Tips en Tricks | Visvakanties

Tips voor de reizende visser 1/2

De wereld ligt aan onze voeten. Er is geen plek ter wereld waar je anno 2013 niet naar toe kunt vliegen. Daarnaast zijn de vliegtickets voor veel bestemmingen erg gunstig geprijsd en mede daardoor is het vissen in het buitenland een mogelijkheid voor velen onder ons. Hierbij tips en tricks voor de reizende roofvisser!

Tekst en foto’s: Thijs van der SandenTIP 1 ACCOMODATIE  Natuurlijk is de accommodatie waar je verblijft uiterst belangrijk. Vaak is dit een hotel, lodge, bed & breakfast of soms zelfs een boot! Via Tripadvisor kun je heel veel informatie inwinnen omtrent een verblijfplek, zowel positieve als negatieve ervaringen worden er gedeeld. Kijk ook eens op Google Maps, waar je kunt zien hoe ver je verblijfplaats van het water af ligt.Vraag vooral om duidelijke informatie omtrent je accommodatie. Zijn het gescheiden bedden, zijn er nette en schone sanitaire voorzieningen aanwezig, een keukentje om eten in te bereiden? Vraag ze foto’s te mailen, zodat je een reëel beeld krijgt van de accommodatie. Bedenk wel, schoon en netjes heeft in Europa een compleet andere betekenis als bijvoorbeeld in Afrika.TIP 2 WALKIE TALKIES Natuurlijk moet je je telefoon meenemen, maar gebruik die alleen voor telefoongesprekken die echt nodig zijn, anders kan het een duur grapje worden. Zet ook absoluut de dataroaming van je telefoon uit. Ga je met een groep vismaten dan is wel lekker om zo nu en dan wat van elkaar te horen natuurlijk, qua vangsten bijvoorbeeld. Ga dan niet bellen, maar stuur elkaar sms’jes, wat veel goedkoper is. Nog beter is het gebruik van walkie talkies. Op open water heb je prima bereik en kun je zo goed contact met elkaar hebben. Ga je met een groep auto’s op pad, dan kun je onderweg nog het nodige communiceren.TIP 3 LAPTOP Neem je een fotocamera en een videocamera mee dan is het meenemen van een laptop een echte aanrader. Natuurlijk is dat weliswaar extra gewicht, maar met dit apparaat kun je wel prima back ups maken van je foto’s en videobestanden en ben je er vrijwel zeker van dan je visvakantiekiekjes veilig bewaard blijven. Eventueel neem je nog een externe harde schijf mee voor de nodige opslagcapaciteit. Daarnaast kun je met een laptop bijvoorbeeld ’s avonds even lekker nagenieten van de foto’s die je die dag hebt geschoten.TIP 4 WATERDICHT Waterdichte tassen zijn een zegen voor de reizende visser en met dure apparatuur als foto- of videocamera’s, telefoons, etc. een absolute must. Waar je ook heen gaat; of dat dat nu het regenachtige Ierland is of de soms kurkdroge Spaanse provincie Extremadura. Het gaat namelijk niet zozeer om regen, maar meer om water en elektronica ansich, want die gaan niet samen. Ook spatwater (tijdens het varen) kan voor de nodige problemen zorgen. Niet alleen voor je elektronica, maar ook je papieren zoals paspoort, briefgeld, visvergunningen, enz. kun je maar beter goed droog opbergen. Echt, water kan een grote boosdoener zijn tijdens een visvakantie…

TIP 5 GEWICHT Laat je niet voor de gek houden door de lage prijzen bij vluchtvaartmaatschappijen, er komt vrijwel altijd geld bij voor (extra) bagage en je koker waarin je de hengels vervoerd. Een hengelkoker valt niet onder de gewone bagage, maar onder sportbagage, die je extra moet bijboeken. Hiervoor worden altijd extra kosten in rekening gebracht, afhankelijk van de maatschappij en eindbestemming komt dat al gauw op 50 tot 100 euro enkele reis(!) en soms zelfs nog meer. Bekijk goed hoeveel kilo je mag meenemen per soort bagage. Vaak is de handbagage maximaal 10 kg en de ruimbagage 20 kg tot 23 kg. Wil je het zeker weten, neem contact op met de maatschappij waarmee je vliegt.

