Kunstaas | Snoek

Kunstaasestafette - top 3 snoek- Mark Kuiper

In navolging van onder andere Luc Coppens, Rob Kraaijenveld en Michel Verlaak zal ik mijn top-3 aan kunstaas voor snoek geven. Ik voel me ontzettend vereerd dat ik dit hier mag doen.

Tekst en foto's: Mark Kuiper


Mijn ultieme top-3 geven is geen gemakkelijke opgave. Want die bestaat namelijk niet. Ik gebruik véél meer verschillende kunstaasjes dan slechts 3. Verschillende stekken, vismethodes, waterdieptes, waterkleur, watertemperatuur en weersomstandigheden vragen om verschillende typen kunstaas. Of je nu je kunstaas sleept op 8 meter diepte of je werpt op ondiep water boven plantenbedden, of je in de winter met windstil weer vist op glashelder water, óf hartje zomer met een harde warme zomerwind in groen water.. Het maakt nogal verschil! Ik zal me dus beperken tot de visserij die ik het leukst vind om te doen. En dat is werpend vissen op relatief ondiep water van 1-5 meter diepte.Nummer 1: Torob van Rob Kraaijeveld

Mijn all-time favoriete kunstaasje kan er maar eentje zijn. Dat is niet zo moeilijk. Dat is zonder meer de Torob van kunstaasbouwer en voortreffelijk visgids Rob Kraaijeveld. Ik kon ook de Striker of de Whopper noemen. Die zijn absoluut ook van grote klasse. Toch steekt de Torob ze de kroon qua veelzijdigheid.

"Raar maar waar, ik ken van iedere Torob die ik bezit zijn eigenschappen!"Bovendien ving ik er een aantal van mijn grootste snoeken mee. Dit, relatief kleine en lichte, aasje zal iedereen wel kennen. Het is één van de eerste handgemaakte jerkbaits die al bijna 20 jaar geleden op de Nederlandse markt verscheen en het is voor mij nog steeds een absolute killer. Kunstaasjes die zo lang goed blijven zijn maar zeldzaam. Wanneer je hem op de juiste manier inzet kunnen actieve snoeken dit hapje maar moeilijk weerstaan.Dit jerkbaitje is gemakkelijk te vissen aan een pittige jerkbaithengel, zolang je maar een goede (liefst titanium) spinstang gebruikt. Een Torob is een jerkbait met een eigen karakter en vaak moet je een nieuwe Torob even leren kennen om te weten hoe hij het beste gevist wordt. Sommige moet je wat harder tikken en sommige juist wat zachter. Torobs lopen vaak een tikkie dieper dan de meeste andere jerkbaits doen en zijn daarmee te vissen tot een meter of twee diep. En daar ligt een groot deel van zijn kracht. In plaats van hybride zie ik hem dan ook eerder als een 'diepe glider', mocht die term bestaan.

"Dit kunstaas werkt eigenlijk overal wel."Als een Torob op diepte zijn verleidelijke links-rechts dansje doet dan zal een snoek(baars) vroeg of laat zeker interesse tonen. Ze zijn er mét en zonder ratel, 14 cm lang en zo’n 60 gram zwaar. Afhankelijk van de watertemperatuur vis ik ze met koud water tergend langzaam met soms pauzes tot 5 seconden aan toe tot fel en wild in de zomer. Langs plantenranden in plantenpockets of langs wat diepere taluds. Dit aasje werkt eigenlijk overal. En als je de maker een klein beetje kent kan hij de meest prachtige kleuren voor je spuiten waardoor je je eigen unieke aasje hebt.Om het maximale uit het aasje te halen raad ik aan om met de dreg- en splitringmaten te experimenteren. Door grotere of kleinere dreggen te monteren kun je de actie naar eigen wens beïnvloeden. Voor een wat uitbundigere actie zet ik achterop bijvoorbeeld graag een kleiner dregje achterop dan voor.De Torob werkt het beste wanneer je hem vanaf de oever of vanuit een stilliggende of niet te snel driftende boot vist. Bij een getrokken boot gaat de actie door de bocht in je lijn verloren. Niet doen dus.Ik weet van iedere Torob die ik bezit de specifieke eigenschappen. Dat is met de jaren zo gegroeid. Het zijn dan ook de aasjes waar ik het meeste aan gehecht ben.  Ik heb dieplopende, hooglopende, met wilde actie en met rustige actie. En in de juiste situatie ingezet vangen ze allemaal!Nummer 2: Salmo Fatso 14cm

