• Texas- en Carolinarig

  Relatief onbekend in Nederland is het vissen met een Texas- of Carolinarig. En dat is jammer. Zeker op dressuurwater kunnen deze technieken wel eens voor mooie verrassingen zorgen.

  Door Jӧran van Ingen

  De Texasrig bestaat uit een fluorocarbon onderlijn van circa 70 cm met daaraan bevestigd een haak. Verder heb je nog nodig een rubberen kraal of stopper om de knoop te beschermen en een bullet lood. Optioneel kun je nog een glazen kraaltje monteren tussen de stopper en het lood. Dit kraaltje zorgt bij het binnenvissen voor een klikkend geluid doordat het tegen het lood aantikt. Dat kan onder omstandigheden extra attractief zijn voor de roofvissen.

  De Texasrig.

  De Texasrig.

  De Carolinarig verschilt van de Texasrig doordat het lood verder van de haak is gemonteerd en de haak ook niet kan bereiken. Dat kan door het gebruik van een tonwartel of twee rubberen stoppers. Als uitgangspunt kan een afstand van circa 30 cm worden aangehouden. Het voordeel van het gebruik van twee rubberen stoppers is dat je in een handomdraai van een Carolinarig een Texasrig maakt door de stoppers helemaal naar beneden te schuiven.

  De Carolinarig met wartel en met stoppers.

  De Carolinarig met wartel en met stoppers.

  Welke techniek gebruik je nu precies waarvoor? De Texasrig is ideaal om ‘weedless’ tussen de planten te vissen. Maak hierbij gebruik van een offset haak waarbij je de haakpunt in de softbait verstopt, bijvoorbeeld de Gamakatsu Worm EWG.

  Het voordeel van de Carolinarig is dat hij zeer langzaam kan worden gevist. Zeker in de winter kan dat een voordeel zijn als de vis passief op de bodem ligt. De afstand tussen de haak en het lood zorgt ervoor dat het aas gewichtloos in het water hangt waardoor de roofvissen het gemakkelijk naar binnen kunnen zuigen. Maak je gebruik van stoppers dan kun je naar gelang de omstandigheden variëren met de afstand tussen het lood en de haak door de stoppers te verschuiven. Is de vis actief, dan kies je voor een kortere afstand. Is de vis passief, dan maak je deze afstand groter waardoor de afzinkfase wordt verlengd en het aas langer verleidelijk in het zicht van de roofvissen blijft hangen.

  De Carolinarig vis ik ook regelmatig met een Gamakatsu Worm 39 haakmaat 2 en 4 (afhankelijk van het formaat kunstaas) waarbij de softbait op dezelfde wijze is gemonteerd als bij een dropshotmontage. Ideale softbaits om met deze rigs te vissen zijn creature baits en (rubber) wormen.

  Snoekbaars aan de Texasrig.

  Snoekbaars aan de Texasrig.

  Bij beide technieken vis je het lood slepend of met sprongetjes over de bodem. Wil je het optimale uit je Carolinarig halen kies dan voor een drijvende softbait.

  Kort nog iets over het materiaal. Maak gebruik van een fluorocarbon onderlijn met een minimale dikte van 30/00. De haakmaat en het gewicht van het lood dienen te zijn afgestemd op de grootte van het gebruikte kunstaas. Daarnaast wordt het gewicht van het lood mede bepaald door de omstandigheden waaronder je vist. Vis je in diep water dan zul je zwaarder lood moeten gebruiken dan wanneer je in ondiep water vist. Ook stroming vereist het gebruik van zwaarder lood. Een redelijk strakke spinhengel van 2,40 of 2,70 meter lang en een gevlochten hoofdlijn van minimaal 12/00 completeren het geheel.

  Benodigd materiaal.

  Benodigd materiaal.

  Probeer het eens uit. Je zult verrast zijn door de resultaten. Succes!

  Jöran van Ingen