Tackle tests

Tackle Test: Gambler Softbaits

 


Oldemarkt, een klein plaatsje op de grens van de provincies Overijssel en Friesland , telt ongeveer 3000 inwoners. Je kan er een boottochtje maken over de Linde, het plaatselijke radiomuseum bezichtigen of natuurlijk Hengeldiscount Gigant bezoeken met haar 1.400 m2 winkeloppervlak en meer dan 30.000 hengelsportartikelen! Hengeldiscount Gigant heeft het grootste assortiment aan hengelsportmateriaal van Noord-Nederland. Zeker een bezoek waard dus. Voor wie Oldemarkt te ver weg is, kan los gaan in de uitgebreide webwinkel van de zaak (www.hengeldiscount.nl). Voor ons roofvissers heeft Hengeldiscount een prachtig aanbod aan spullen tegen vaak schappelijke prijzen.  Via de redactie van Rovers heeft de winkel mij een Planobox  vol met verschillende softbaits van het merk Gambler toegestuurd om te testen. Tijd om jullie kennis te laten maken met het merk Gambler.

Tekst & Foto’s: Tim Puts

Productnamen: Flapp’n Shad, Brutus, Shakey Shad, Big EZ, Little EZ, EZ Swimmer, Minnow Split Tail, Minnow Flat Tail  en de TZ Swimmer
Type product: softbait
Lengtes: 3”tot 6”
Kleuren: variabel
Adviesprijs: €4,95 - €5,95
Getest in combinatie met: Sportex Black Pearl (2.40m, 16-28 gr), een Shimano Rarenium 2500 FA en 12/00 Power Pro.

EERSTE INDRUK
Gambler Lures vindt zijn oorsprong in Amerika. Het merk produceert al ruim 20 jaar softbaits voor de blackbassvisserij op het continent. Het merk Gambler is geen onbekende voor me. In 2013 tipte Michiel Wateler me op de Flapp’n Shad van dit merk. Sinds een aantal jaar hangt deze shad geregeld aan mijn speld, voor de visserij op baars en snoekbaars welteverstaan. Ik was tot voor kort wel onbekend met de overige typen softbaits van het merk.NEGEN TYPES Een nadere inspectie van de inhoud van de toegestuurde Planobox leert me dat ik met 9 typen softbaits van doen heb, waaronder de Flapp’n Shad. De andere shads zijn de Brutus, Shakey Shad, Big EZ, Little EZ, EZ Swimmer, Minnow Split Tail, Minnow Flat Tail  en de TZ Swimmer. Het betreffen softbaits met schoepstaartjes, v-staartjes (zowel gevorkt als afgeplat) en pintails. Voor ieder wat wils dus. De meest in het oog springende softbait is de Brutus (overigens een hele naam voor een shadje van net 10 cm lang). De staart van dit shadje staat, als het staartstuk van een vliegtuig, van de shad af. Ik ben dan ook erg benieuwd naar de actie. KWETSBAAR Wat me als eerste opvalt bij het vastpakken van de softbaits is dat ze allemaal van hetzelfde type, soepele rubber gemaakt zijn. Voor de oorspronkelijke targetvis van het merk, de black bass, is dat een voordeel. Hoe soepeler het aas, hoe makkelijker dit naar binnen wordt gezogen. Dit geldt in zekere mate ook voor onze baars en snoekbaars. De soepelheid maakt de shads echter ook kwetsbaar.

KLEUREN EN MATEN De softbaits van Gambler zijn, afhankelijk van het type, in verschillende kleuren en maten te verkrijgen. Met 3”(ongeveer 7,5cm) zijn de Minnow Split Tail en de TZ Swimmer de kleinste van het stel. De Flapp’n Shad daarentegen heeft een lengte van 6”, ruim 15cm. De Flapp’n Shad oogt echter een stuk kleiner omdat deze een zeer dunne en lange staart heeft. Het dikste deel van de shad, de , heeft namelijk een lengte van slechts 7 cm. De overige 8 cm bestaat dus uit de staart. De softbaits zijn te verkrijgen in zowel natuurlijke als felle kleuren. Zo zijn veel van de softbaits onder andere te verkrijgen in de immens populaire kleur ‘limegroen’.INZETBAARHEID Zoals al eerder benoemd, zijn de softbaits van oorsprong bedoeld voor de blackbassvisserij. Natuurlijk lust de Hollandse snoek, baars of snoekbaars ze ook! De softbaits kunnen op veel verschillende manieren ingezet worden. De kleinere softbaits lenen zich uitstekend voor de dropshotvisserij of het UL-vissen. De grotere baits kunnen werpend of verticaal aan een conventionele loodkop gevist worden. Al zullen ze op de dropshot ook zeker niet misstaan. De Brutus. Flapp’n Shad en de softbaits uit de EZ- en TZ-serie bevatten een groef. Hiermee kunnen de baits weedless gevist worden. Dit kan in combinatie met een Texas- of Carolinarig, een Spro Bottom Jigging Sinker of alleen een grote wormhook voor het zogeheten soft jerkbaiten.

