• Kunstaas estafette – top 3 – baars– Bernd van Broekhoven

  De kunstaas estafette. Het idee is niet nieuw en heeft reeds plaatsgevonden op het Roofvisforum. Nu wordt het nieuw leven in geblazen op Roofvisnet. Het idee is simpel. Een roofvisser geeft zijn top 3 kunstaas weer en vraagt vervolgens een ander om hetzelfde te doen. Dit in 3 categorieën, namelijk snoek, snoekbaars en baars. In de categorie ‘baars’ trapt specialist Bernd van Broekhoven af met zijn meest favoriete kunstaas voor baars.

  Bernd, een echte baarzen specialist met vroeger zijn ontzettend populaire website baarsvissen.nl.

  NUMMER EEN Mijn all-time favoriet is de Shaker van Lunker City. Het is de shad waar het vissen met softbaits voor mij allemaal mee begon. Eerst de 8 cm uitvoering op het kanaal hier in Zeeuws –Vlaanderen en later de 11 cm variant op de zoetere wateren in de Hollandsche Delta. Vis de shad op een loodkopje. Andere rigs dan deze vind ik bij deze shad minder praktisch. Licht of zwaar, werpend of diagonaal, het werkt allemaal. De Shaker doet waar hij voor bedoelt is en dat is vis vangen! Op wateren als het Haringvliet en Volkerak vis ik de shads het liefst werpend met een grammetje of 7-10 en een grote haak. Staartdregconstructies zijn zo niet nodig. Op water waar de baarzen wat kleiner zijn kan het wel eens handig zijn om een kleinere haak te gebruiken in combinatie met een staartdreggetje.

  De shaker, wie is er niet groot mee geworden.

   

  De classic der klassieken, de Shaker van Lunker City.

  NUMMER TWEE Weer een softbait, geen shad maar een twister, de Relax Turbo 11cm! Deze relatief platte geribbelde twister heeft mij de afgelopen jaren zoveel mooie baarzen opgeleverd dat ik ‘m in dit lijstje mee wilde nemen. De twister laat zich het mooist vissen met lichte loodgewichten voor lange zweefmomenten in de waterkolom. In tegenstelling tot de Shaker van nummer één is de Relax Turbo beter geschikt voor het gebruiken van andere rigs zoals bijvoorbeeld Cheburashka, Texas en Carolina. Uiteraard is de Relax Turbo ook gewoon te vissen op een loodkopje. Door de dunne ‘graat’ van de twister is deze softbait tamelijk kwetsbaar voor uitscheuren en afbijten door de rovers. Vis daarom niet met een te korte haak. Ook weer niet te lang want dat beïnvloed de soepelheid weer.

  Met name vanwege enorm goede vangsten vanuit het recente verleden.

  NUMMER DRIE Geen softbait deze keer maar een hardbait. Een topwater wel te verstaan! De Excalibur Spit ’n Image. Topwaters zijn voor mij de afgelopen jaren absoluut niet de meest succesvolle vangers geweest, maar het is zo leuk om ze in te zetten. Een fantastische visserij op ondiep water of juist op dieper water boven plantenbedden. De aanbeten zijn super en het plezier is groots. Er zijn verschillende topwaters de revue gepasseerd de laatste jaren, maar de Spit ’n Image van Excalibur heeft mijn voorkeur. Werpt als een kanon en hij vist prettig binnen conform de zogenaamde ‘walk the dog’ techniek. Soms duikt hij kort onder het wateroppervlak, maar dat is helemaal niet erg. Misschien is dat juist wel het geheim van de Spit ’n Image? Ik kijk al uit naar die volgende aanbeet!

  Geen echte killer, wel een echte funbait!

  Het vissen met topwaters blijft bloedstollend spannend.

  Bij deze geef ik het stokje graag door aan Niels Patijn. De laatste jaren hebben we zo nu en dan samen aan de waterkant doorgebracht, maar nog nooit op het grote water. Gezien mijn voorliefde voor het grotere water en dus ook iets groter kunstaas, verwacht ik dat Niels met fijner kunstaas op de proppen komt zetten. Zijn strijdtoneel bevindt zich namelijk in de polder en in stedelijk gebied tijdens Streetfishing. Kom maar op Niels.