Snoek

Poldersnoek - Do's en Don'ts

Vissen op poldersnoek, hoe pak je dit aan ? 

We zijn gezegend met de hoeveelheid water in Nederland. Zeker wat betreft onze polderstelsels; uitgestrekte landschappen met een gigantische hoeveelheid aan slootjes en vaarten. Dat hier massaal snoek rondzwemt is geen geheim meer en met name ’s winters is het hier een komen en gaan van struinende vissers. Roofvisspecialist Sander Paans is er daar een van en komt met de nodige do’s & don’ts op de proppen.


Poldersnoek Do’s


Raadpleeg het internet

Met behulp van internet (Google Earth/ Streetview) is het tegenwoordig mogelijk om al van te voren een indruk te krijgen van de stekken die je gaat bevissen. Zoek hierbij naar natuurlijke en onnatuurlijke onderbrekingen in het monotone karakter van sommige poldersloten. Dit zijn de plekken waar snoek dekking vindt. Denk aan bruggetjes, T-splitsingen, kruisingen, duikers, etc. Sommige foto’s zijn wat gedateerd, maar uiteindelijk kun je er wel je voordeel mee doen. Wanneer je dan toch aan het zoeken bent, kijk gelijk op of je er mag vissen met jouw vergunning.
Ga op verkenning

Het kan ook helpen om ’s zomers al even de sloten goed in je op te nemen. Waar liggen er lelievelden of andere planten? Dit zijn plekken die ook in de winter productief kunnen zijn. De waterplanten sterven niet helemaal af en tussen die restjes zoekt de witvis naar zijn voedsel. Voor de poldersnoek is dit hartstikke interessant!
Bedenk ook goed wat kou met de watertemperatuur kan doen en houd hier rekening mee bij je stekkeuze. Bij een koude oostenwind zoek je de vissen op in de beschutting, maar liever nog in de aangrenzende woonwijk. Het water hoeft maar net 1 of 2 graden warmer te zijn voor actievere snoek.


Lichte bepakking

Het leuke van struinen vind ik dat je soms uren weg kunt blijven bij de auto. Je trekt een mooi gebied in en loopt hier rond. Tijdens zulke wandeltochten is het niet prettig om met een zware bepakking rond te lopen, want uiteindelijk gaat dat hoe dan ook doorwegen. Neem de minimale benodigde spullen mee en kies je kunstaas selectief. Verder wat eten en drinken, aangezien je toch een hoop energie verbruikt tijdens het struinen. Bedenk ook hoe je de vangst vast wilt leggen. Neem je een (spiegelreflex)camera mee of maak je een foto met je telefoon? De huidige smartphones hebben prima camera’s en de foto’s zijn van goede kwaliteit.


Varieer met kunstaas

Neem niet teveel mee aan kunstaas, maar zorg wel dat je kunt variëren! Er zijn dagen dat ze maar een bepaalde aassoort of zelfs kleur willen hebben. Tijdens één van mijn laatste poldervisdagen kwam ik er door mijn vismaat achter dat ze alleen maar firetiger wilden hebben. Hij viste me op een bepaald stukje water helemaal zoek, terwijl ik geen actie kreeg. Nadat ik wisselde voor een shad in firetiger begon het bij mij ook te lopen. Wat neem ik mee aan kunstaas? Eén of twee (glider 10-12 cm en 15-17 cm), een spinner, een softbait, twee plugjes (slank en dik buikig); meer hoeft eigenlijk niet.


Geniet van het vissen en je omgeving

Poldervissen is net als iedere visserij; het is zoeken naar de juiste plekken, het juiste aas en de juiste tijd. En net op het moment dat je denkt alles uitgedokterd te hebben, besluiten die helse snoeken het weer anders te doen. En laat dat nou juist het snoekvissen zo leuk maken! De grote DO die ik hier mee wil geven, geniet vooral! Geniet van de visserij in de polder, het buiten in de natuur zijn en alles om je heen. Geniet van alle vis die je vangt, ook van de kleintjes. Het gaat niet alleen maar om meter+ vissen, juist in de polder kunnen de kleinere vissen je dag helemaal maken.

