Kunstaas | Snoek

Poldersnoek

Onopvallend banen een groot aantal slootjes zich een weg door het landschap. Veel sportvissers halen hun neus op bij het zien van dergelijke slootjes, daar zwemt toch geen vis, zo is de verwachting. Gelukkig is het tegendeel waar! Roofvisnet neemt je mee en laat je zien dat sommige van deze smalle wateren ware snoekparadijsjes zijn.

Tekst en foto’s Waldo Krause

Uitgerust met statief en camera bezoek ik mijn collega Sven Halletz. We zijn bezig met een filmproject getiteld: ‘snoekvissen in kleine slootjes’. Ik stel mijzelf hier niets bij voor, zeg nu zelf, die kleine slootjes zien er weinig spectaculair uit. Toch ben ik positief verrast door deze dag! Om die reden stuiter ik de volgende dag in mijn auto over een klein hobbelig landweggetje op een steenworp afstand van mijn huis. Wat mij gisteren nog volledig koud liet maakt me nu enthousiast als een klein kind, wat een prachtig slootje is dit eigenlijk zeg. Onvoorstelbaar dat ik hier twintig jaar lang gewoon voorbijgereden ben! Ik weet bijna zeker dat ik niet de enige persoon ben die steevast kleine slootjes voorbijreed. Sinds ik het snoeken in slootjes ontdekt heb ben ik vissen nog meer gaan waarderen, de afwisseling is echt super!Paradijselijke woonruimte Wikipedia omschrijft een sloot als een kunstmatig aangelegde watergang, vaak ondiep en met stilstaand of langzaam stromend water. Mijn definitie van een sloot is net even anders; niet breder dan vier meter. Anders vind ik het meer een kanaal. Wat ik belangrijk vind voor een goede snoeksloot is dat hij aansluit op groter water met meer diepte. Hierdoor kunnen alle vissoorten zich in de winter terugtrekken op het grote water. Dit is belangrijk omdat slootjes vaak zeer ondiep zijn en in de winter tot aan de bodem kunnen bevriezen… Niet bevorderlijk voor de visstand. Wanneer je deze criteria in het achterhoofd houdt bij de zoektocht naar nieuw water kan er niet heel veel fout gaan.Voor je daadwerkelijk gaat zoeken zijn er toch nog een aantal dingen die ik met je wil delen. De beste tijd om in dergelijke wateren te vissen zijn de zomer en de herfst. Op die momenten is er veel visbroed aanwezig, genoeg voedsel voor onze getande rover! Voor de witvis zijn er volop slakjes, wormpjes en andere lekkernijen tussen de planten te vinden, ook voor hen is het hier een feest. Daarom zul je in een goede sloot ook altijd grote scholen ruisvoorn, blankvoorn, baars, brasem en karpers vinden. Alles wat een snoek voor een zorgeloos leven nodig heeft is aanwezig. In mei is het water vaak nog aan de troebele kant door bodemdeeltjes die los door het water zweven.De enige voorwaarde die ik op dit moment aan mijn kunstaas stel is dat deze ondiep loopt. Het water is immers ook erg ondiep! Ik maak erg graag gebruik van klassiek kunstaas als de spinner, maar wees hier wel voorzichtig mee. Kies een niet te grote maat spinner. Normaal gesproken grijp je voor snoek al snel naar een maat 4 of 5, maar dit is echt te groot in zo’n klein slootje. Ik heb het idee dat de sterke drukgolven de snoek eerder afschrikken dan tot een aanval uitlokken, daarom kies ik voor een wat kleiner maatje 2 of 3 in de kleuren zilver of brons. Dit sluit in mijn ogen het best aan op het natuurlijke voedselaanbod.

Wat ik ook super kunstaas vind zijn crankbaits die erg ondiep lopen. Net als de spinner kun je dit aas redelijk snel binnenvissen en kun je snel grote stukken water afvissen. Ook wanneer een snoek niet aanvalt maar juist schrikt krijg je waardevolle informatie. Je weet nu waar de standplaats van deze snoek is. De kans is groot dat wanneer je hier een half uurtje later terugkeert je wel een aanbeet krijgt! Snoeken in kleine slootjes hebben vaak vaste plekken, wanneer een plekje bevalt bij de snoek zal hij hier vaak te vinden zijn. Wanneer ik terugkeer naar een eerder beviste plaats zet ik wat subtieler aas in. Lichte swimbaits hebben mijn voorkeur, deze kun je uiterst langzaam binnenvissen.Wat later in het jaar strekken de groene slierten zich richting het wateroppervlak en wordt het steeds moeilijker om te vissen. De meeste kunstaasjes zullen niets dan groenvoer vangen. In dit geval is het totaal niet nodig om gefrustreerd huiswaarts te keren, zoals ik mijn collega’s meermaals heb zien doen. Er zijn nog een aantal kunstaasjes die je wel effectief tussen de planten kunt vissen. Mijn favoriet is op dit moment de rubber kikker, je moet niet onderschatten hoeveel kikkers rondom een slootje leven. Zij maken dan ook een groot deel uit van het voedsel van de aanwezige rovers. Ook zijn de aanbeten op deze aasjes ronduit spectaculair te noemen. Ik vis deze kikkers zonder enige vorm van verzwaring waardoor deze op of dicht onder het wateroppervlak blijft. De offset haak bevindt zich vlak onder de rug waardoor deze geen planten kan haken.Wanneer je het toffer vindt om zelf wat meer bezig te zijn kun je gewoon een simpel poppertje aan de speld hangen. Ook hierbij geldt dat je het beste voor een wat kleiner exemplaar kiest om de snoeken niet te verjagen. Voor wie graag met softjerks aan de gang gaat zijn de zomermaanden ideaal, door de plantengroei is het water helder geworden en zal geen enkele rover jouw softjerk ontgaan! Zo zie je hoe veelzijdig die kleine slootjes nog zijn.

Dikke verrassing In kleine slootjes vissen houdt in dat je nooit echt verre worpen maakt. Ik houd echt van kleine onderhandse worpjes, met een soepele polsbeweging zwier je het aasje naar de gewenste plek. En wie denkt dat je in zulke slootjes geen kans maakt op grote vissen heeft het goed mis!Mijn materiaal bestaat uit een hengel van twee en halve meter lang met een stevige body. Wanneer je een te soepele hengel kiest zul je vaak last hebben van losschieters, dit omdat je niet genoeg kracht kunt zetten om de haak in de harde snoekbek binnen te laten dringen. Aan de andere kant is het met een te zachte hengel ook niet lekker vissen met poppers en jerkbaits, je kunt de goede actie er maar moeilijk in krijgen. Of je kiest voor een reel of een werpmolen is geheel persoonlijk. Zolang je deze maar vult met een gevlochten lijntje. Zelf vis ik met een molen in het formaat 2500, deze is sterk en groot genoeg om de vluchten van zelfs de grootste slootsnoeken op te vangen!

Waldo Krause

Succesvol kunstaasOm de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.

Leden

22084

Foto's

91912

likes

295