Verantwoord landen van snoek

Er is warm weer in aantocht en voor de snoekvissers is het weer uitkijken geblazen. In sommige gevallen kun je je afvragen of je met heel warm water wel op snoek moet gaan vissen. Al met al is het bij een vangst noodzakelijk om een snoek zo optimaal mogelijk te landen en weer terug te zetten en dat gewoon te allen tijde. Sander Paans laat je met dit artikel precies zien hoe je dat het best aan kunt pakken!

Tekst Sander Paans, foto’s Sander Paans en Juan Gonzalez


Door de voormalige OVB (Organisatie ter Verbetering van de Binnenvisserij) is er in het verleden onderzoek gedaan naar manieren om snoek te landen. Van alles kwam hierbij aan bod zoals bouw van de vis, mogelijke beschadigingen en overlevingskansen. Uiteindelijk ging het er natuurlijk om wat nu de beste manier van landen was en hetgeen wat het beste uit de test kwam was de kieuwgreep, voor de een inmiddels een automatisme voor de ander iets dat nog wel degelijk enige oefening kan gebruiken. Sowieso kan het geen kwaad om de methode nog eens stap voor stap door te nemen. Gemakshalve gaan we er even van uit dat je de snoek met je rechterhand bij de linkerkieuw beet wil pakken. Eerst glijd je met de toppen van je vingers in kieuwopening aan de onderzijde van de vis. Dan beweeg je je hand naar voren (richting de punt van de bek), waarbij je ervoor zorgt dat je vingertoppen de binnenkant van de kieuw volgen (en zich niet tussen de kieuwbogen bevinden); dit doe je totdat je terecht komt bij de aanhechting en dus niet verder kunt. Nu maak je een vuist, waarbij je met lichte kracht de kieuw beet houdt. Plaats je duim onder de kin van de bek van de snoek om zo voldoende grip te houden als deze begint te spartelen. Til de vis nu uit het water en je kunt in alle rust onthaken en fotograferen.Wil je wat beeldmateriaal om te zien hoe je een snoek land, surf dan eens op internet of nog beter, het roofvisforum; bij het Beginnersforum staat een en ander onder het kopje ‘Filmpjes snoek onthaken!’ Daarnaast kan het geen kwaad om als beginner eens mee te gaan met iemand die al wat langer op snoek vist en weet hoe je de kieuwgreep toe moet passen.Voor de snoeken tot ongeveer een centimeter of 80 bestaat er ook de nekgreep. Net na de kieuwen, daar waar het lichaam begint, kun je een snoek prima beetpakken. Je hoeft niet bang te zijn voor de scherpe tanden, want hij kan je nu echt niet bijten. Wel is de snoek nu lastig beet te houden, zeker wanneer hij begint te spartelen; til hem dan ook niet te hoog boven de grond. Wat vaak erg goed werkt is de vis in het water in zijn nek te pakken hem daar te houden en rustig overpakken in de kieuwgreep, waarna hij uit het water getild kan worden. Nu kan er bijna niets meer mis gaan om de schitterende vis te onthaken en te vereeuwigen op de digitale plaat.
NETTEN Struinend langs de kant neem ik nooit een net mee en in de boot was dat hetzelfde verhaal, maar de laatste twee jaar is dat in de boot toch anders geworden. Tegenwoordig gaat er namelijk altijd een net mee en dat in eerste instantie voor de snoeken die maar net gehaakt zitten.
Toen ik wat zat te surfen op Youtube en filmpjes zag van Amerikaanse muskievissers, viel het me op dat deze hun vis in 99% van de gevallen met een net landen. Dit waren dan wel netten met een hoofdletter N, een 50 inch musky had zogezegd nog alle ruimte. En waarom hetzelfde niet voor onze snoeken?! Sindsdien hebben wij een ruim net bij ons, ofwel een Monster Trap net van Rozemeijer, met als extra voordeel een rubbercoating waar de haken niet in vast komen te zitten.Nadat de vis eenmaal geland is in dit net, tillen we deze niet met het net uit het water! Daar zit hem nou net het verschil. We gebruiken het net puur als middel om de vis soort van af te bakenen en goed te kunnen kijken hoe de haken zitten. Eventueel kan er in het net zelfs rustig onthaakt worden. Daarna tillen we de snoek met de kieuwgreep uit het landingsnet, wat nog steeds in het water lag! Op deze manier kan de vis zich moeilijk beschadigen. Er komt geen onnodige druk van de mazen op de vis, de vinnen komen er niet verkeerd in te liggen en toch kan de vis niet weg. Een ideale manier dus om vooral grote vissen te landen!
Al met al is een schepnet aan te bevelen wanneer de vis lastig gehaakt zit en de kieuwgreep niet goed is toe te passen. Bijvoorbeeld wanneer een jerkbait helemaal in de bek is verdwenen, de haken niet zichtbaar zijn en de kieuwgreep linke boel is. Ook bij harde wind, wanneer de boot moeilijk te controleren is, kan een net een uitkomst zijn.GRIP Een apparaat wat evenveel voor- als tegenstanders kent is de BogaGrip. Mijn menig: zolang je er verstandig mee om gaat is het een goed middel. Van origine is de BogaGrip Amerikaans, maar inmiddels zijn er in Europa vele varianten verkrijgbaar. Het doel van de BogaGrip is het grijpen van de onderkaak van de vis en hem hierna te landen. Door middel van een hefboom mechanisme worden er twee haakjes geopend die zo de onderkaak grijpen. Tot zover geen problemen, mits goed uitgevoerd. Maar… til de vis alsjeblieft niet uit het water met de BogaGrip! Daar is de kaak niet op berekend en er zijn helaas al legio voorbeelden geweest van snoeken met een gebroken kaak, precies op de plek waar de BogaGrip zat.Helemaal niet gebruiken dan? Integendeel, het kan een erg handig hulpmiddel zijn op momenten dat de vis erg rot gehaakt zit om direct de kieuwgreep toe te passen. Bijvoorbeeld wanneer de dreggen niet zichtbaar zijn en je twijfelt om de vis te pakken. Land de vis in het water met de BogaGrip en kijk rustig hoe de dreggen vast zitten.De originele BogaGrip heeft een roterende kop, mocht de vis gaan ronddraaien in het water, dan draait deze mee, zodat er geen onnodige krachten vrijkomen en de vis niet beschadigd raakt. Zorg dat het touwtje van het hulpmiddel om je pols zit! Mocht de grip nu uit je handen getrokken worden door een vis, dan zit hij in ieder geval nog vast.
Is de vis weer rustig geworden, pak hem dan over met de kieuwgreep. Vervolgens maken we de BogaGrip los en leggen we deze terug in de boot. Die is dan niet meer nodig! Hierna kan de vis onthaakt worden. Op Youtube staat overigens een filmpje (BogaGrip Tutorial) waarin Robert-Paul Wolters dit gebruik van de BogaGrip demonstreert.


