Kunstaas

Tien tips voor het vissen met kunstaas in de winter

Christopher Görg  behoort tot de winterharde sportvissers die zelfs in de koudste maanden nog met de kunstaashengel naar de waterkant gaan. Wanneer je er net zo over denkt, dan zijn hier tien winterse kunstaas tips om ook in de winter succesvol te kunnen zijn.

1. De innerlijke koukleum overwinnen


De blik uit het raam van de warme woning werkt in de winter vaak afschrikkend. Wind, sneeuw en een trillende koude weerhouden veel sportvissers ervan om de waterkant op te zoeken.Thuis wordt dat zeker niets. De grondregel voor het vissen in de winter is dat je jezelf een duwtje moet geven en de angst voor de koude moet overwinnen door op of langs het water de hengel ter hand te nemen.

2. Warm moet het zijn


Ook wanneer de buitentemperatuur rond het vriespunt ligt, betekent dit nog niet dat je het koud moet hebben tijdens het vissen. Een afgekoeld lichaam is niet alleen slecht voor de gezondheid, het beneemt je ook het plezier van het vissen.Kledingstukken uittrekken kan altijd nog. Hete thee uit de thermosfles draagt ook aan een comfortabel gevoel tijdens het vissen bij.

3. Doorzettingsvermogen tonen


Juist in het koude jaargetijde kan het nog wel eens lang duren voordat je een vis kunt haken. In de winter zijn de roofvissen niet meer overal in een water te vinden, maar liggen ze dichter bij elkaar in een beperkt gedeelte van het water. Er is wat doorzettingsvermogen voor nodig om deze stekken te vinden.


4. Keuze van het water


Wanneer je de keuze hebt uit meerdere wateren, dan kan het raadzaam zijn om voor een kleiner water te kiezen.Een voorwaarde is natuurlijk wel dat het bestand aan roofvis niet al te klein is op dat water.

5. Prooivissen vinden


Op plekken waar zich veel prooivissen ophouden, daar zijn de roofvissen ook meestal niet ver weg. In de winter liggen deze op een beperkt aantal plekken bij elkaar. Vaak is het zo dat de kleine vissen zich jaar na jaar op dezelfde stekken ophoudt. Wanneer je als kunstaasvisser met dergelijke stekken bekend bent, dan blijft succes doorgaans niet lang uit. Met behulp van een visvinder zijn de grote scholen prooivis vaak goed te lokaliseren. Ook bij het vissen zonder dieptemeter is het goed mogelijk om die grote scholen te vinden.


6. Hotspots herkennen


Natuurlijk kan de roofvis zich ophouden op plekken die voor ons sportvisser weinig vertrouwen geven. Toch is het aan te raden om op de uitkijk te blijven naar markante plekken. Een schuin aflopende helling onder water is voor roofvissen een standplaats die vaak benut wordt. Met name dan wanneer er op een water weinig van dergelijke structuren te vinden zijn.Hier houden de roofvissen zich vaak op, omdat ze dan in het voorjaar snel in het opwarmende, ondiepe water kunnen komen.

7. Aasperiodes aanhouden


In de winter zijn de roofvissen vaak maar voor korte tijd actief. Dat betekent dat ze in een korte aasperiode voedsel tot zich nemen. Rond dat tijdstip dient het kunstaas in het water te liggen.Je dient hierbij in het oog te houden dat de aasperiodes al naar gelang de weersomstandigheden ook enkele uren kunnen verschuiven.

8. Ga eens langzamer


Doordat de stofwisseling op een laag pitje staat, zijn de vissen zeer traag. Een rustig binnenvissen van het kunstaas is vaak de sleutel tot succes.De d zijn ook bij lage watertemperaturen nog goed te gebruiken. Ook no-action shads op een loodkop zijn een goede keuze in de winter.

9. Kies voor groter kunstaas


Veel roofvissen hebben er zich bij lage watertemperaturen op ingesteld om zo min mogelijk energie te verbruiken. Elke aanval van een roofvis kost een bepaalde hoeveelheid energie. Om die energie zo goed mogelijk is te zetten, is het voor de roofvis rendabeler om zich te richten op grotere prooivissen. 

10. Natuurlijk aas aanbieden


Op sommige dagen, wanneer de bekken van de roofvissen vastgenageld lijken te zijn, kan het actieve vissen met dode aasvissen toch nog het gewenste resultaat opleveren.Wanneer je verticaal kunt vissen, dan kun je de aasvis met een aanbieden. In de andere gevallen kan het presenteren van een dode aasvis met een dropshotmontage of Carolina rig ook succesvol zijn.

Tekst en Foto's : Christopher Görg

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.

Leden

20928

Foto's

92092

likes

221