Dropshotten in Carolina?

Nee we gaan geen trip plannen naar North of South Carolina, al lijkt me dat een ontzettend gave ervaring! Ik wil het hebben over een voor ons al wat ‘oudere’ techniek in Nederland, de dropshot techniek. En dat terwijl we net in de hype zitten van een nieuwe techniek, de carolina rig.

Ik betrap mezelf er ook al op, de laatste vijf korte sessies vanaf de kant ben ik de hele tijd met de carolina rig wezen vissen. Is dat erg? Absoluut niet, maar in mijn achterhoofd bleef dit wel hangen: afgelopen 2 jaar heb ik in deze periode ontzettend goed gevangen met de dropshot techniek. Waarom laat ik deze techniek dan nu thuis? Dit komt vooral doordat er opeens zoveel nieuwe technieken besproken werden het laatste jaar met de prachtige video’s van de visTD, technieken waar ik zelf ook wat in zie.

Afijn, als ik mijn eigen manier van dropshotvissen bekijk lijkt dit toch echt wel verschrikkelijk op de manier waarop ik mijn carolina rig binnen vis. Sterker nog, ik vis deze technieken op dezelfde hengel!


Dropshot haken en shads


Een van de grote krachten van de dropshot techniek is dat ik deze op alle mogelijke manieren kan binnen vissen. Snel, langzaam, wild, rustig, etc. Toch moet ik bekennen dat ik bijna alleen maar rustig vis. Als je een school kleine aasvisjes bekijkt staan deze visjes ook altijd horizontaal in het water. Vaak bewegen ze nauwelijks. Af en toe zwiepen ze iets opzij of naar voren maar daar houdt het ook bij op.

Mits je de juiste shads gebruikt blijven deze mooi horizontaal in het water staan als een echt visje wanneer je stopt met bewegen, op deze momenten krijg ik ook 95% van de tijd de aanbeet. Toeval? Ik denk van niet. Vaak als ik mensen zie dropshotten wordt het shadje constant in beweging gezet. Hierdoor valt je shad goed op natuurlijk, maar er is simpelweg bijna geen tijd voor de baars of snoekbaars om de shad te pakken.

De roofvis ligt er met de snuit voor, maar denkt de hele tijd: “ik wil hem pakken, maar ik heb de meeste kans hem te vangen als het visje even een moment stil hangt”. Doe hier je voordeel mee, hang hem maar eens 10 seconden stil. 10 seconden ja! Het zal je verbazen dat je na een seconde of 7 a 8 ineens een doffe tik krijgt. Voordeel hiervan is ook dat je je shad een lange tijd in de strike zone kunt hangen op een hotspot. Je shad is immers altijd goed in het zicht omdat deze boven de bodem zweeft. Net zoals de carolina rig dus, maar deze ligt levenloos op de bodem.

 Na jaren op deze ‘rustige’ manier te hebben gevist kwam ik er ook achter hoe belangrijk je haakmaat is. De grootste haak die ik vis is maat 2, maat 4 gebruik ik het vaakst. Misschien best klein op een 4” of 5” shad, maar met grote haken mis je nou eenmaal onnodig veel vis. Ook pakt de baars en snoekbaars 99% van de tijd de kop van de shad. Dus als je haakpunt maar vrij is haak je de vis wel.De shad monteer ik om deze reden ook altijd vanuit de neus naar boven toe. Op deze manier is de haakpunt altijd vrij en staat de shad ook recht in het water. Ik rijg de shad niet te ver op de haak trouwens, anders ga je vis lossen. De shad kan dan namelijk niet over de haak naar voren schuiven zodat er uiteindelijk minder haakbocht vrij is.


Dropshot Onderlijnen


Mijn dropshotonderlijnen knoop ik altijd op 0,30mm tot 0,40mm fluorocarbon. De lengte pak ik altijd rond de anderhalve meter. Dit is niet per se nodig, maar als ik een andere haakmaat wil monteren kan ik de fluorocarbon vlak boven mijn haak afknippen en dezelfde onderlijn opnieuw gebruiken zonder dat deze te kort wordt. Op deze manier kun je ontzettend snel van haak maat wisselen zonder veel te moeten knopen.De volgende keer dat ik weer een korte sessie op baars en snoekbaars ga vissen komt de dropshottechniek ook weer aan de beurt. Elke dag is anders en elke dag vraagt om een andere techniek. Bijt je dus niet vast op 1 techniek, iets waar ik soms zelf ook schuldig aan ben.

Auteur: Jordy van Loo

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.

Leden

21937

Foto's

92111

likes

291