Ik zal nooit vergeten dat ik als beginnend grootwatervisser een dag met Bertus Rozemeijer mee was met zijn boot. Dat ik met hem mee mocht was sowieso al een avontuur op zich, maar ik zag een stuk kunstaas wat ik tot op de dag van vandaag nog steeds gebruik.  Hij liet me de prototypes van de eerste Fatso zien die hij met Salmo aan het ontwikkelen was. De 'lifelike' geprinte viskleuren, de prachtige flankende actie, de perfecte werpeigenschappen. Ik wist niet wat ik zag! Bertus was niet voor niets laaiend enthousiast. En nu, 20 jaar later, vis ik er nog steeds mee!Daar waar het vissen met de Torob wat oefening vergt en deze vooral vanuit een gecontroleerd driftende boot goed werkt, is dit met mijn nummer 2 compleet anders gesteld. Dit aasje is misschien wel het meest veelzijdig, maar ook het makkelijks te vissen stuk kunstaas uit mijn kunstaasdoos. Bovendien is een Fatso zeer betaalbaar. Je kunt hem niet alleen fantastisch slepend vissen, maar ook geweldig werpend vissen.

"Werkelijk alles kan én werkt! Geen wonder dat Bertus Rozemeijer zo enthousiast was over dit kunstaas."De floating versie loopt werpend tot maximaal 1,5 meter en de sinking loopt een flink stukje dieper. Beide versies hebben een waggelende kantelende actie die echt geweldig is en die ik van geen enkele andere jerkbait ken. Groot voordeel is ook dat de Fatso weinig weerstand heeft in het water en goed haakt. Je kan hem recht binnen draaien, tikken, met lange halen vissen, je kan hem uiterst traag vissen en op hoge snelheid werkelijk alles kan en werkt. De Fatso is van massief foamachtig materiaal met een harde kunstof buitenkant.

Voor zover ik weet begonnen de broertjes Schoovers met het inbouwen van een ratel waarmee de Schovo was geboren. Als je een beetje handig bent is het de moeite waard dit zelfs eens uit te proberen. Ik vis veelal met de 14 cm versie, maar ik ken genoeg mensen die juist veel succes hebben met de kleinere variant.
Ik vis de Fatso het liefst aan een langere pittige, bijvoorbeeld 8-9ft 3oz, hengel waardoor hij erg ver werpt en daarmee heel goed als searchbait gebruikt kan worden. In korte tijd kun je er grote stekken snel mee afvissen.
Kortom een uiterst veelzijdig, goedkoop, stuk kunstaas waar je (bijna) nooit een verkeerde keuze mee maakt.

Nummer 3: Creeper

Als derde aasje wil ik een brok rubber noemen. Alhoewel ik ook voor een spinnerbait had kunnen kiezen.  Maar rubber is natuurlijk niet meer weg te denken uit de hedendaagse snoekvisserij.  Ik vis dan ook al heel wat jaren met rubber op snoek. Dat rubber niet rammelt en ratelt vind ik een groot voordeel. Ik denk dat de laagfrequente trillingen die deze aasjes voortbrengen op rovers wat natuurlijker overkomen dan de hoogfrequente geluiden van hardbaits. Snoekrubber is er in allerlei vormen, soorten en maten.

