• Een onderschatte roofvis De Baars

  Dit jaar ben ik me wat meer gaan verdiepen in het vissen op baars. Ikzelf, en ik denk vele met mij, hebben nog nooit echt op baars gevist. Baarsjes vangen is voor kleine kinderen en mensen die niets kunnen vangen. Dit hoor ik maar al te vaak aan de waterkant. Ik hoop met dit artikel een ander licht te laten schijnen over 1 van onze roofvissen, De Baars

  Met het extreem warme weer van de afgelopen maanden was het moeilijk om snoek of snoekbaars te vangen. Het was hard werken en de resultaten waren nihil. Tijdens mijn korte vakantie in Friesland, (Workum) gelegen aan het Ijsselmeer, kwam ik in contact met Erik. Erik is een fanatieke roofvisser en vist elke vrije minuut die hij heeft en hij is dus een man met veel ervaring. Ik vertelde dat ik in Friesland was en wel zin had om op de roofvis te gaan. We maakten een afspraak om te vissen op Baars. Ik dacht Baars!! Kan best leuk zijn vertelde hij mij. Nou ja wel zullen zien. Ik had er nog nooit van gehoord trollen op baars, alleen op snoek en snoekbaars. We maakten een afspraak voor het eind van de dag ivm de warmte van ruim 30 graden.
  Toen we op het Ijsselmeer aankwamen was het zoeken. Erik vertelde mij over baarzen van 30 cm en meer en dat dit best wel machtige en beresterke vissen waren. Vooral op het wat lichtere materiaal.

  Na een tijdje gevaren te hebben zijn we begonnen met vissen, eerst ondiep op 1 tot 2 meter wat geen resultaat opleverde. Toen we wat dieper gingen vissen op 3 mtr was het regelmatig raak. Hiervoor moet je natuurlijk wel je materiaal aanpassen.
  Hengel, dynema, wartels enz.
  Ook gebruiken we plugjes die deze dieptes kunnen halen.

  Hier een aantal van de op het Ijsselmeer gebruikte dieplopende kleine pluggen.

  We bereiken deze dieptes door met dunne dynema lijn te vissen max 10/100 en kleine speldwartels en een dun 10 lbs staal onderlijntje. Want het is goed mogelijk dat er ook een snoek op deze pluggen te vangen is.
  Op het Ijsselmeer was het verschil tussen Erik en mij duidelijk te zien. Met mijn 20 lbs lijn en het wat grovere materiaal was het moeilijk om de pluggen op diepte te brengen. Wat resulteerde in grote verschillen in de vangsten. 55 om 20 stuks is een groot verschil. Ik moest mijn plug zover achter de boot laten lopen om de juiste dieptes te bereiken dat er veel vistijd verloren ging. 20 mtr en meer, terwijl Erik zo’n max 8 mtr achter de boot de juiste diepte bereikte. Bij elke aanbeet die ik had moest ik meer lijn binnen halen dan Erik wat resulteerde in heel veel losschieters. Dus ook minder vistijd. Op het Ijsselmeer vonden we plekken waar de baars op spiering aan het jagen was. Dit schouwspel van duikende sterns en meeuwen was meestal van korte duur. En dan is vistijd heel belangrijk. Omdat het ook zo weer over kan zijn.

  De baars heeft een zeer zachte bek, waardoor het uitscheuren en verspelen tijdens het trollen van de vis bij zo’n lange dril onvermijdelijk is. Het trollen op baars is een sport apart. Op het Ijsselmeer was de Salmo Hornet 4,5 cm de absolute uitblinker.

  Deze plug heeft een hele vinnige aktie, zodra je de bodem voelt even een paar slagen binnendraaien en je voelt de baars er werkelijk op knallen. Vast zitten komt nagenoeg niet voor omdat de lange zwemlip eerst de bodem raakt. Een goede slip is onontbeerlijk voor dit werk. Soms zijn de aanbeten zo fel, (vooral de zware baarzen 30+) dat je denkt dat het een snoek of snoekbaars is die er aanzit. Ook ik heb op plekken waar de baarzen aktief waren zowel snoek als snoekbaars gevangen.
  Vandaar het stalen onderlijntje.
  Al met al een schitterende en vooral dank zij Erik leerzame ervaring en een goed alternatief als de snoek en snoekbaars het in de warme zomers laten afweten.

  In mijn 2e deel zal ik mijn ervaringen die ik heb opgedaan op het Ijsselmeer gebruiken voor het vissen op baars op de Maas.

  Hier alvast een voorproefje van mijn TOP weekendje Maas.

  Met vriendelijke Roofvisgroeten,

  Frank van Vliet.