 TIP 6 REISHENGELS Je kunt zelf een hengelkoker maken van dik PVC materiaal, of een speciale hengelkoker kopen bijvoorbeeld een Plano Bazooka, welke in lengte instelbaar is. Twijfel je over de maximale lengte van de hengelkoker, informeer dan bij je luchtvaartmaatschappij. Ga je naar een exotische bestemming en heb je meerdere vluchten, dan is het altijd verstandig om tenminste 1 reishengel in je bagage te stoppen. Komt de hengelkoker niet aan, dan kun je altijd nog vissen. Noteer in ieder geval je huisadres en het bestemmingsadres op de hengelkoker. Dit zorgt ervoor dat de hengelkoker altijd weer terecht zal komen. Neem de reishengel niet mee als handbagage, het wordt gezien als een slagwapen en zal worden ingenomen. Reishengels bestaan vaak uit 4-6 delen en worden vanuit de leverancier al aangeboden met een stevige koker. Leveranciers op de markt met reishengels zijn o.a. Savage Gear, Shimano en Penn.

TIP 7 BAGAGE Een koffer weegt altijd zwaarder dan een rugzak. Indien mogelijk, probeer te reizen met een grote rugzak of sporttas, dit scheelt gewicht en dat gewicht kun je beter besteden aan kunstaas of reels. Benut het toegestane gewicht (10 kg) van je handbagage, ook hier is een rugzak aan te bevelen. Houdt ook rekening met de maximale afmetingen van je handbagage. Vaak doen ze er niet zo moeilijk over, maar je zult net iemand treffen die er wel streng op gaat letten. Stop er altijd een schone boxershirt en een paar sokken in, mocht onverhoopt je koffer zoek raken. Stop ook je kostbare items, zoals film en videocamera in je handbagage, zodat deze geen zware klappen maken door bijvoorbeeld het gooien met koffers.TIP 8 VERBODEN Stop geen kunstaas met haken, reels/molens met lijn, onthaakgereedschap en vloeistoffen over 100 ml. per eenheid in je handbagage. Dit is allemaal verboden en zal worden ingenomen zonder enige discussie. Op de website van de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt kun je een lijst vinden met verboden items voor in de handbagage en vaak sta je er nog van te kijken wat er niet mee mag.TIP 9 SEALEN Zorg ervoor dat je bagage, dus ook je hengelkoker, goed afgesloten is. Het zou zonde zijn als iemand met vlugge vingers je hengels steelt. Je kunt dit doen met sloten, maar tiewraps en ducktape voldoen ook. Mocht je tiewraps benutten, neem er dan altijd een paar extra mee in je bagage voor de terugvlucht. Ook bestaat er een optie om je bagage te laten sealen, hierbij wordt de bagage compleet ingepakt en kan niemand er meer gemakkelijk in komen.TIP 10 KLEDING  Rol je kleding op, dit scheelt erg veel ruimte in je rugzak of koffer. Haal sokken uit elkaar, zodat ze geen bol vormen in je rugzak of koffer. Neem niet onnodig veel kleding mee en kijk altijd goed naar het klimaat van het land waar je gaat vissen. De (zware) regenjas kun je altijd meenemen in het vliegtuig, sla deze om je arm of doe het aan. Ook eventuele zware waterdichte bergschoenen kun je aan doen in het vliegtuig om gewicht te besparen.Later deze week volgt deel 2 van dit artikel, houd Roofvisnet dus in de gaten!

 

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.

Leden

21943

Foto's

92111

likes

291