10 vragen aan... Vincent Tobe

Het is dinsdagmiddag 16:00 uur, tijd voor '10 vragen aan'! Vorige week konden we de 10 vragen aan van Wilfred van Nunen lezen. Deze week is het de beurt van Vincent Tobé!  Dat hij naast roofvisser ook kameleon liefhebber is weten maar weinig mensen, er wordt ook gefluisterd dat hij shads naast de kameleons legt om te kijken of ze de kleuren overnemen.  Naast zijn werk als kraanmachinist en visgids heeft hij talrijke artikelen op zijn naam staan over het roofvissen en vandaag dus in de 10 vragen aan op je eigen roofvisnet!  Dus ga er lekker voor zitten en lees op je gemak deze 10 vragen aan!


  

VRAAG 1: Wanneer en hoe ben je begonnen met vissen?
ANTWOORD: Ik denk dat ik een jaar of 5 of 6 was. Toen zat ik al wekelijks te vissen samen met mijn opa. Mijn opa leerde mij vissen met een vast hengeltje. Je kent ze wel, die goedkope bamboe hengeltjes van een paar euro. Al snel ging ik mijn eigen weg en werd er snel een levend visje onder de klassieke rood-witte dobber gehangen. Volgas achter de snoek aan! Dit veranderde in de loop van de jaren naar het actief vissen op snoek met kunstaas. Ja, vissen met kunstaas dat is mijn ding!VRAAG 2: Hoe deel jij je visseizoen in? Stel je jezelf doelen?
ANTWOORD: Mijn visseizoen is altijd te kort, dat ten eerste! De pest is dat ik een echte allrounder ben op het gebied van kunstaasvissen. Ik vis graag op snoek maar ook zeker op baars, snoekbaars en meerval. Tijd te kort dus! Ik stel mijzelf geen doelen op lange termijn maar eerder de avond voordat ik ga vissen. Dit hangt dus sterk af van de visserij die ik wil gaan uitoefenen die visdag. Mijn viswateren in Nederland kun je bijna op één hand tellen, de wateren waar ik altijd vis zijn het Volkerak, Hollands Diep, Haringvliet, Oude Maas, De Noord en de Merwede.

Wanneer ik ga beginnen met de wintermaanden dan zul je mij veel op de rivier zien, achter de snoekbaarzen aan. Dit doe ik meestal als de harde wind het niet toelaat om achter de snoek aan te gaan op de grotere wateren. Wanneer de wind het wel toelaat ga ik achter de grote snoeken aan op de grotere wateren van mijn lijstje. Zo wissel ik weinig vangen op het grote water af met veel vangen op de rivier. Een mooie balans voor mezelf wat ik de afgelopen jaren zo goed kan volhouden.

Wanneer het voorjaar eraan komt ben ik alleen maar ondiep aan het vissen met kunstaas. Lang leve maart, de vismaand van het jaar voor mij en ook vele anderen denk ik. Na het gesloten seizoen ben ik nog steeds ondiep aan het vissen op alles wat wil bijten. Ik pas mijn kunstaas zo aan dat elke roofvissoort die we hier hebben in Nederland het kan en wil pakken. Leuke visdagen met aantallen dus!

In de zomer, wanneer de watertemperatuur te hoog wordt voor het snoekvissen, ga ik lekker achter de baarzen en meervallen aan. Uiteraard met kunstaas! Afgelopen jaar heb ik voor het eerst meegedaan aan Perch Pro, de baarswedstrijd van het Zweedse Kanalgratis. Dat was een hele leuke ervaring en daar heb ik heel veel geleerd! Baarsvissen, één van de mooiste visserijen die ik gelukkig goed kan uitvoeren hier op mijn thuiswateren.

September is de maand van de Luremasters. Een prachtige wedstrijd waar ik graag aan mee doe samen met mijn vismaat Ruud Luthart. De weken voor deze wedstrijd probeer ik zoveel mogelijk kennis op te doen op mijn wateren. Veel varen en weinig vissen. Waar ligt de vis en wat is het plan?

