Promotie

DigiRovers: Hybride manie


‘Slecht lopend kunstaas of hoort dat zo?’ dat is de vraag voor vele roofvissers wanneer ze voor het eerst een hybride jerkbait in de handen krijgen geduwd. Soms vallen de eerste testen ronduit tegen. Inderdaad, deze trekhoutjes hebben een eigen willetje, maar let wel; eens je hybrid jerkbaits goed leert kennen, wil je niets anders!

Tekst en foto´s : Roy VanstreelsGLIDER DIVER Voor sommigen is het misschien een herhaling, maar toch kunnen we maar beter nog eens verduidelijken wat een hybride is. Wel, letterlijk is deze benaming er jaren geleden gekomen voor jerkbaits die een mix zijn van een diver en een glider.
Een glider herken je doorgaans aan zijn oogje recht op de neus van het kunstaas en de actie is walk-the-dog. Dit kunnen korte zijsprongetjes zijn, maar ook iets wijder uitslaande acties van links naar rechts.
Divers zijn zonder meer de minst populaire jerkbaits. Het ‘enige’ wat dit kunstaasje doet is duikende, neerwaartse bewegingen maken. Ondanks dat ik zelf verdomd goed besef dat deze rustige actie wel eens de grote jongens op de kant kan brengen, betrap ik mezelf er op dat ik ze veel te weinig gebruik.
Een hybrid jerkbait heeft in 90% van de gevallen het bevestigingsoog iets hoger op de neus van het kunstaas staan en hebben qua actie het mooie van een diver én glider.WHAT’S HOT Hybride jerkbaits moeten we nog het meeste zoeken bij het handbouw kunstaas. Tot voor kort was het niet altijd even gemakkelijk om aan de juiste aasjes te geraken. Dat zorgde ervoor dat er op de tweedehands markt prijzen circuleerden voor 1 enkel aasje waar de gemiddelde roofvisser een halve tackle box mee kon vullen. Ondertussen is het aantal bouwers gelukkig gestegen en zien we hele mooie dingen op de markt verschijnen. Toch advies nodig? Wel, ik heb al met hele leuke hybrids mogen vissen van Rob Kraaijeveld, Nick Kloosterman, Derk van der molen, Erik van de Kraats, John van Veen en Geert Claes. Vooral de Striker en Torob van Rob en de Hybride Shot van Nick zijn mijn ding. Tot slot is een hybride vaak een heel persoonlijke keuze. Kies dus een model waar je zelf graag mee vist in plaats van het duurste model waar je je eigenlijk geen raad mee weet.

GEEN NADELEN Al die lofzang over een stuk kunstaas, het lijkt wel of we de rest van het kunstaas de plomp in mogen kieperen. Wel, wees gerust, er kleven wel degelijk nadelen aan hybride jerkbaits.
Het grootste nadeel is waarschijnlijk de opstap voor beginnende jerkbaitvissers. Wanneer de actie niet naar verwachting is, verdwijnt het vertrouwen als sneeuw voor de zon. De enige raad die ik hierin kan geven is, geef het een kans!
Het andere nadeel is dat de meeste handbouw jammer genoeg ook duurbouw is. Je bent al snel heel wat geld kwijt voor dit kunstaas. Maar vergeet niet dat de bouwers dit in de eerste plaats uit passie voor het kunstaas doen. Al het zweet dat zij erin steken kunnen wij nooit vergoeden. Daarnaast zijn zij het die ervoor zorgen dat er ruimte is om te innoveren. Kunstaasbouwers zijn eenmansbedrijfjes die inspelen op al onze creatieve kronkels. De grote fabrieksfirma’s zullen vanzelf volgen en maken de trend dan weer betaalbaar. Hopelijk toch! 

 

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.

Leden

21941

Foto's

92111

likes

291