Algemeen

Wegvangen snoek met netten zwaar onder druk in Ierland

Het met netten wegvangen van snoeken door Inland Fisheries Ireland op een aantal meren in Ierland begint steeds meer kritiek op te leveren. Er zijn petities gaande via Facebook en op 24 maart wordt er van 11.00 tot 14.00 uur voor het eerst in de geschiedenis van Ierland zelfs een demonstratie gehouden bij het hoofdkantoor van IFI in Dublin!

 

Ook binnen IFI staat het wegvangen van snoek ter discussie, de wetenschappers die werken voor IFI bijvoorbeeld, maar ook veel andere medewerkers van IFI zijn het er totaal niet mee eens. Er is nog steeds een kleine groep mensen, met name in het westen van Ierland en dan vooral lieden die hoofdzakelijk op forel vissen, die nog steeds de grote paairijpe snoek weg willen vangen met het argument dat ze de forelstand zouden bedreigen.

 

 


 

 

Het is vrijwel zeker dat de vele forelwedstrijden die in het seizoen wekelijks in Ierland gehouden worden en waarbij de gevangen forel dood ter weging aangeboden dient te worden, een veel grotere impact op de forelstand hebben dan het bestand aan snoek in de meren. Wedstrijden waarbij volgens het catch-and-release principe gevist wordt en waarbij de forel weer zo snel mogelijk levend teruggezet wordt, zijn nog een zeldzaamheid in Ierland.

 

 

Sportvissers die voor het vissen op snoek naar Ierland reizen, besteden jaarlijks miljoenen euro's in allerlei kleine of grotere gemeenschappen door heel Ierland. Blijven die mensen weg dan betekent dat de doodsteek voor vele bedrijven die actief zijn in het toerisme. De IFI doodt hiermee de kip met de gouden eieren, het aantal vissers dat naar Ierland reist om op forel te vissen is vrijwel zeker maar een klein percentage van de hoeveelheid liefhebbers van het vissen op snoek die eveneens jaarlijks naar Ierland (willen) komen.

 

 


 

 

Ook wij, als snoekvissers in de Benelux, kunnen onze stem laten horen tegen het wegvangen van de snoeken, ook al kunnen we dan niet aanwezig zijn bij de demonstratie. Je kunt de petitie ondersteunen die ondertussen al door ruim 22.000 mensen ondertekend is: #.

 

 

Ga naar de website in, als alternatief kun je ook een brief of email met je bezwaren tegen het netten van snoek sturen aan:

 

 

IFI Complaints Officer
Inland Fisheries Ireland
Citywest Business Campus
Dublin 24
Ierland
Email:

 

 


 

 

Voor nadere informatie bekijk ook het artikel van Uwe Pinnau, de voorzitter van de Duitse Snoekstudiegroep:

 

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.

Leden

21943

Foto's

92111

likes

291