• Interview met een winnaar!

  Terwijl wij hier in de Lage Landen tijdens de gesloten tijd op een houtje bijten, hebben zich in Zweden doldwaze roofvistaferelen afgespeeld. De meest spraakmakende, de Predatortour Sweden 2018 op Vänern. Ongekend hoeveel metersnoeken er gevangen zijn tijdens de wedstrijd! Roofvisspecialist Sean Wit van Savage Gear ging er met de eindzege vandoor! Namens Beet, Rovers en Roofvisnet, gefeliciteerd Sean! Wat een ontzettend knappe prestatie!

  De grootste vis van het toernooi! 121,5 cm! Wat een beauty!!!

  De Predatortour in Zweden is misschien wel de meest prestigieuze snoekcompetitie in de wereld met deelnemers vanuit heel Europa, inclusief zeer bekende vissers. Dit jaar was het enigszins anders aangezien de deelnemers nu alleen werpend mochten vissen op snoek. Centraal in het regelement is het zogenaamde CPR-principe, oftewel vangen (catch), foto maken (Photographed) en terugzetten (Release). Punten konden gescoord worden in teamverband; in een boot of kayak. Daarbij zou het gemiddeld aantal centimeters van de 6 grootste snoeken als puntenaantal gelden.
  Vanuit Savage Gear deden er meerdere vissers mee, met onder andere Savage Gear pro staffer Sean Wit samen met Jesper Smorenberg, die vrijwel het hele toernooi aan kop ging. Zijn team eindigde met een gemiddelde van 115 cm over hun 6 grootst gevangen snoeken, met Seans allergrootste snoek van maar liefst 121,5 cm! Onlangs werden Sean de volgende vragen voorgeschoteld?

   

  Gefeliciteerd met het winnen van de Predatortour Sweden 2018! Hoe voelt het om een wedstrijd als deze te winnen?

  Dat gevoel is geweldig! Het winnen van zo’n prestigieuze viswedstrijd met zo’n ontzettend sterk deelnemersveld is ronduit ongelooflijk. Meteen vanaf de start aan kop gaan en daarmee direct een ongekende doelstelling hebben voor 3 dagen, daarmee komt er een hoop druk op je schouders. Maar het is ons gelukt, we hebben de zegen binnengehaald en we zijn door het dolle met dit resultaat.

  Bizar hoeveel grote snoeken er zijn gevangen tijdens de Predatortour!

  Wat voor jullie de grootste uitdaging?

  De organisatie van de Predatortour heeft een eigen smartphone applicatie ontwikkeld, waarin we foto’s van onze gevangen vissen met meetlint konden uploaden. Eenmaal goedgekeurd door het organisatieteam, kreeg je dan een punt per centimeter. Daarbij kon iedereen het leaderboard volgen en was het voor ons uitermate moeilijk om dat niet teveel te doen. Zeker op dag 3, uiteraard wil je de concurrentie ook goed in de gaten houden. Gelukkig konden we ons focussen op de wedstrijd en het vangen van nog grotere vis om nog een betere uitgangspositie te hebben. Ook kregen we van doen met enkele technische problemen met onze motor, maar konden we dat gelukkig oplossen. Diezelfde dag vingen we onze grootste snoek van 121,5 cm!

   

  Omschrijf de wedstrijd eens in jouw woorden.

  Alleen werpend vissen, het opnemen tegen de beste vissers vanuit heel Europa en dat op een van de grootste meren van Europa. Vänern is zo’n bizar indrukwekkend water; niet een dag is hetzelfde en weersomstandigheden kunnen razendsnel veranderen. Zoals eerder gezegd was dit alles voor ons een prestigekwestie.  Eerdere jaren boekten wij goede successen door trollend te vissen en zo werd er door sommigen gedacht dat wij alleen met deze techniek grote vissen zouden kunnen vangen. Het winnen van deze wedstrijd, waarbij alleen werpend vissen is toegestaan, is de beste manier om te bewijzen dat deze mensen het verkeerd hadden.

  Inclusief regelrechte dikzakken, ofwel zogenaamde pre-spawn vissen.

  Hoe hebben jullie je voorbereid op de wedstrijd?

  Al een jaar geleden zijn we begonnen met voorbereiden, bijvoorbeeld met het finetunen van ons vismateriaal en de bootuitrusting. Een week vooraf aan het toernooi zijn we gaan voorvissen en daarmee hebben we een goed gevoel gekregen over de te volgen strategie tijdens de daadwerkelijke wedstrijddagen.

  Kun je wat vertellen over de strategie?

  Natuurlijk, we hebben ons met name gericht op de warmere gedeeltes van dit gigantische watersysteem en visten met ondiep lopende jerkbaits en swimbaits. Het vissen op diepere gedeeltes deden we met softbaits. Over het algemeen kan ik je zeggen dat het hard werken was.

  Wat een toppers! Jesper (l) en Sean!

  Mijn koppelmaat, Jesper Smorenberg, is een van mijn beste vrienden en daarbij een uitermate gedreven en kundig snoekvisser. Hij heeft die motivatie om continu 200% te geven en daarbij vullen we elkaar ontzettend goed aan met kennis en vaardigheden. Overall is dit een regelrechte temprestatie geweest.

  De brandende vraag, wat was het beste kunstaas?

  Met een box vol Savage Gear kunstaas is het onmogelijk om er één uit te kiezen. Feitelijk is het een combinatie geweest van verschillend kunstaas op verschillende stekken. De Savage Gear Jerkster van 14,5 cm heeft zich uitermate goed bewezen als ondiep lopend kunstaas. De 3D River Roach was mijn absolute topfavoriet voor de diepere stekken.

  De Jerkster voor de ondiepe gedeeltes.

  De 3D River Roach voor dieper water.

  Hoeveel deelnemers deden er mee?

  Uiteindelijk deden er 62 boten mee met deelnemers uit Zweden, Noorwegen, Denemarken, Duitsland, België, Nederland en zelfs Letland.

  Doe je volgend jaar weer mee?

  Zeker weten!