• De roofviswedstrijd ‘deNieuweVispas’ 2018 powerd by Raymarine een daverend succes

  Meerdere wedstrijdrecords werden verbroken.

  Dit jaar hadden 36 teams zich ingeschreven. De teams kwamen dan ook uit alle regionen. Friesland, Groningen, Utrecht, Noord Holland, Gelderland, Zeeland, Brabant en Zuid Holland en zelfs een team uit België stond op de deelnemerslijst.

  Twee teams zijn uiteindelijk niet aan de start komen opdagen. In totaal streden er 34 teams, ofwel 65 mannen en drie vrouwen om een vermelding in het klassement van NieuweVispas 2018 en natuurlijk het belangrijkste, de titel ‘Mannen van Eer’.
  Ook dit jaar is de non-profit wedstrijd met behulp van vrijwilligers en sponsoren georganiseerd. Het viswater betrof wederom de wateren op en rondom de Kagerplassen en het Braassemermeer. Het is een divers water rijk aan snoek, snoekbaars, baars en soms een dikke roofblei of meerval. De vangsten waren enkele weken voor de wedstrijd wisselend, dit waarschijnlijk als gevolg van de milde winter.

  Boten verzamelen zich langs de Zijldijk.

  Boten verzamelen zich langs de Zijldijk.

  De Leidsche Hengelaarsbond, Sportvisfederatie Mid-West Nederland en Hengelsport Vereniging de Leede, leverden dit jaar weer een mooie bijdrage met het verstrekken van de wedstrijdvergunningen. De Leidsche Hengelaarsbond willen we nogmaals bedanken voor hun extra bijdrage aan deNieuweVispas 2018.

  Vinnig wil de sponsoren nogmaals bedanken voor hun donaties en inspanningen:
  • Raymarine
  • Fox Rage
  • Jochem Myjer
  • Timmerbedrijf Smit
  • Visgids Dennis Veug
  • Restaurant Siri thai
  • Hotspot Fishing
  • Hengelsportleiden
  • Drankhandel Wines and More
  • Hengelsporthuis Sam Teunissen
  • Hengelsporthuis Henk Teunissen
  • Leidse Hengelaarsbond
  • Sporvisfederatie Mid-West Nederland
  • Hengelsportvereniging de Leede

  De start van de NieuweVispas ‘s Morgens 06.45 uur kwamen de eerste deelnemers in het schemerdonker aangevaren. De aangemeerde boten werden door Rutger en Ricardo gecontroleerd op levende aasvis. 68 Roofvissers kregen een warm welkom met hete koffie en koek van Bas. Wat een fantastisch gezicht, 34 boten langs de Zijldijk! Na het uitdelen van de enveloppen met de wedstrijdmaterialen werd door Danny het welkomstwoord gedaan en de wedstrijdregels doorgenomen. De wedstrijd ging precies om 08.00 uur van start.

  Danny neemt de wedstrijdregels nogmaals door.

  Danny neemt de wedstrijdregels nogmaals door.

  De wedstrijdregels
  • Iedere deelnemer moet in het bezit zijn van een geldige vispas.
  • Het team met de meest opgetelde centimeters gevangen roofvis wint, de titel ‘Mannen van Eer’.
  • De toegestane regels van Sportvisserij Nederland gelden; maximaal twee hengels per persoon en natuurlijk geen levende aasvis.
  • Elke gevangen roofvis moet duidelijk worden gefotografeerd met logo en meetlint/plank, kop links, buik onder en staart rechts.
  • Elke vis wordt genoteerd op de vangstlijst.
  • Het is een ‘catch and release’ wedstrijd, dus elk gevangen vis moet levend worden teruggezet.
  • De vangstlijst dient om 15:00 uur te worden ingeleverd aan de wedstrijdorganisatie.

  De weersvoorspellingen waren ook dit jaar meer dan goed, windkracht 2 geen regen en een temperatuur van rond de 8 graden, echt roofvisweer. De boten vertrokken naar hun favoriete stekken. Veel teams trollend, anderen gingen vol gas naar hun hotspots. Ook dit jaar waren er teams die direct met doodaas van start gingen. De snoekbaarsvissers zouden dit jaar wel eens in het voordeel kunnen zijn vanwege de lage windkracht.

  Wij, Team Vinnig, gingen niet direct van start. We wilden iedereen, dus ook de laatkomers, verwelkomen en voorzien van het juiste wedstrijdmateriaal. Rond half tien ging voor ons de wedstrijd pas van start.