Poldersnoek Don'ts


Diepduikers

Polders zijn vaak ondiepe slotenstelsels van maximaal 1,5 meter diep en over het algemeen nog ondieper. Vissen met diepduikende pluggen of shads met zware loodkoppen heeft geen enkele zin. Het enige wat je zult vangen is een hoop modder, takken en frustratie. Voor shads is een loodkop van 5-10 gram wel maximaal, met 10 gram is het al zaak om met de hengeltop omhoog te vissen. Hetzelfde geldt voor pluggen, kies deze bewust. Een plug die een schoep heeft die in het verlengde van de kop staat zal dieper lopen dan een plug waarvan de schoep haaks op de kop staat.
Geen kniptang

Ga niet op pad zonder een set goede tangen! Helaas zie ik dat veel snoekvissers nog steeds op pad gaan met een enkele tang en zonder kniptang, terwijl dit juist voor de snoek van levensbelang kan zijn. Van mij mogen ze dit zelfs verplichten in de vergunningsvoorwaarden. Sowieso dus een puntbektang (bij voorkeur ook een lange) en een kniptang; eigenlijk bestaat er maar één goede en dat is de Knipex Cobolt, hij kost een paar centen maar je hebt er enorm lang veel plezier van.


Te diep vissen

Vis niet te diep in de polderwateren. Het doorzicht ten opzichte van stadswateren is vaak iets minder, maar nog goed genoeg. Tel daar de geringe diepte bij op en je zult merken dat je helemaal niet diep hoeft te vissen. Zeker op de watertjes waar het rond de 1 meter diep is, kun je gemakkelijk net onder het oppervlak vissen. Voor de snoek maakt het echt niet uit dat hij ons aasje net onder het oppervlak vandaan moet halen. Ik heb zelfs het idee dat dit gemakkelijker is dan een schot richting bodem. De aanbeten die je nu krijgt blijven vaak op je netvlies staan.
Ellenlange fotoshoots

Bedenk dat het belang van de snoek altijd voorop staat. In dit digitale tijdperk hebben we allerlei mogelijkheden om de vangst van een snoek vast te leggen, maar vooral om te delen. De meeste van ons willen alles laten zien op Facebook, Twitter, Instagram enzovoorts. Persoonlijk heb ik daar weinig moeite mee, ik zie graag de nodige mooie vangstfoto’s voorbij komen. Ik houd er alleen niet van om vissen te zien die helemaal onder het zand of bladeren zitten, om over stenen nog maar niet te spreken. Beheers je de van snoek nog niet, neem dan een goed schepnet en onthaakmatje mee. De vis blijft vochtig en netjes; snel een paar fotootjes en weer terug. Geen ellenlange fotoshoot voor die ene perfecte foto.


Moeilijk doen

Ga niet te moeilijk doen met grote brokken kunstaas en zware hengels met een werpgewicht van 100 gram of meer. Daar beleef je in de polder weinig sport aan. Er gaan bij mij tijdens een poldertrip twee hengels mee en ter plekke maak ik de keuze met welke ik ga struinen. De eerste is een spinhengel van 2,50 meter en 20-40 gram werpvermogen, de tweede een jerkbaithengel van 1,95 meter en 30-60 gram werpvermogen. De spinhengel gebruik ik de laatste tijd weer steeds meer en hier kan ik nagenoeg al het kunstaas mee vissen. De molen is opgespoeld met 17/00 dyneema en voorzien van een 40 lbs titanium onderlijntje. De jerkbaithengel is zwaar genoeg om jerkbaits tot zo’n 80 gram mee te werpen en licht genoeg om een leuke dril te hebben aan een niet te grote snoek.

TEKST EN FOTO'S : SANDER PAANS

 

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.

Leden

21151

Foto's

92088

likes

235