BEKKENSPERREN Ook op het gebied van onthaken zijn er de nodige misstanden. Helaas zie ik veel te vaak mensen (zowel jong als oud!) aan de waterkant met ondeugdelijk materiaal; spul dat wat mij betreft direct de prullenbak in mag zijn de bekkenklem en de arterietang.Allereerst de zo geprezen bekklem, ontwikkeld en geadviseerd door onwetenden, dat kan niet anders. En natuurlijk, ik ben er ook voor gezwicht en heb ook zo’n ding gebruikt; dat zal ik zeker niet ontkennen. Ik kreeg geen advies hoe ik een snoek moest onthaken en heb een hoop dingen zelf moeten ervaren. Echter werd het me al snel duidelijk dat de bekklem meer schade toebrengt dan goed doet. Vooral de modellen met rubberen zijstukken zorgden voor vele afgebroken tanden. Degene met een kogeltje aan het eind waren al wat beter, maar hadden weer niet zo’n goede houvast. En wat als zo’n ding uit de bek van een snoek schoot? Met die kracht mocht je hopen dat hij niet in je gezicht kwam.
Als snoekvisser heb je er werkelijk niets aan arterietangen. Ja, je kunt ze mooi aan je vestje vastklemmen, zodat hij bij de hand hangt als je een vis hebt, maar daar is ook alles mee gezegd. Die tangen zijn er niet voor gemaakt om kracht te zetten. Ze liggen niet lekker in de hand, klemmen vast zodra je de bek dicht doet en onthaken lastig. Weg er mee!Wat moeten we dan wel gebruiken bij het onthaken van snoek? Wel, wanneer je de kieuwgreep goed uitvoert, dan opent een snoek vanzelf zijn bek al een stuk. Met een goede tang kun je nu vaak al zonder problemen de vis onthaken. Een goede tang kan hierbij van alles zijn, bijvoorbeeld een stevige puntbektang uit de bouwmarkt. Let er wel op dat hij lang genoeg is om in de bek van de snoek te kunnen komen, anders zit je met je vingers wel erg dicht bij die enge tandjes. Uiteraard zijn er ook diverse hengelsportgroothandels met goede tangen, die speciaal voor deze klus bedoeld zijn, zoals die van Rapala, Savage Gear en Rozemeijer. Raadzaam is het om een extra lange tang mee te nemen. Ze zijn wat lastiger te hanteren, maar prima in te zetten wanneer een vis diep gehaakt zit en je standaard tang te kort is.
KNIPPEN Wat jammer is, is dat er vele euro’s gespendeerd worden aan goed hengelsportmateriaal, maar dat die paar tientjes voor een kniptang worden vergeten, terwijl ze in onze visserij onmisbaar is. Allereerst voor de snoek, ofwel om dreggen zo snel mogelijk door te knippen wanneer die op plekken zitten, waar onthaken niet of nauwelijks te doen is.

