes van de pluggen die ik geprobeerd heb zijn nog egaal. Tijdens de test heb ik enkel baars gevangen. Ik verwacht wel dat bij aanvallen van snoek of snoekbaars de plug gehavend zal raken. De duiklip is dik en robuust. Mocht je een liefhebber zijn van trollen en de plug echt over een harde bodem willen laten stuiteren, dan verwacht ik dat de Gigan 55F het lang uit zal houden. Een mooi detail op de plug zijn nog de holografische oogjes.  In mijn tackleboxen heb ik pluggen zitten waarvan de oogjes missen. Ze vangen er niet minder om, maar toch irritant. Tijdens het schrijven van de review geprobeerd om de oogjes met mijn nagels los te peuteren, maar dat lukt niet. Deze zullen er tijdens het vissen dus wel op blijven zitten.Verkrijgbaarheid
Pezon et Michel is goed te verkrijgen in Nederland. De pluggen van Gunki en daarmee dus ook de Gigan 55F zijn in de meeste hengelsportwinkels wel te vinden. Online is het aanbod groot. De adviesprijs ligt zo rond de acht euro, maar ik ben hem ook voor minder tegen gekomen op het net. Met elf verschillende kleurvarianten zit er vast wel eentje tussen die je aanspreekt. Ik zag dat er ook een “silent” variant verkrijgbaar is. Mocht je dus geen liefhebber zijn van kunstaas met een ratel, dan zou de stille uitvoering dus uitkomst kunnen bieden.

 

Eindoordeel
De Gigan 55F uit de Crank series van Gunki is een mooie crankbait voor niet veel geld. Werpend, (lopend) trollend, het is beide prettig vissen met deze plug. Bij het gebruik van de plug heb ik nauwelijks minpunten kunnen vinden. Eén van de drie geteste pluggen heb ik iets moeten tunen om de plug helemaal recht te laten lopen. Los van dit minpuntje gewoon een prima plug dus.

 

 

Voor meer info over de Gunki Gigan 55F ga je naar: http://www.pezonetmichel.com/

 

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.

Leden

21549

Foto's

92113

likes

271