PRAKTIJKTEST Ik heb niet alle softbaits uit de Planobox getest. Aangezien ik shads doorgaans gemonteerd op loodkoppem inzet, heb ik de Brutus, de EZ Swimmer en de Flapp’n Shad geprobeerd. Deze shads zijn gezien hun grootte goed in te zetten met een jigkop.Te beginnen met de Brutus. Gemonteerd op loodkoppen van 10 en 14 gram heeft de shad een mooie, wiebelende actie. De staart fladdert zenuwachtig heen en weer. Op Youtube is een kort clipje van de Brutus te vinden. Hier is de actie goed te zien. Wat me opvalt is dat de actie met een voorgelode wormhook, zoals in het filmpje is te zien, veel ‘nerveuzer’ is dan met een loodkop. Ik heb op de rivier verschillende aanbeten op de Brutus gehad. Voordat ik een vis op de shad kon vangen, was deze helaas al ontdaan van zijn staart.


De Brutus met zijn nerveus wiebelende actie.

EZ SWIMMER Op de EZ Swimmer had ik meer succes. Verschillende kleine snoekbaarzen vergisten zich in de shad. De actie van de TZ Swimmer is sterk vergelijkbaar met die van andere schoepstaartjes met  ongeveer dezelfde vorm: licht flankend en een mooi wapperend staartje.FLAPP'N SHAD Tot slot mijn favoriet: de Flapp’n Shad. Zowel op lichte loodkoppen (5 en 7 gram) als zwaardere loodkoppen (tot 18 gram) is de shad perfect te vissen. Door het slanke profiel heeft de shad weinig weerstand in het water. Dat is prettig vissen, zeker als er stroming staat. De staart van de shad wappert bij het afzinken en binnendraaien alle kanten op. Onweerstaanbaar voor onze rovers. Zowel de 4”- als 6”-versie heeft me een aantal leuke vissen opgeleverd.DUURZAAMHEID De softbaits van Gambles zijn gemaakt van soepel rubber. Dit maakt de sofbaits kwetsbaar. Zowel voor de tanden van roofvis als voor het fenomeen ‘staarthappers’. Dit laatste geldt vooral voor de Brutus. De staart is met een zeer dun stuk rubber verbonden met de shad. Het kost een vis weinig kracht op de staart los te trekken. Bij andere shads is dit een stuk minder aan de orde. Zo hebben de shads uit de EZ- en TZ-serie een dikke staartwortel die de staart beschermt. Ondanks dat de Flapp’n shad een dunne staartwortel heeft, wordt de staart gek genoeg vrijwel nooit afgebeten. Ik heb hier geen verklaring voor. Positief is het in ieder geval zeker.

VERKRIJGBAARHEID De softbaits van Gambler zijn onder andere te verkrijgen bij Hengeldiscount Gigant in Oldemarkt. De winkel verkoopt, naast de hierboven behandelde softbaits, ook de Flapp’n Tail en Giggy Stick van Gambler. De prijs voor de softbaits bij Hengeldiscount Gigant is zeer schappelijk in vergelijking met andere webshops in Nederland. Bij andere webshops betaal je voor een verpakking 6” Flapp’n Shads (8 stuks) doorgaans €6,99. Hengeldiscount Gigant rekent voor één verpakking 6” Flapp’n Shads echter €5,95. Dat komt neer op ongeveer €0,75 per shad. Ook voor de andere typen softbaits van Gambler rekent Hengeldiscount absoluut niet de hoofdprijs. Ga zeker even kijken op hun webshop en doe er je voordeel me. Zeker ook omdat Hengeldiscount Gigant, naast Gambler Softbaits, nog een groot aantal andere merken met betrekking tot softbaits verkoopt. En eerlijk is eerlijk: vaak voor een aantrekkelijke prijs.EINDOORDEEL De softbaits van Gambler zijn zeer schappelijk geprijsd bij Hengeldiscount. Dit maakt het voor de roofvisser met een lager budget interessant om met de baits aan de slag te gaan. En vangen doen ze absoluut, zo is mijn eigen ervaring. De softbaits zijn er in veel verschillende typen, maten en kleuren te vinden en zijn met een groot aantal technieken in te zetten. Enig puntje van kritiek is wellicht de kwetsbaarheid van een enkel type softbait. Maar vergeet niet: het is en blijft rubber en dus kwetsbaar. Beschadigingen zal je altijd in meer of mindere mate houden. Ik vis al jaren met plezier en vertrouwen met het merk en zal dit ook zeker blijven doen. 

 

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.

Leden

21943

Foto's

92111

likes

291