• Kunstaas estafette – top 3 – snoek – Michel Verlaak

  De kunstaas estafette. Het idee is niet nieuw en heeft reeds plaatsgevonden op het Roofvisforum. Nu wordt het nieuw leven in geblazen op Roofvisnet. Het idee is simpel. Een roofvisser geeft zijn top 3 kunstaas weer en vraagt vervolgens een ander om hetzelfde te doen. Dit in 3 categorieën, namelijk snoek, snoekbaars en baars. In de categorie ‘snoek’ heeft Rob Kraaijeveld nu het stokje doorgegeven aan Michel Verlaak.

  Michel Verlaak, een fenomeen op snoekgebied. Onlangs is zijn prachtige boek uitgekomen. Klik HIER voor meer informatie.

  Geen alledaagse numero uno van een snoekvisser, maar daarmee een des te interessantere keuze van Michel.

  NUMMER 1 Red October Baits Ninja Tube: Doorgaans gebruik ik softbaits eerder sporadisch, onder specifieke omstandigheden zeg maar. Voor de visserij op snoek durft het formaat van het rubberen kunstaas nogal eens aan de forse kant te zijn. Dan is mijn favoriet zonder twijfel de Ninja Tube mét glide-rig. De Ninja creëert een relatief groot silhouette onderwater … én de body ervan is hol, wat de inhakingskans enkel maar vergroot!

  Een snoekvanger first class!

  Bij de meeste – iets grotere – softbaits zit vaak een forse hoeveelheid massief rubber in de weg, waardoor het moeilijker wordt voor de stingerhaken om snel grip te krijgen in de snoekenbek. Al glidend gevist, zet ik de Ninja Tube zowel in op ondiep als op dieper water, afhankelijk van de verzwaring die ik aanbreng. Dat heen-en-weer schudden van het ‘kontje’ met die sliertjes werkt vaak echt verbluffend goed. Een Monster Tube is net een slagje groter en zwaarder … ook een regelrechte killer!

  Michel is niet de enige die de vangkracht van de Ninja heeft ingezien.

  NUMMER 2 LLungen Lures Nutbuster Spinnerbait: Snoek en waterplanten … ze zijn onafscheidelijk natuurlijk! De Nutbuster is niet zomaar een kunstaasje. Het formaat van deze spinnerbait is betrekkelijk compact, terwijl je toch 2.6 oz aan werpgewicht te pakken hebt.

  Snoeken en waterplanten, onlosmakelijk aan elkaar verbonden en daarom zijn spinnerbaits zo ideaal.

  Een goede spinnerbait moet volgens mij vooral aan de volgende twee kwaliteiten voldoen:

  – Zonder teveel overbodige tierelantijnen (waar enkel maar te veel groen spul aan blijft plakken) door de planten vervoerd kunnen worden. Een Nutbuster heeft één enkele haak, verstopt in een sobere skirt met een fluted spinnerblad. ‘Gladder’ kun je niet zijn als spinnerbait! Af en toe vervang ik wel eens dit spinnerblad door een colorado type blad … hierdoor pruttelt de Nutbuster met net iets meer turbulentie (en vaak beter wiervrij) doorheen de planten.

  De Nutbuster voldoet aan belangrijke criteria!

  – Het moet goed en snel te werpen zijn vanuit een driftende boot. Door de compacte bouw van de Nutbuster, werpt deze spinnerbait zelfs tegen de wind in nog steeds als een kogel.

  NUMMER 3 Suick Musky Thriller (9 en 10 inch weighted versie): Het geheim schuilt ‘m vaak in de eenvoud. Dat heeft de Musky Thriller van Suick me wel geleerd de afgelopen jaren. Wil je op helder water met behoorlijk wat ‘conditionering’ nog eens een forse bak uit haar tent lokken? Dan is dit dé jerkbait!

  Met Suicks de dressuur te lijf.

  Tegenwoordig -gelukkig eigenlijk- nog steeds te weinig gebruikt door de meeste snoekvissers en daardoor volgens mij nog steeds overal succesvol! Een kunstaassoort die doet denken aan een panlat … maar eens je ermee overweg kunt, dan kun je echt wel zo nu en dan hét verschil maken. Een jerkbait waarin je tijd moet durven investeren. Het is daarom ook dat dit magische stukje vangkracht absoluut vermelding verdiende in mijn boek ‘ESOX!’ … naast tal van andere bewezen snoekenverleiders.

  Ze worden nog steeds weinig gebruikt. Houden zo!

  Ik geef het stokje graag door aan Mark Kuiper. Mark is iemand die de snoekvisserij in al haar facetten beheerst. Iemand die altijd zeer doordacht met een strategisch plan keuzes maakt naar kunstaassoorten toe. Het was voor mij dan ook een voorrecht om het interview met hem én zijn vismaatje Martin Korner op te nemen in mijn boek ‘ESOX!’ Benieuwd wat Mark te melden heeft!

  3 Klik HIER voor de top 3 van Rob Kraaijeveld.
  2 Klik HIER voor de top 3 van Luc Coppens.
  1 Klik HIER voor de top 3 van Bertus Rozemeijer.