• Kunstaasestafette – top 3 – baars – Tim Jochems

  De kunstaas estafette. Het idee is niet nieuw en heeft reeds plaatsgevonden op het Roofvisforum. Nu wordt het nieuw leven in geblazen op Roofvisnet. Het idee is simpel. Een roofvisser geeft zijn top 3 kunstaas weer en vraagt vervolgens een ander om hetzelfde te doen. Dit in 3 categorieën, namelijk snoek, snoekbaars en baars. In de categorie ‘baars’ heeft Niels Patijn het stokje doorgegeven aan Tim Jochems.

  Nu ik wat minder op baars vis, moet ik het voornamelijk hebben van bijvangsten.

  Bedankt Niels dat je het stokje aan mij hebt doorgegeven voor deze kunstaasestafette.

  Rond 2010 weet ik mijn eerste roofvisjes te vangen, voornamelijk roofblei in het oppervlakte. Ik krijg al snel door dat ik door wat kleine aanpassingen ook van die mooie baarzen kon vangen; toen dacht ik nog dat het stekelbaarzen waren… Niet veel later leer ik ook dropshotten. Dat dropshotten deed ik voornamelijk in de havens. Ik raakte bijna verslaafd aan het spelletje. Inmiddels vis ik te weinig op baars, omdat de snoek en de snoekbaars meestal voorrang krijgen. Maar daar moet snel verandering in komen!

  NUMMER EEN –  Als eerste begin ik met mijn favoriete baarsaasje; De Piglet Shad uit het sofbaitpakket van Strike Pro. Deze shad is naar mijn idee het best in te zetten om te jiggen. Ik vis deze shad met een loodgewicht van 5 tot 15 gram. Uiteraard is deze shad ook te vissen op de dropshot en verticaal. Bij troebel water spreekt de kleur Limetreuse/C012 (zie foto) mij erg aan en bij heldere water is de kleur Violet/C004 mijn favoriet. Wat bijzonder is aan de kleur violet, dat deze verkleurt zodra het zonlicht er op valt.

  Afgelopen jaar deed ik met Daniël Weyers mee aan de roofviswedstrijd World Predator Classic. De eerste twee dagen loopt het niet zoals we willen. Maar de laatste dag stuiten we vlak voor het einde op een school baarzen. Om en om gooien we richting de school baarzen. We bestoken de school met de Piglet Shads in de kleur Limetreuse, met daarop een loodkop van 14 gram. Bijna elke worp resulteert in een aanbeet. We weten vier mooie maatse baarzen aan boord te krijgen. Shit! Dat is een baars te veel. Vol gas varen we naar de laatste stek en kunnen ook nog een mooie snoekbaars bijvangen op dit veelzijdige aasje. De laatste wedstrijddag sluiten we af met 5 vissen, alle gevangen op de piglet shad!

  De Piglet shad is een ware allrounder en heeft mij al veel leuke vissen opgeleverd.

  NUMMER TWEE – De 3” Kikker van Tournament Baits heeft voor mij al verschillende mooie baarzen opgeleverd. Ik vis dit aasje zowel jiggend, verticaal als op de dropshot. Voor mij is de 3 inch Kikker het ideale aasje om te verticalen. Dit aasje is niet zoals andere aasjes, dus misschien wel dressuur doorbrekend. Je vangt bij het verticalen van de Kikker zowel baars als snoekbaars, waardoor het telkens weer een verassing is wat er aanbijt. Soms denk ik wel eens dat de rovers in dit aasje een kreeft zien, vandaar misschien de keiharde aanbeten.

  Voor dit aasje heb je geen dreggen nodig. Met alleen een jighaak met een wijde bocht ben je er eigenlijk al.

  Mijn PR baars staat nog steeds op naam van de 3”inch Kikker.

  NUMMER DRIE –  De hekkensluiter van mijn bijdrage is de Cranky X van Strike Pro. Dit kleine plugje is nog maar kort op de markt. Tijdens het testen van dit aasje hebben Evert Oostdam en ik al leuke vangsten gehad op dit aasje. Evert ving op de eerste testdag gelijk een 48’er!

  Dit bolle plugje is er in twee uitvoeringen, met een korte en met een wat langere duiklip. Maar beide zijn zowel trollend als werpend te vissen. Ik gebruik dit aasje vooral om de plantenrand uit te kammen.

  Een doublet; geen grote baarzen, maar de lol is er zeker niet minder om.

  Het zou zonde zijn als je dit aasje bij het werpend vissen monotoon binnen draait. Zoals de naam al zegt is het een crankbait. Daarom vis ik de Cranky X graag met stops en versnellingen. Zo haal je de mooiste actie uit deze plug!

  Deze Cranky X gaat zeker weten nog mooie baarzen opleveren in 2018!

  Nogmaals dank aan mijn Zeeuwse leeftijdsgenoot Niels Patijn voor het doorgeven van deze kunstaasestafette!Het stokje voor de baars top-3 gooi ik door naar het oosten van het land. Marcel Hoekman mag zijn 3 favoriete baarsaasjes showen. Deze goedlachse visser weet namelijk veel baarzen te vangen tussen de snoeken door. Succes Marcel!

  Klik HIER voor de top 3 van Niels Patijn.

  Klik HIER voor de top 3 van Bernd van Broekhoven.