  Al snel kwamen de eerste vangstmeldingen binnen van mooie vissen. Onze voorspelling met betrekking tot tot goede vangsten als gevolg van het zachte weer werden bevestigd. Op het noordoostelijke deel van het wedstrijdwater werd al direct goed gevangen. Toch waren er ook teams die het zwaar hadden.

  Het werd spannend, er werden grote vissen gevangen. Wij zelf waren nog druk bezig met organiseren en binnenkomende telefoontjes met vragen en appjes. Van rustig vissen kwam niet veel. Dit drukte de pret uiteraard niet, het liep goed! Ook dit jaar hadden de deelnemers geen problemen om de vissen volgens het wedstrijdreglement te fotograferen. Kop links, staart rechts en fotologo met meetlint/plank zichtbaar.

  Kop links, buik naar onder, staart rechts en logo er op.

  Kop links, buik naar onder, staart rechts en logo er op.

  Wat het vissen betrof hadden we zelf een taaie dag. We vingen eerst twee ondermaatse snoeken. We besloten van tactiek te wisselen en verder te gaan voor die éne grote snoek. Helaas, we hadden niet veel tijd en moesten zonder resultaat terug naar de finish.
  De binnenkomende ‘Mannen’ werden door ons verwelkomd. Een snelle blik op de vangstlijsten gaf de indruk dat het spannend zou worden, veel lijsten met vijf vissen. Bij het zien van twee lijsten wisten we dat een van deze teams zou winnen en de titel de ‘Mannen van Eer’. We hadden ook direct de drie metersnoeken in het vizier. Er werd relatief veel snoekbaars gevangen en opvallend genoeg geen maatse baars.
  FOTO 04: Er werden dit jaar maar liefs drie metersnoeken gevangen.

  Om zeker te zijn van de echtheid van de vermeldingen op de lijst, hielden we ter plekke een korte camera controle. De echte meting door onze jury in het clubhuis van de Leidse Hengelaarsbond is bepalend voor de uitslag.
  Kort na de wedstrijd, arriveerden de eerste teams in het clubhuis van de Leidsche Hengelhengelaarsbond. De vangstlijsten werden dit jaar door Marie deskundig gecontroleerd. Dit gaf ons dit jaar meer tijd om vangsten en verhalen te delen met deelnemers. De deelnemers hadden het onderling goed naar de zin. Onder het genot van meerdere drankjes en het overheerlijke eten kwamen de verhalen los, stekken techniek en vangsten werden besproken. Dit is waar het om gaat, roofvissers ‘Pur Sang’. Professionals, locals en recreatievissers, het was gezellig en leerzaam voor iedereen. Het is een dag geworden waar de mensen ieder jaar naar uitkijken, TOP!!!

  Het liep langzaam vol in het clubgebouw van de Leidsche Hengelaarsbond.

  Het liep langzaam vol in het clubgebouw van de Leidsche Hengelaarsbond.

  We hadden een hoop prijzen te verdelen, maar er was ook dit jaar maar één titel die de wedstrijd draagt, de titel ‘Mannen van Eer’.

  De Uitslag voor 2016

  De eerste plaats
  De wisselbeker van de ‘Mannen van Eer’ en Raymarine Axiom7 ging naar het duo Dennis Veugelers en Djuri Hou. De optelling van zeventien snoeken leverde hen een totale lengte van 953 cm op. Dit is een nieuw record, er is nog nooit zoveel centimeters maatse vis gevangen tijdens een DenieuweVispas wedstrijd.

  De winnaars van de NieuweVispas2018. Dennis Veug en Djuri Hou.

  De winnaars van de NieuweVispas2018. Dennis Veug en Djuri Hou.

  Tweede plaats
  Twee Fox Rage spinhengels met werpmolens gingen naar Dennis van de Ing en Jasper van de Weijden met een totale lengte van 734 cm. Zij hadden dertien snoekbaarzen en een snoek gevangen.

  De tweede plaats: Dennis v.d. Ing en Jasper v.d. Weijden.

  De tweede plaats: Dennis v.d. Ing en Jasper v.d. Weijden.

  Derde plaats
  De derde plaats, twee Fox Rage hengels met shads, was voor Marcel van Tongeren en Rob van de Kay. Zij hadden een totale lengte van 332 cm met snoeken.

  De derde plaats: Marcel van Tongeren en Rob van de Kaay.

  De derde plaats: Marcel van Tongeren en Rob van de Kaay.