Ten tweede voor de visser zelf. Je zult niet de eerste zijn die tijdens de dril of landing een dreg in zijn hand of arm krijgt. Als het gaat om goede kniptangen is er eigenlijk maar één merk wat bij ons in de koffers terug te vinden is: Knipex. De Knipex Cobolt is een tang waar je eigenlijk niet omheen kunt. Deze tang knipt overal zonder problemen doorheen! Dreggen, splitringen, wartels, niets is te gek. Voor het iets lichtere materiaal is ook de Knipex zijsnijtang voldoende. Bezuinig niet op dit materiaal. Doe je dat wel, dan kom jij of een snoek vroeg of laat van een koude kermis thuis. Ik heb het zelf mogen ervaren met tangen van verschillende (roofvis)merken. Staaldraad? Geen probleem, maar een trailerhaak van een spinnerbait was toch even andere koek. Met veel pijn en moeite werd de haak doorgeknipt, maar dit duurde veel te lang naar onze zin! Ik heb zelfs een tang door midden gebroken toen ik snel een splitring door wilde knippen.Eigenlijk is het belangrijk om op dit gebied van landen en onthaken sowieso geen concessies te doen. Goed uitgevoerd zullen we zo allen de snoek zo min mogelijk beschadigen. Niets is ook vervelender dan te klungelen tijdens de vangst van een mooie vis, of dit nu een snoek is of een andere geweldige rover. Zorg je dat je voorbereid aan de waterkant verschijnt, dan kan er weinig mis gaan! En mocht je het nog steeds eng vinden om je hand in zo’n kieuw te steken, wees dan niet te beroerd om iemand aan te spreken. Er zijn genoeg ervaren personen die je willen helpen! 

 

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.

Recente artikelen

Kunstaas Tunen

Gepubliceerd door Team Roofvisnet

Roofblei Codes

Gepubliceerd door Team Roofvisnet

Met extreem soepele en precieze loop.
Low profile

Gepubliceerd door Rudy van Duijnhoven

Leden

20887

Foto's

92096

likes

219