Kunstaas

DigiRovers: Dreggen en haken

We willen nog wel eens voorbijgaan aan de basis van het vissen. Zo passeren de meest bizarre kunstaascreaties de revue, allerlei uiteenlopende vistechnieken en bijzondere stekken, maar de essentie raakt tegelijkertijd wat ondergesneeuwd. Neem nu de haak in zijn algemeenheid. Zonder zijn we als visser niets en een beetje meer aandacht is daarom meer dan terecht.

Tekst en foto’s: RedactieMETAAL Enerzijds kun je de haak zo zien als slechts een gebogen stukje metaal met een scherpe punt, anderzijds kun je hem grondig analyseren en er het vernuft achter zien, inclusief alle kenmerken en verschillende modellen met elk hun eigenschappen… Tja, een haak is nu eenmaal niet zomaar een haak. MATEN De haakmaat wordt bepaald op basis van de ruimte tussen de haaksteel en het begin van de weerhaak. Hoe groter dit getal des te kleiner deze tussenruimte. Niet echt logisch, maar goed tot dusver is er in ieder geval sprake van standaardisatie. Want gaan we verder kijken, dan wordt er met twee maten gemeten. Zo kan haakmaat 2 bij merk A bijvoorbeeld makkelijk een stuk groter zijn dan haakmaat 2 bij merk B.INDRINGEN Hebben we het over roofvissen dan ontkomen we natuurlijk niet aan een specifiek haakmodel, namelijk de dreg, maar voor een nadere analyse van de haak ansich kunnen we deze in een adem met de enkele haak noemen.
Laten we beginnen met de haakpunt, ofwel het eerste contactpunt bij het aanslaan van vis. We kunnen om de hete brij heen draaien, maar zorg sowieso dat die vlijmscherp is. Eventueel kun je hem slijpen met een slijpsteen of desnoods zelfs vervangen; met botte haken zul je hoe dan ook vis missen.
In de meeste gevallen loopt de haakpunt recht en in sommige gevallen wat naar binnen toe met de veronderstelling dat de vis zo beter gehaakt blijft.Iets wat sterk verband houdt met het indringen van de haakpunt is de dikte/diameter van de haakdraad. Zo kun je zeggen: hoe dunner de draad, des te beter gaat het indringen van de haak. Kun je daarom het best kiezen voor een zo dundradig mogelijke haak? Nee, dat niet, want hoe dunner de haak, des te eerder zal hij uitbuigen.  Al met al is het afhankelijk van je visserij zoeken naar de gulden middenweg.

KWALITEITHAAK Natuurlijk is de ene haak de ander niet en kan er een wereld van verschil zijn tussen merk A en merk B. Zo kan een kwaliteitshaak met een bepaalde draaddikte veel sterker zijn dan een haak van een ander merk met dezelfde draaddikte en behoud de ene haak veel langer zijn scherpte dan de ander. Kwaliteitshaken en -dreggen vind je onder andere bij Gamakatsu, VMC en Owner.

HAAKSTEEL Nog iets dat van invloed is op de inhaking is de haaksteel. Zou je in het overdreven geval met een extreem lange haaksteel vissen, dan kun je je voorstellen dat deze inhaking of misschien zelfs aasopname in de weg zit. Vandaag de dag zijn er met dat oogpunt dreggen op de markt met een extreem korte haaksteel, zodat alle dregpunten goed vrij liggen om vlees te kunnen pakken.
Daarnaast is er bij een lange haaksteel meer sprake van de zogenaamde hefboomwerking. Dat wil zeggen hoe langer de haaksteel, des te meer kracht komt er tijdens de dril op de haak te staan,  met het risico op uitscheuren van een vissenbek. Iets om misschien rekening mee te houden bij het vissen op vissen met een relatief zachte bek zoals baars. Vooral bij karpervissers is het bovenstaande een bekend gegeven.GEHAAKT BLIJVEN Tot slot nog extra aandacht voor de haakmaat, oftewel haakopening. In theorie kun je zeggen: des te groter de haakopening, des te dieper kan de haak binnendringen. Echter, kies je voor een grotere haakopening, dan ben je genoodzaakt ook voor een dikkere haakdraad te kiezen, die minder goed de bek binnendringt. Daarnaast is er bij een ruimere haakbocht meer sprake van hefboomwerking, zodat hij makkelijker uit de vissenbek los zal wrikken. Al met al wil een ruimere haakbocht in de praktijk dus niet per definitie zeggen dat hij verder binnendringt. Min of meer hetzelfde geldt voor de haakkeel, ofwel diepgang van de haakbocht.

DREGGEN De dreg is zonder enige twijfel het meest gebruikte haakmodel bij het roofvissen en dan met name in combinatie met kunstaas. Over het algemeen geldt dat de dreg dusdanig groot moet zijn dat deze minstens zo breed is als het breedste punt van het kunstaas. Belangrijk is ook de afstemming van het materiaal op de dreg. Zo vragen grote zware dreggen op grote jerkbaits om een strakke, zware hengel in combinatie met een sterke gevlochten lijn en dito onderlijn, opdat je de dikke haakpunten goed in de bek kunt laten penetreren. Bij een dundradig, klein dregje kun je beter kiezen voor een lichte, zachte spinhengel… inhaken is meestal geen probleem, maar op de loer ligt uitbuigen tijdens de aanslag of dril, wanneer er niet het juiste materiaal wordt gebruikt!JIGHAKEN Loodkoppen hebben we uitvoerig besproken in de allereerste editie van Digirovers, maar kunnen we bij deze opsomming natuurlijk niet links laten liggen. Zoals bij alle haakmodellen moet ook hier de haakpunt vlijmscherp zijn. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de haakbocht. Hebben we bijvoorbeeld nog genoeg inhakingsruimte over, wanneer de jighaak eenmaal in het rubber is gestoken? Let ook op het fixatiepunt van de jighaak voor het vastzetten van de softbait; bij sommige modellen schort het daar nog wel eens aan met uitgescheurde shads tot gevolg. Kijk bovendien naar de lengte van de haaksteel en vooral of die de actie van de shad niet nadelig beïnvloedt.OFFSET HOOKS Een nieuwe generatie haken zijn de zogenaamde offset hooks, ook wel wormhooks genoemd. Vrijwel uitsluitend worden deze haken gebruikt voor softbaits. Een groot voordeel van deze haken is het feit dat je de haakpunt min of meer kan verbergen in het rubber, zodat je ze bijvoorbeeld (weedless) door waterbegroeiing heen kunt vissen. Vooral kenmerkend bij offset hooks is de lange haaksteel, waarbij de modellen met een gebogen haaksteel (links) voor shads (visimitaties) bedoeld zijn en die met een rechte (rechts) voor wormachtige softbaits.DROPSHOTHAKEN Ook al zijn er speciale dropshothaken (tweede van boven) op de markt en zie je regelmatig het gebruik van offsethooks (derde van boven), toch wordt in de meeste gevallen gebruik gemaakt van een ‘gewone’ enkele haak en daar is dan ook niks mis mee. Bij voorkeur prikken we de haak in de neus van het shadje (zie bovenste shad)
Ook voor een afgeleide van de dropshot rig, de wacky rig (onderste), wordt een enkele haak gebruikt. 

 

 

 

 

 

 

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.

Leden

21889

Foto's

92105

likes

290