Loodkoppen ABC

Het gebruik van loodkoppen is in de roofvisserij niet meer weg te denken. Kijken we naar de functie in hoofdzaak, dan dient het voor niet veel meer dan het transporteren van het kunstaas. Toch zijn er verschillende vormen, gewichten, groottes en kleuren. Hebben ze elk hun nut? Zijn ze altijd inzetbaar? Loont het om ze aan te schaffen? Voldoet een gewone loodkop niet? Het is aan jezelf hoe ingewikkeld je het wilt maken, of –om het anders te zeggen- hoeveel diversiteit jij wilt toepassen. Echter, wanneer je een loodkop bekijkt, bestaat die feitelijk slechts uit twee zaken: de haak en het lood.Bij sommige modellen zit er nog een extraatje op zoals een propellertje, een extra haakoogje of een andere bevestiging om de shad te fixeren, maar uiteindelijk is en blijft de basis de haak en het lood. Dat zijn dan ook de aspecten waar je in essentie naar moet kijken.Ten tijde van het ontstaan van de verticaalvisserij waren er eigenlijk twee vormen loodkoppen op de markt, de ‘good old’ ronde en later de bekende erie. Nu kunnen we aardig wat modellen aan het rijtje toevoegen. Denk aan de football, bullet, spearhead, shadhead, tip up, shimmy jighead, slip’n head, squirl head, tender tube, bucktail head en ga zo maar door. Echter zullen we ons hier beperken tot een min of meer algemene groep aan loodkoppen.

Loodkoppen | Gewicht en Haken
Nagenoeg alle loodkoppen zijn voorzien van een uitsteeksel of verdikking die verder doorloopt op de haaksteel, sommige geribbeld, andere met een klein weerhaakje of met een kleine verankering, alle systemen hebben als doel de shad keurig op zijn plaats te houden. Natuurlijk kun je kiezen voor een druppeltje lijm voor extra versteviging, maar aangezien sommige lijmsoorten niet altijd even goed werken in combinatie met shads, is het advies te kiezen voor een zo goed mogelijk verankeringssysteem.

Let op met te dunne shads die je op een loodkop met (een te dikke) verdikking wilt schuiven, die kunnen daardoor gelijk of na verloop van tijd uitscheuren. Wellicht knip of smelt je wat van de verdikking weg, maar niet teveel, want dat kan weer ten koste gaan van de fixatie van de haak in het lood.

Zoals je weet zijn loodkoppen verkrijgbaar in allerlei gewichten en daarbij is het zaak om zo licht mogelijk te vissen, zodat je het kunstaas zo natuurlijk mogelijk aan kunt bieden. Bovendien, hoe te lichter de loodkop, des te makkelijker te inhaleren voor een roofvis! Toch is het belangrijk dat je het jezelf niet te moeilijk maakt. Zorg namelijk ook dat je voldoende contact houdt met het kunstaas en indien nodig goed de bodem kunt bereiken. Ik zelf vis liever goed met een iets té zware loodkop dan slecht met een lichte loodkop.

Gekleurde loodkoppen?
Eerlijk gezegd geloof ik er niet in. Natuurlijk ziet het er mooi uit, maar of je daardoor nou ook echt meer vis vangt, betwijfel ik! De haakbocht? Ruim! Zorg absoluut voor genoeg inhakingsruimte tussen de shad en haakpunt. Net als loodkopmodellen zijn er dito loodkophaken in omloop, de ene overigens scherper dan de andere. Kort samenvattend heb ik een voorkeur voor haken met een ruime haakbocht, dundradig en scherp. Misschien zullen die wel net even sneller  uitbuigen, echter hebben deze een beter indringingsvermogen, zijn ze toch lichter en beschadig je de shad minder. Daarnaast kun je met de juiste slipinstelling al een hoop misère voorkomen natuurlijk.

Tot slot letten we natuurlijk ook op de haakgrootte. Hierbij is het eigenlijk vooral de bedoeling dat je niet een te lange haaksteel kiest voor een te kleine shad, aangezien dat ten koste gaat van de actie van het kunstaas.

Ronde loodkoppen
De ronde loodkop voldoet aan het beeld van de traditionele loodkop. Hij is met name geschikt om werpend en slepend langwerpige shads en wormen te vissen. De ronde loodkop is minder geschikt om de waterbodem mee af te vissen, aangezien dit model de neiging heeft om op de bodem om te vallen, waardoor de haakpunt ergens achter blijft haken. Dit kan tijdens verticalen en kanticalen tot het verspelen van veel kunstaas leiden.

Erie loodkoppen
De erie loodkop is speciaal ontwikkeld voor de bodemvisserij en daardoor ideaal voor het verticalen. Dit model loopt als het ware als een schoen over de bodem. Het is wel belangrijk om je lijn ten opzichte van de kop zo verticaal mogelijk te houden. Loopt de lijn in een horizontale lijn richting kop dan kan deze, vanwege zijn de puntige uiteinde, achter obstakels blijven hangen. Met andere woorden: minder geschikt voor bijvoorbeeld het diagonalen vanaf de kant.

Football loodkop
Door de rugbybal vorm van het lood is de Football loodkop bijzonder geschikt voor het kanticalen en het al werpend afvissen van de bodem. Omvallen is namelijk nagenoeg onmogelijk, waardoor de haakpunt altijd van de bodem blijft staan. Bovendien tik je de kop gemakkelijk over obstakels, bijvoorbeeld grote stenen en keien heen. Natuurlijk is deze ook prima voor het verticalen te gebruiken.

Stand-up loodkop
Net zoals de erie en de football is de stand-up loodkop speciaal voor de bodemvisserij ontwikkeld. In tegenstelling tot de ronde kop kan deze niet omvallen, waardoor de haakpunt niet snel ergens achter blijft haken. Bovendien staat de haak van de stand-up, zoals de naam al doet vermoeden, bijna verticaal omhoog. Dat maakt deze loodkop bijzonder goed geschikt om in de nabijheid van obstakels te gebruiken. Naast het verticalen ook perfect voor het kanticalen.

Darter loodkop
Door de opvallend puntige vorm van de darter loodkop, schiet deze alle kanten op. Hij is bijzonder goed geschikt om werpend en slepend boven de bodem te vissen en om mee te verticalen. Voor het kanticalen of al werpend afvissen van de bodem is deze loodkop af te raden: door zijn puntige vorm graaft de loodkop zich snel vast in de bodem. Voordeel is echter dat hij weinig weerstand in het water heeft en dat je hem tijdens het slepend vissen goed onder de boot kunt houden. Met name geschikt voor langwerpig rubber; de kop houdt het aas horizontaal in het water.

Tekst en foto’s Wim Vandevelde en redactie


Lees meer over loodkoppen:


 

 

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.

Leden

22084

Foto's

91912

likes

295