Na deze periode als het riet bruiner begint te worden ga ik lekker achter de snoeken aan. Veel trollen met groter aas, wachten op die betere snoeken! En dan gaan we alweer de winter in en zal het bovenstaande ritueel zich weer herhalen.VRAAG 3: Welke sessie of vangst is het je meest bijgebleven?
ANTWOORD: Dat was de 130 cm grote snoek die ik samen met mijn maat Roy Schenk ving tijdens het trollen. Zijn hengel sloeg dubbel en bleef in de steun bonken. Ik wist meteen genoeg! Dit zou zijn eerste klapper van een snoek zijn. Toen de vis dichter bij de boot kwam en we een beter beeld hadden van deze grote dame was het natuurlijk feest! BAM, 130 op de lat, en wat een beauty!VRAAG 4: Wat is het gekste wat je ooit aan de waterkant hebt meegemaakt?
ANTWOORD: Niet het leukste verhaal maar ik ga het toch vertellen. Afgelopen jaar ben ik getuige geweest van een zelfmoordpoging. Er sprong een vrouw van de brug waar ik samen met mijn vismaat Ruud onder aan het vissen was. Dat was enorm schrikken natuurlijk! Gelukkig hebben we samen de vrouw kunnen redden, waardoor ze het overleeft heeft.

VRAAG 5: Wat is jouw favoriete visserij?
ANTWOORD: Mijn favoriete visserij is het vissen vanuit mijn boot. En ja, natuurlijk met kunstaas. Zoals eerder vernoemd in dit interview, ik moet die beuk voelen! De techniek op een juiste manier uitvoeren, de vis zien liggen op je fishfinder en dan die ros op je hengel, heerlijk en wat verslavend!VRAAG 6: Wat is je grootste blunder tijdens het vissen geweest?
ANTWOORD: Heb je even… haha. Ik denk dat we deze klassieker allemaal wel eens hebben meegemaakt. De boot traileren en dan erachter komen dat de plug niet in het gat zit, waardoor de boot ineens vol met water loopt!

VRAAG 7: Wat is jouw favoriete kunstaas?
ANTWOORD: Een shad, en dan natuurlijk van mijn eigen merk Fox Rage. Je kunt hier heel het jaar door mee vissen op alle roofvissoorten. Ze zijn er in alle soorten, maten en kleuren, dus je kunt hier heel veelzijdig mee omgaan. Voor bijna elke techniek kun je deze shads toepassen. Voor mij als diehard kunstaasvisser staat deze dus zeker op nummer 1!VRAAG 8: Welke targets, soorten of specimens staan nog hoog op je verlanglijst?
ANTWOORD: Hier in Nederland zou ik wel een meter snoekbaars willen vangen, dat lijkt me echt fantastisch! En natuurlijk een snoek van 130 cm of langer. Een baars groter dan 55 cm en als laatste een meerval van over de twee meter. Hier op mijn thuiswateren, ik denk dat dan mijn lijstje wel aardig compleet is!VRAAG 9: Met wie zou je nog wel eens willen vissen?
ANTWOORD: Dat zijn er meerdere… En daar ben jij er één van, Alex Boom! Ik zou dolgraag met jou eens willen gaan snoekbaarzen op het Haringvliet. En zo ken ik nog zat vissers waarmee ik een visdag zou willen delen. Voor mij is genieten het allerbelangrijkste. En dan niet alleen van de vangsten maar het gehele plaatje er om heen. Vriendschappen, eerlijkheid, vangen, plezier maken, de natuur en noem het maar op. Met een glimlach thuis komen dat is een geslaagde dag!VRAAG 10: Welke visdroom zou je nog willen verwezenlijken?
ANTWOORD: Eén van mijn dromen en doelen voor de komende jaren is het goed gaan beheersen van de halfwater visserij. Het pelagisch vissen op grote kneiters. Dat is echt een droom van mij die ook zeker gerealiseerd gaat worden, want geloof me ik ben net een pitbull. Als er een doel gesteld is wijken we hier niet van af en ga ik er 100% voor! Dus dat deze droom werkelijkheid gaat worden daar ben ik zeker van. En dat bedoel ik zeker niet arrogant, maar ik ken mijzelf maar al te goed en weet dat opgeven geen optie is!

Tot zover de 10 vragen aan van Vincent. Volgende staat alweer klaar voor  5 februari, wie dat is? Tsja, dan moet je even wachten.

MEER 10 VRAGEN AAN LEZEN? KLIK DAN HIER!

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.

Leden

20928

Foto's

92092

likes

221