Snoekbaars

Kantsnoekbaars

Jawel, het eind van de gesloten tijd is nabij en roofvissend Nederland staat te trappelen. Zo ook Team Beet-Rovers. Voor de nodige voorpret hierbij een lekker wegleesartikel van een roofvissessie van enige jaren terug toen Beetlezer Elisabeth op stap mocht met roofvisspecialist Chris Chew van Fox Rage. Elisabeth kreeg alles te weten hoe je die kantsnoekbaars aan de haken kunt krijgen.


Ergens goed in zijn is één ding, dit aan iemand anders uitleggen is het andere …Of beter gezegd. Ga maar eens uit de doeken doen hoe je vadertje glasoog vanaf de kant met een loodkop belaagt. Natuurlijk, in theorie kun je er zo een verhaal tegen aan gooien.

Inwerpen, beugel dicht, af laten zinken aan een strakke lijn en vervolgens de shad over de bodem huppelend terugvissen, waarbij je het vooral van afzink/zweef fases moet hebben. Een kind kan de was doen, toch? Nou nee, het werpend vissen met shads op snoekbaars is helemaal niet zo eenvoudig. Misschien hebben we het hier zelfs wel over een van de meest lastige roofvistechnieken.Daar hebben wij en Chris ons toch een beetje op verkeken. Datgeen wat voor ons gesneden koek is, omdat we het al jaren doen, kan voor een ander nog door mysteries worden omhuld. Dat bleek dan ook deze sessie. Elisabeth heeft deze visserij nog nooit beoefend en dan ook echt niet. Sterker nog, ze had niet tot nauwelijks met een werpmolen gevist. Echt terug naar de basis dus en voor Chris des te meer uitdaging…


Vliegvissen


Elisabeth is woonachtig in de stad Leuven ten oosten van Brussel. Ook al hebben we nu misschien de indruk gewekt dat ze niet kan vissen, dat is absoluut niet zo. Integendeel! We hebben net bewust geschreven dat het werpend vissen op snoekbaars “een van de” lastigste visserijen is, want een andere is het vliegvissen en dat beheerst de sympathieke Vlaamse wel tot in de puntjes. Aangestoken door haar vriend Grim reizen ze samen al jaren stad en land af, op zoek naar pittoreske rivieren en beken, op zoek naar bruine forel, regenboog, beekridder en vlagzalm.Tja, het werpen met een vliegenreel of werpmolen, een wereld van verschil en dat blijkt meteen tijdens de eerste proefworpen. “Ik ben gewend om hard in te zetten bij een worp. Daarbij is het zaak om de vliegenlijn met kracht uit het water trekken om deze als soort van contrapower te gebruiken voor een volgende worp”, aldus Elisabeth.

 

Meer lezen? Klik

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.

Leden

20305

Foto's

92103

likes

210