Product Informatie

Baitcasters - Ins en Outs

Alles wat je moet weten


Baitcasters veroveren stap voor stap de hengelsportmarkt. Wat zit daarachter? Is het een modeverschijnsel? Of valt deze opmars met goede argumenten te verklaren? Wat maakt een baitcaster een baitcaster en hoe bedien je hem?We gaan het dus hebben over alle ins en outs van baitcasters, ook wel werpreels genoemd. Zodra je dit onderwerp aansnijdt, kun je er niet om heen om iets te zeggen over de vergelijking werpmolen – werpreel. Er hangt namelijk omtrent dit onderwerp een eeuwigdurende discussie met als inzet ‘wat is beter’.

Zo lees je wel eens dat baitcasters gemakkelijker in gebruik zijn dan een werpmolens. Dat is wel heel algemeen! Eerlijk gezegd is dit, gezien de vele lovers en haters, een totaal persoonlijke voorkeur en heeft het niets met feiten te maken. Daarentegen valt niet te ontkennen dat molens en reels totaal verschillend zijn en dat bij bepaalde visserijen één van de twee beter tot zijn recht komt of juist tegen tekortkomingen aanloopt.

Welk model reel


Bij het kiezen van het juiste model reel moet je op het formaat letten, maar er zijn ook andere dingen belangrijk. Bijvoorbeeld of de baitcaster LH (linkshandig) of RH (rechtshandig) is. Met een linkshandig model draai je met je linkerhand, dit is het meest populair hier. De hengel houden mensen over het algemeen in hun dominante hand, vaak rechts dus!
Verder is het goed om op te letten op de te werpen gewichten en afhankelijk daarvan een bepaald model uit te kiezen. Natuurlijk stem je hier dan ook de hengel op af. Zo kun je het verst werpen en heb je het meest drilplezier.

De slip


De stervormige knop direct naast de slinger regelt de slipinstelling. Als je het stervormige wiel van je afdraait zal de slipinstelling zwaarder worden, het omgekeerde gebeurt wanneer je de punten van de ster naar je toe draait. De meeste reels geven hoorbare klikjes bij het draaien aan de slipknop. 

De spoelrem


Met de spoelrem, ook wel magneetrem genoemd, kun je de permanente remdruk op de spoel instellen. In andere woorden stel je met dit draaiknopje in hoe soepel, of zwaar de ‘vrijloop’ van de reel is. 

De werprem


Werpremmen zijn in verschillende systemen en technologieën te krijgen. Er zijn systemen die werken op magnetisme of op centrifugale krachten. Daarnaast zijn er ook nog systemen die beide combineren. Magneetremmen zijn altijd van buitenaf bedienbaar en bieden tijdens de gehele worp weerstand. Remmen die op basis van centrifugale krachten werken zijn niet altijd van buitenaf instelbaar. Je moet de reel er soms voor openmaken. Dit type rem werkt op basis van de snelheid waarmee de spoel ronddraait. Hoe sneller hij draait, des te meer er geremd wordt en omgekeerd. Hierdoor is dit type rem iets meer geschikt voor beginners. 

Thumbbar


Een baitcaster heeft geen beugel die je open kunt klappen om de lijn vrij spel te geven. In plaats daarvan druk je de thumbbar in. Eenmaal ingedrukt kan de spoel vrij ronddraaien. Als je echter een draai aan de slinger geeft dan klapt de thumbbar weer omhoog en kan de lijn niet meer vrij aflopen.

"Tip: Duim op bij de spoel"Ja, je leest het goed. Duimen! Je duim is de belangrijkste rem tijdens de worp. Bij het inzetten van een worp druk je de thumbbar in en houd je met je duim de spoel tegen. Als hetgeen je werpt in het water belandt stop je de spoel weer handmatig, met je duim! Zo voorkom je pruiken. Bovendien kun je met je duim ook nog wat extra remdruk geven tijdens stevige drils.

Nog een extra tip voor beginners: houd, zeker in het begin, te allen tijde je duim op de spoel. Je kunt met de spoeldruk spelen tijdens de worp door je duim steviger, of juist minder stevig op de spoel te drukken. Maar door je duim altijd op de spoel te laten rusten werp je beduidend minder pruiken.


