• Kunstaas voor de stekelridder (1)

  De stekelridder onder de roofvissen is de baars. Deze vis is op vele manieren te strikken en ook vele verschillende methodes zijn te gebruiken voor het vangen van deze fascinerende roofvis. Zowel natuurlijk aas als kunstaas zijn mogelijk en worden ook veel veelvuldig gebruikt voor de jacht op baars. We gaan ons is concentreren op de verschillende stukken kunstaas die allemaal geschikt zijn, maar ze hebben allemaal hun plus- en minpunten.

  De twister
  Twisters worden vaak gebruikt door mensen die pas beginnen met het kunstaasvissen. Ze zijn goedkoop en makkelijk te vissen en dat is natuurlijk heel handig als je net begint en nog niet weet of je het vissen op de rovers onder de vissen wel leuk zal vinden. Vaak is de eerste vangst van deze mensen dan ook een baars in plaats van een snoek of snoekbaars, deze baars heeft zich vergrepen aan een veel te grote twister. Echt moeilijk is het niet om een baars te vangen aan een twister het probleem komt pas als je echt voor de grotere aantallen gaat of juist de wat grotere vissen die vaak niet worden gevangen door de doorsnee visser. Een twister heeft ook nadelen bijvoorbeeld het feit dat hij zinkt. Misschien verklaar je me nu voor gek, logisch toch dat een twister zinkt daarvoor is hij gemaakt. Als hij zinkt wordt hij automatisch diep gevoerd en de enige manier om dat te voorkomen is hem snel binnen te draaien. Op het moment dat je dat doet gaat er een groot deel van de actie verloren, dus moet er een lichter loodkopjes gemonteerd worden om te voorkomen dat hij vastloopt. Een heel groot voordeel je kunt hem langzaam voeren, trage baars krijgt genoeg tijd om hem te pakken. Vaak ook als je één baars voelt dan krijg je al heel snel een tweede aanbeet en als zelfs die niet hangt nog een derde. Hoogst waarschijnlijk tref je daar dan een schooltje aan en dan is de twister het ideale wapen om het uit te kammen.


  Angst voor de twister, ik dacht het niet.

  Kortom de twister gebruiken als de baars een beetje traag is en je misschien een schooltje hebt gevonden. Het liefst gebruik ik ze alleen in diep water maar dat is een persoonlijke voorkeur en misschien denk jij er wel heel anders over. Een goede tijd is vanaf de herfst tot aan het gesloten seizoen. Baarzen zijn wat trager geworden en zitten vaak ook een stuk dieper en dan zijn moeilijker te vangen met gewoon kunstaas dus bied de twister uitkomst.

  Shadjes werken precies het zelfde als twisters, alleen hebben ze het voordeel dat ze beter geverticaald werken. Twisters werken voor mij duidelijk beter als ik ze ga werpen, zit je een beetje uit een boot te verticalen dan knoop ik er toch liever een shadje aan. De actie van een shadje komt namelijk niet zo goed uit als je hem gaat werpen. Dan is de meer wormachtige actie van een twister te prefereren boven de visachtige shad-actie.


  De actie van een shadje komt het best tot zijn recht als je aan het verticalen bent.

  De plug
  Pluggetjes zijn bijna niet meer weg te denken uit de kunstaasdoos van de baarsvisser. Iedereen heeft er wel één en ze vangen ook bijna allemaal baars. Ze moeten met een redelijk vaart gevist worden om er een mooie actie in te krijgen. Na het gesloten seizoen begint het seizoen voor alle soorten kunstaas die goed vangen bij een wat hogere snelheid. Baarzen zijn actief en grijpen vaak naar snel gevist kunstaas. Pluggen kennen we in vele vormen en maten, van 2,5 cm tot 23 cm en nog groter met duikdieptes van 0 tot 7 meter , dus een enorme verscheidenheid. Een baars-pluggetje is meestal tussen de 4 en 7 centimeter . Ik gebruik ze in allerlei vormen en maten, maar je hebt toch altijd je voorkeurpluggen. Gebruik nooit pluggen die al te diep duiken en dus een grote weerstand veroorzaken op je hengel. Dan moet je een zwaardere hengel gebruiken en dat gaat weer ten kosten van het drilplezier en dat zou natuurlijk jammer zijn. Kleine pluggetjes met een grote duiklip gaat wel want de weerstand valt dan wel mee, maar je kan je voorstellen dat als je een plug van 7 cm met een enorme duiklip aan je 5 – grammertje hangt dat nooit lang goed kan gaan.

  Pluggen gebruik ik ook heel vaak als ik de baars wil traceren vanuit de boot. Je gaat gewoon slepen net zoals bij het snoeken en als je op een bepaalde plek veel aanbeten krijgt kun je het al werpend beter gaan afvissen om misschien een mooi schooltje te vinden. Kortom pluggen zijn behoorlijk allround behalve in te diep water waar de pluggetjes niet meer tot de bodem kunnen reiken. Als je geen flauw idee hebt welk kunstaas op een nieuw water vangt dan kun je altijd met een klein assortimentje pluggen terecht en zo uitzoeken wat goed werkt.


  Hier doe je het voor een mooie baars van in de dertig aan de Hornet, een ware topper.

  Deel twee verschijnt donderdag 14 oktober…