Snoek

Snoekvissen vanaf de Kant

In Nederland zijn we gezegend met veel mooi snoekwater en een boot is daarbij absoluut geen must, snoekvissen vanaf de kant kan net zo effectief zijn. Vanaf de kant kun je namelijk prima je ding doen! doet dat al jaren en kan zo de nodige do’s en dont's voor deze visserij opsommen.   

Snoekvissen vanaf de Kant: DO's


Waadbroek
Een absolute must bij het snoekvissen vanaf de kant vind ik de mogelijkheid tot waden. Zo kun je letterlijk en figuurlijk net even een stapje extra zetten waardoor je de moeilijk bereikbare stekken toch nog mee kunt pakken. Nog een bijkomend voordeel is dat je tijdens het drillen van een snoek niet naar de perfecte plek hoeft te zoeken waar je deze kunt landen.

Vertrouw je de kant niet helemaal of kun je er niet goed bij, dan ga je gewoon in het water staan of op je knieën zitten. En nee, mij zie je niet struinen met een zwaar neopreenpak of die maffe lieslaarzen. Ik gebruik hiervoor een speciale lichtgewicht, waterdichte broek van Savage Gear. Echt een uitkomst!

Spiraaltje
Tijdens een dag vissen wordt er natuurlijk geregeld van kunstaas gewisseld en jij als visser wilt dat dit zo snel en soepel mogelijk gebeurt. Niks mis met de spelden van menig onderlijn, toch kan het makkelijker wat mij betreft en al helemaal als het koud is en je met je stijve vingers nauwelijks die speld open kunt drukken.

Zo ben ik daardoor spiraalvormige spelden gaan gebruiken, deze zijn wel wat duurder in aanschaf, maar gaan naar mijn idee ook veel langer mee. Je hoeft er geen kracht op te zetten en met één simpele beweging heb je een ander aasje aan de speld hangen en kun je door met vissen.

Route uitstippelen


Wanneer ik een dag ga vissen dan zorg ik altijd dat ik weet waar ik naar toe wil, dit geeft mij een soort van geruststellend gevoel. Dit kun je natuurlijk op meerdere manieren doen, voor mij is één manier om een dag van tevoren een soort van route uit te stippelen, Google Maps is hiervoor een handige tool. Er zijn toch altijd dingen waar je rekening mee moet houden. Mocht het die dag bijvoorbeeld écht hard gaan waaien, dan ga ik niet op wijde vlaktes staan gooien, dan zoek ik wat meer de stekken in de luwte op. Ik heb op taaie dagen al vaak meegemaakt dat wanneer je geen plan hebt, de moed al snel in de schoenen zakt.

Dressuur doorbreken
Wat snoekwateren betreft hebben wij Nederlanders weinig reden tot klagen. Er zijn allerlei soorten gebieden waar je uit de voeten kunt, één daarvan zijn de stadswateren. Met name deze wateren worden druk bevist en geloof maar dat de snoeken hier het klappen van de zweep kennen.

Dressuur is en blijft een onderschat aspect bij het vissen op snoek, dat terwijl deze rovers op den duur zeker weten associaties gaan leggen bijvoorbeeld lawaai op de kant of bepaalde stukken kunstaas. Op stadswateren of sloten in een woonwijk ben ik daarom extra voorzichtig bij het benaderen van stekken. 

Stek even laten rusten


Iedereen kent het gevoel wel van een aanbeet krijgen of missen. En iedereen zal vrijwel automatisch de neiging hebben om op de stek door te willen vissen. Twee worpen kunnen mijns inziens nog wel eens wat uithalen, maar meer vind ik verspeelde moeite. Ja, inderdaad, er zit snoek op de stek, maar die is op dat moment gealarmeerd en, indien de haken gevoeld, zal die zich op korte termijn niet nog een keer vergissen. Beter is het om de stek even met rust te laten en bijvoorbeeld een half uur later nog eens terug te keren. Goede kans dat de snoek je nu wel een tweede kans geeft.

Snoekvissen vanaf de Kant: DON’TS


Teveel meenemen
Ik ben mezelf tijdens het snoekvissen vanaf de kant al meerdere keren lelijk tegen het lijf gelopen door teveel spullen met me mee te sjouwen. Wanneer je een eind van de auto vandaan bent en je begint pijn in je schouders te krijgen door de zware tas die om je nek hangt, dan zou je willen dat je dat hele stuk niet meer terug zou hoeven lopen. Zeker met het meenemen van kunstaas hebben we nogal moeite te doseren. Toch, wees streng voor jezelf en neem alleen mee waar je vertrouwen in hebt.  

Te warm aankleden


Snoekvissen vanaf de kant betekent veel in beweging zijn, soms ben je kilometers onderweg om die ene stek te bereiken. Tijdens zo’n wandeling verbruikt je lichaam veel energie waardoor je het in korte tijd ontzettend warm kunt krijgen, tot aan zweten toe zelfs. Ter vergelijking, een dag op de boot vissen in de kou is heel anders en dus ook de kleding. Een mooi principe is het 3 lagen principe, ofwel thermo ondergoed, fleecetrui en daaroverheen een lichtgewicht wind- en waterdicht jack (inclusief waterdichte broek).

Schaduwen van stek


Tijdens het snoekvissen zijn er altijd plekken waar je wat meer aandacht aan besteedt ten opzichte van de monotone rechte stukken. Jawel, de zogenaamde hotspots. Dit zijn dan ook meteen wel vaak de plekken waar over het algemeen veel gevist wordt en dressuur op de loer ligt. Zelf vind ik het in deze belangrijk om deze hotspots echt voorzichtig te benaderen. Je eigen schaduw kan daarbij al danig de boel verstoren. Zeker wanneer de zon laag staat en je donkere alter ego zich veel langer uitstrekt. Echt iets om rekening mee te houden! 

Koppig zijn
Wanneer het op taaie dagen allemaal niet loopt zoals je dat graag zou willen, dan zijn er allerlei manieren om die taaiheid te doorbreken. Je zou de kleur van je kunstaas kunnen veranderen door met bruin in plaats van groen te gaan vissen, maar hier geloof ik zelf niet zo in. Wat ik zelf ondervonden heb is dat je manier van vissen wel verschil kan maken. Vis je deze dag bijvoorbeeld heel traag, probeer dan eens om je kunstaas wat agressiever (sneller, wilder) binnen te vissen. Twijfelachtige snoeken zullen zo uit frustratie toch interesse gaan tonen.

Drukke wateren bevissen
Wanneer je bij een stek aankomt waar je wilt gaan vissen en je ziet dat hier al andere vissers bezig zijn of teveel drukte om heen hangt, ga hier dan niet vissen en sla deze lekker over. Over het algemeen is het zo dat de vis zich op zulke momenten wat gedeisd houdt. Zonde van je tijd! Eventueel kun je deze stek later op de dag nog een kans geven. Mijn voorkeur gaat uit naar een wat later tijdstip in de avond, wanneer de rust aan het water is teruggekeerd. Tekst en Foto's :

Lees meer Snoek Do's en Don'ts :

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.

Leden

21150

Foto's

92088

likes

235