  Vierde plaats
  Willem de Groot en Jur Tijssen kwamen met een totale lengte van 316 cm in aanmerking voor de vierde prijs. Zij hadden ook vijf snoeken. Zij wonnen twee doodaas hengels van Fox, aangeboden door Hengelsport Leiden en Roofvisaas.nl. Helaas konden de heren er niet bij zijn. De hengels werden later die week in ontvangst genomen.

  Vijfde plaats
  De vijfde prijs, een compleet verzorgde dag snoeken op de Kagerplassen met visgids Dennis Veug (de winnaar van DeNieuweVispas 2018), was voor Freek Cox en Jeroen Hengeveld. Zij eindigden met vijf snoeken op de vijfde plaats met een totale lengte van 302 cm.

  Vijfde plaats voor Freek en Jeroen.

  Vijfde plaats voor Freek en Jeroen.

  De grootste snoek
  De grootste snoek, 107 cm, van ‘deNieuweVispas’ editie 2018 werd gevangen door Martijn Gennissse. Met deze snoek staat hij op nummer twee in de Hall of Fame aller tijden.

  De grootste snoek was voor Martijn. Een slanke vis van 107 cm.

  De grootste snoek was voor Martijn. Een slanke vis van 107 cm.

  De een na grootste snoek
  Kees van de Kaay had een prachtige snoek van 103 cm. Hiermee komt hij in de hall off fame. Deze vis werd beloond met een cradle (Savage Gear) aangeboden door Siri Thai.

  Een hele mooie metersnoek voor Kees van de Kaay.

  Een hele mooie metersnoek voor Kees van de Kaay.

  De grootste snoekbaars
  Jasper van der Weijden. Hij ving de grootste snoekbaars, 66 cm. Hij mag naar de nieuwe show van Jochem Myjer, twee VIP kaarten voor de voorstelling ‘Adem in, Adem uit’.

  Prachtige snoekbaars voor Jasper.

  Prachtige snoekbaars voor Jasper.

  De grootste baars
  We hadden de minimummaat voor baars opgehoogd naar 30 cm. Dit hebben we geweten. Er werd geen baars boven deze minimummaat gevangen.

  De meeste vissen
  Een wildcard voor de roofvis wedstrijd ‘Predatorcup’ ging naar Dennis Veug en Djuri Hou. Zij hadden zeventien maatse snoeken. Ook dit is een nieuw record.

  Maar liefst zeventien snoeken hadden ze.

  Maar liefst zeventien snoeken hadden ze.

  De mooiste foto
  Waardebonen te besteden in Sams Hengelspothuis gingen naar Larissa Lurra van Team Lund.

  De mooiste foto.

  De mooiste foto.

  Mooiste foto was voor Larissa Nura.

  Mooiste foto was voor Larissa Nura.

  De jongste visser
  Ricardo van Oudenhoven, gastauteur vinnig.nl, was eindelijk niet meer de jongste visser. De prijs ging naar Hendrick, hij kreeg petjes, kunstaas en een werpmolentje aangeboden Hengelsporthuis Henk Teunissen.

  Dit jaar een nieuwe jongste sportvisser.

  Dit jaar een nieuwe jongste sportvisser.

  Top vijf ‘deNieuweVispas 2018’
  • Dennis Veugelers en Djuri Hou, 953 cm;
  • Jasper van der Wijden en Dennis van de Ing, 734 cm;
  • Marcel van Tongeren en Rob v.d. Kaay, 332 cm;
  • Willem de Groot en Jur Tijssen, 316 cm;
  • Freek Cox en Jeroen Hengeveld, 302 cm.

  Samenvattend was de gehele wedstrijd een groot succes, aardig weer, en er zijn wel 97 maatse vissen gevangen; 72 snoeken, 25 snoekbaarzen. Vrijwel alles liep gesmeerd en de sfeer onder de deelnemers was uitermate goed. Er zijn drie prachtige metersnoeken gevangen en een opvallend groot aantal maatse snoekbaarzen. Niet alle teams hebben hun lijst ingeleverd, deze gegevens kunnen we daarom niet meenemen in de statistieken. Wat verder opviel is dat de top vijf bijna elk jaar door dezelfde teams wordt ingenomen.

  Ook dit jaar hebben teams aangegeven deze topwedstrijd volgend jaar niet te willen missen! Ook willen we onze hoofdsponsor Raymarine nog eens extra in het daglicht zetten. Bedankt! Ook Fox Rage danken wij in het bijzonder voor de prachtige prijzen.

  Team Vinnig
  Danny Sin & Klaas Hoogduin