"Ik denk dat de laagfrequente trillingen juist in het voordeel van rubber werken."Van de twisterachtigen zoals de bekende bulldawgs tot de verleidelijke rokjes van de rubberen tubes. Ik vis met alles en heus, het vangt allemaal als je het op het juiste moment inzet. In de kilo’s rubber(!) die ik wekelijks in mijn dozen meesjouw is er een type dat de laatste jaren net ietsje vaker aan mijn hengel gaat. Het is een aasje wat in de meeste situaties effectief te vissen is en wat ook nog eens erg gemakkelijk vist. Dat aasjes makkelijk te vissen zijn is wel zo prettig als je er langere tijd achtereen mee staat te gooien. Daarom kies ik vanuit de enorme hoeveelheid rubber die er tegenwoordig bestaat voor deze top 3 voor  Creepers.Ik kwam ze voor het eerst tegen bij Peter de Kock in het Belgische Testelt. Mij werd verzekerd dat het een regelrechte vanger was. En dat is ook wel gebleken!Creepers zijn gemaakt van shadachtig rubber en je vist ze het beste in een rechte lijn. Makkelijk dus! Ze vragen wél om een zwaardere langere hengel zodat je ze goed weg kunt zetten zonder snel moe te worden. een 8-9ft hengel van minimaal 3oz is prima geschikt en verzekerd je van veel visgemak. Omdat een Creeper van rubber is doe je jezelf met die pittige hengel ook een groot plezier als het om het zetten van de haak gaat.

"Om niet teveel aanbeten te missen is het zaak dat je de haak echt die bek in RAMT!"Bij een aanbeet moet je namelijk echt hard die haak zetten. Dus niet, wat ik weleens zie, lafjes de hengel heffen. Nee... RAMMEN! Bij een aanbeet moet je echt het aas door de tanden trekken om de haak te zetten. Doe je dat niet, dan mis je veel vis. Een snoek heeft (te)veel grip op het rubber als hij het vastgrijpt en bij het openen van de bek vliegt het aas er zonder te haken gewoon weer uit.
Nadeel bij hard aanslaan is wél dat die Creepers snel stuk gaan. Na een aantal snoeken kunnen ze al zwaar beschadigd zijn en is reparatie nodig. Ik gebruik hiervoor een toortsachtige gasaansteker en mend-it. Hiermee kun je de levensduur van je Creepers behoorlijk verlengen. Een goede gewoonte is om na iedere visdag je rubberen kunstaas ’s avonds meteen te repareren zodat je bij je volgende visdag niet misgrijpt.Met Creepers kun je verschillende waterlagen afvissen en dat vind ik een groot voordeel. Omdat ik graag met wat langere hengels vis kun je ze met geheven hengel en een beetje snelheid nog hoog over planten vissen. Daarnaast kun je ze ook af laten zinken en langzaam langs de bodem laten waggelen op grotere dieptes. Ik draai vaak ook een bolletje lood in de buik om grotere dieptes te halen als ik dat wil.

"Een nadeel van de Creepers? Ze gaan misschien wel wat snel kapot."Je kunt er dus alle kanten mee uit kwa dieptes en dat is wél zo prettig en veelzijdig. Creepers zijn er in 2 maten die ik allebei gebruik. Standaard worden creepers met 1 oogje voor een dreg geleverd. Om de haakkans te vergroten kun je een extra stinger toevoegen. Dat hoeft niet persé, maar kan je gemiste aanbeten schelen.Als opvolger in de reeks geef ik het stokje door aan Roy Vanstreels. Roy ken ik al lang en het is een zeer ervaren jongen die al lang in het viswereldje meedraait. Het is een veelzijdige visser die alle facetten van het vissen beheerst. Hij ving niet alleen monstersnoeken, maar ook enorme karpers en meervallen. Daarbij is hij ook een zeer kundig fotograaf.  Ik hoop dat Roy wat moois uit zijn rijk gevulde kunstaasdozen laat zien waar wij ons voordeel mee kunnen doen.

Lees ook:


 Luc Coppens zijn snoek kunstaas top 3

Michel Verlaak zijn snoek kunstaas top 3

 Rob Kraaijeveld zijn snoek kunstaas top 3

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.

Leden

20305

Foto's

92103

likes

210