• [TackleTest] Mustad Fastach clips

  Mustad, een luxeus merk voor en door vissers. Het merk is afkomstig uit Noorwegen en staat voor kwaliteit. De Fastach clips van Mustad zijn bevestiging clips die je kan gebruiken wanneer je zelf stalen- en titanium onderlijnen maakt of in mijn geval  ze aan je fluorocarbon onderlijn knoopt. Deze clips zouden veel simpeler, sneller en veiliger zijn dan andere clips. Dat heb ik dan ook onder de loep genomen voor jullie! 

  Tekst & foto’s: Koen Sipma

  INFORMATIE

  Merknaam:  Mustad
  Productnaam: Fastach Clip
  Type product:  end tackle
  Maat: 0/1/2/3/4/5
  trekkracht: 8kg/14kg/28kg/41kg/55kg/83kg
  hoeveelheid: 12/12/12/12/10/8
  kleur: grijs/zilver
  Winkeladviesprijs: tussen de 3.50 en 4.00 euro
  Materiaal waarop dit getest is: Fox Rage terminator pro twitch & jig, als molen een prism-c1000 ook van Fox Rage met daarop spider wire stealth smooth 0,06 gespoeld

  EERSTE INDRUK  Mijn eerste indruk was eigenlijk gelijk goed. De clips worden geleverd in een mooie verpakking met niet te veel poespas, maar met overzichtelijk alle specificaties van het product erop. Eenmaal uit de verpakking ben ik gelijk fan, door de mogelijkheden die deze clips me kunnen geven vooral tijdens streetfishwedstrijden. Wanneer alles net wat sneller moet om je tijd nuttig te gebruiken. Gemak dient de mens, zeggen ze weleens. Veel gemakkelijker dan dit product wordt het volgens mij niet, maar voordat ik daar uitspraken over ga doen ga ik de spelden natuurlijk eerst testen. Laat het testen beginnen!

  Er zit voor iedere visserij wel een maat tussen!

  Er zit voor iedere visserij wel geschikte een maat tussen!

  PRAKTIJKTEST  Toen ik de clips net binnen had kwam er al snel een streetfish wedstrijd aan, oftewel een goede vuurdoop voor de Fastach Clips. Door een taai begin van de wedstrijd heb ik veel moeten wisselen van shads (gevist op een jig kop) iets wat ik altijd doe als het taai is. Zo kijk ik naar welke kleur shad, welke grote shad en welk gewicht  jigkop op dat moment in de smaak valt. Zo merkte ik dat de Fastach Clips zeker meerwaarde hebben op het gebied van onderlijn materiaal. Het gaat zo veel sneller en meestal zelfs makkelijker dan met een standaard clip. Met de Fastach clips is het namelijk alleen een draai die je hoeft te maken om je kunstaas er ‘op’ of ‘af’ te halen. Waar ik eerst best kritisch was op het idee dat tijdens de dril je vis met kunstaas en al er van af zou kunnen draaien, ben ik er nu achtergekomen dat dit niet zo makkelijk gaat als dat ik dacht. De clips zijn zeer goed ontworpen zodat de vis geen enkele kans heeft om zo te ontkomen.

  ‘Less is more’ Ben zelf een voorstander van zo weinig mogelijk poes pas op mijn onderlijn. met de fastach clips heb je dit en kan je snel switchen van kunstaas. 

  ‘Less is more’ Ben zelf een voorstander van zo weinig mogelijk poes pas op mijn onderlijn. met de fastach clips heb je dit en kan je snel switchen van kunstaas.

  DUURZAAMHEID Duurzaamheid, iets wat heel belangrijk is bij onderlijn accessoires. Bevestegingsclips zijn dan af en toe ook nog wel een eens heikel punt op je onderlijn. Onder andere door metaalmoeheid iets waar je met de Fastach Clips geen problemen mee zult krijgen, doordat er geen bewegende onderdelen op zitten. ik heb meestal de kleinste maat gebruikt en geen enkele keer is de Fastach Clip uitgebogen of verbogen (heb menig keer vast gezeten en geen enkele keer was er iets veranderd aan de Fastach Clip. Dit verwacht ik dan ook bij de grotere maten. De Fastach Clip zelf is gemaakt van een zeer stevig en sterk materiaal waar je echt op kunt vertrouwen.

  Wanneer de vis los is kan het gebeuren dat het na een tijdje stil valt, snel wisselen van kleur shad kan dan het verschil maken.

  Wanneer de vis los is kan het gebeuren dat het na een tijdje stil valt, snel wisselen van kleur shad kan dan het verschil maken. 

  VERKRIJGBAARHEID. Mustad is een Noors merk voor en door vissers, maar zeker verkrijgbaar in de Benelux. Meestal zal je de accessoires van Mustad vinden bij de grotere of de wat luxere hengelsport winkels en anders zijn de fastach clips ook goed online te bestellen.

  EINDOORDEEL. De Fastach Clips zijn simpeler, sneller en veiliger dan de meeste clips die er op de markt zijn. Ik zelf ben tijdens deze tackle test in ieder geval een enorm fan geworden en gebruik dan ook geen andere clips meer.  Een ander voordeel van de Fastach Clips is dat ook s’nachts het even makkelijk gaat,  waar het soms nog wel is rotzooien is met je kunstaas aan de speld krijgen gaat dat nu vrij vlot. Qua prijs kwaliteit zit het ook erg goed naar mijn mening. Oké ze zijn iets duurder dan de meeste clips, maar er is dan ook erg goed over nagedacht en geven dan ook voordelen tegenover de andere clips. Naar mijn mening ‘één van’ of zelfs ‘de beste’ clips die ik gezien en gebruikt heb.

  In het donker snel kunnen switchen van shads pays of!

  In het donker snel kunnen switchen van shads pays of!