Lijngeleider


De lijngeleider hoef je bij werpreels niet zelf te bedienen, maar is toch van belang. Zoals de naam al een beetje prijsgeeft zorgt de lijngeleider bij het indraaien voor het netjes terugleggen van de lijn op de spoel. Ook bij het werpen kan de lijngeleider van belang zijn. Het is slim om erop te letten (met name als je met heel licht kunstaas gaat werpen) dat de lijngeleider in het midden staat als je gaat werpen. Op deze manier is de hoek met de lijn die van de spoel af komt het kleinst en werp je het gemakkelijkst. Er zijn modellen zoals de Daiwa T-Wing die hier met het ontwerp van de geleider rekening mee hebben gehouden. Ook zijn er modellen te koop waarbij de lijngeleider altijd recht voor de plaats waar de lijn de spoel verlaat is. Dan beweegt de lijngeleider dus ook tijdens het werpen mee. 

BAITCASTER KOPEN? LET HIER OP!


Ben je op zoek naar een goede baitcaster, dan is het verstandig om goed op de volgende eigenschappen te letten.

Kogellagers Bij technieken waarbij er met lichte gewichten wordt geworpen is het goed om op te letten op het aantal kogellagers. Meer is in dat geval vaak beter. Bij het vissen op zee is het handig om keramische lagers te hebben, die kunnen niet roesten en geven ultra weinig weerstand!

Overbrenging/ratio Zware reels met een messing binnenwerk en een lage overbrenging zijn geschikt voor het powerwerk en gaan vaak lang mee. Voor het lichtere werk is een aluminium reeltje met een wat hogere overbrenging vaak beter.

Behuizing/ totaal gewicht Voor het echt zware werk heb je vanzelfsprekend ook een reel nodig die zwaarder weegt. Materialen als metaal zijn dan wel op zijn plaats, terwijl bij dat lichtere werk carbon, aluminium en magnesium vaker wordt gebruikt.

Werprem Zoals uitgelegd zijn er verschillende remsystemen op de markt. Als vuistregel zou je kunnen zeggen dat voor softbaits een magneetrem beter geschikt is. Voor hardbaits komt een rem op centrifugale krachten beter uit de verf.Slip Voor snoek en co moet je de slipdruk ten minste kunnen opvoeren tot 5 kg, maar beter nog iets meer. Moderne slipschijven zijn gemaakt van carbon en werken erg soepel.

Vulling Let erop dat de spoel correct gevuld is. Het laatst wat je wilt is dat die metersnoek in zijn laatste schot je laatste stukje lijn verbruikt… Pats, weg snoek! Eeuwig zonde en heel gemakkelijk te voorkomen. Maar let op: spoel de reel ook zeker niet te vol! Voor de werpafstand maakt het, in tegenstelling tot een spinmolen, niet veel uit of de reel tot de spoelrand gevuld is.. Beter is om een paar millimeter onder de spoelrand te blijven omdat anders de kans groot is op een pruik... 

Zo stel je een werpreel in!


Na alle theorie staan we nu met een baitcaster aan het water om onze eerste worp te gaan plaatsen. Een goede instelling is erg belangrijk. Allereerst stel je de slip in met de stervormige draaiknop. Het principe is niet veel anders dan met een molen. Tijdens de dril kun je eventueel nog vrij eenvoudig de slipdruk bijstellen omdat je heel gemakkelijk bij de regelknop kunt komen.

Dan stel je de spoelrem in door deze in eerste instantie vrij stroef/strak in te stellen. Vervolgens druk je de thumbbar in en houd je hengel met kunstaas boven de grond; als het goed is zakt het kunstaas nu niet naar beneden.

Dan begin je de rem langzaam los te draaien, tot het aas in beweging komt. De rem staat ideaal ingesteld wanneer het kunstaas tot op de grond zakt.

Het is belangrijk dat op het moment dat het aas de grond raakt, de spoel meteen stopt met draaien. Wanneer je wat meer geoefend bent, kun je met minder spoeldruk uit de voeten en werp je ook minder pruiken. Door minder druk op de spoel kun je dan ook verder werpen.
Als laatste moet de werprem nog gefinetuned worden. Omdat deze op verschillende manieren kan werken is een goed advies om te beginnen op standje maximaal, daarna kun je de weerstand beetje bij beetje minder maken tot je tevreden bent met de werpafstand.

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.

Leden

21489

Foto's

92113

likes

269