Visverslag: Streameren met de spinhengel

Bij sommige vissers gaan nu de haren recht overeind staan, en dat zal voornamelijk bij de echte hardcore vliegvissers op snoek zijn. Een streamer moet je vissen aan een hengel voor de lijnklasse #9 of 10, niet aan een spinhengel! Maar wat als je het vliegvissen niet beheerst, of je de materialen er niet voor hebt, dan is een spinhengel een ideale oplossing!

Deze visserij heb ik eigenlijk pas een paar keer beoefend, maar ik ben er zo gek van geworden dat ik het graag deel met jullie. In feite is het heel simpel, je neemt een lange spinhengel, zeg 250 - 270 cm, een 2500 model werpmolen, en wat forse streamers. Zelf gebruik ik de volgende combinatie:

  • Rozemeijer Spin-It 250 cm, werpvermogen 20-40 gram

  • Rozemeijer Burner 2500 incl. gevlochten lijn


De streamers die ik gebruik zijn door vismaten Ben Megens en Robert-Paul Wolters in elkaar gezet van o.a. konijnenbont, maar je kunt ook kant en klare streamers kopen in de winkel, zoals de Spro Bullet Streamer en de Westin Monster Fly.

Sop je streamer eerst in het water, zodat deze goed nat wordt. In het begin is de streamer namelijk niet zwaar, en zal hij niet, of nauwelijks onderwater gaan. Is het water er eenmaal ingetrokken, dan zul je zien dat je deze heel sierlijk door het water kunt laten gaan. Bij het gebruik van een vliegenhengel geef je met je hand korte rukjes aan de lijn, waardoor de streamer door het water heen danst. Met een spinhengel kun je dit creëren door zachtjes met je hengeltop naar beneden of boven te tikken, in feite hetzelfde als wat je met een jerkbaithengel doet. Je zult zien dat de streamer sierlijk door het water heen danst, en laat deze zeker een paar keer hangen, dat zijn de dodelijke momenten!

Je zult merken dat je een streamer niet zo ver weg krijgt gezet als een plug of jerkbait, puur omdat je gewicht mist. Je kunt gebruik maken van een sbirolino, maar ik doe dat zelf niet. Je kunt met een sbirolino de streamer verder weg zetten, maar ik kies er bewust voor om de streamer in te zetten op kleine plassen en poldersloten, zodat ik niet ver hoef te werpen. De meeste vissen zitten namelijk strak onder de kant en soms gewoon voor je voeten!

Vergeet natuurlijk ook je onderlijn niet! Gebruik geen al te zware onderlijn, in mijn ogen is een titaniumstang van 30-40 lb zwaar genoeg! Voordeel van titanium is dat het dun, doch sterk is en je niet bang hoeft te zijn dat het fout gaat. Ooh, en ga natuurlijk ook niet op weg zonder een lange puntbektang en een kniptang, ook streamers kunnen aardig vast komen te zitten in een bek van een snoek of snoekbaars.

De vis van de bovenstaande foto miste de eerste keer mijn streamer, een paar worpen later kwam deze vol geweld achter mijn streamer aan, een boeggolf sloeg over de streamer heen en mijn slip gierde het uit! Het komt zelden voor dat mijn hart in mijn keel zit, maar op dat moment was dat zeker wel het geval. Ook de sport is een stuk groter, vaak vis je met zwaar materiaal, en de vissen zijn niet altijd groot genoeg om er een flinke sport aan te geven. Gebruik je een spinhengel, dan heb je al sport aan een vis van 60 cm. Wel wil ik benadrukken dat je ook niet te licht moet vissen, de vis moet altijd zo snel mogelijk worden gedrild, zodat deze weer in goede conditie terug kan worden gezet in zijn of haar element!

Vergeet ook niet te genieten van de prachtige zonsopkomsten en de natuur om je heen. Laat geen rotzooi achter en respecteer de regels. Het wordt nu kouder, de tijd voor de polder komt eraan. Hoe mooi sommige polders ook zijn, weilanden zijn in het bezit van de boer, betreed deze nooit zonder toestemming. Zo houden we onze sport in leven, krijgen we geen gezeur met omwonenden en houden we het voor iedereen leuk!

TEKST EN FOTO'S:  Thijs van der Sanden

Om de bijhorende reacties te bekijken heb je een account nodig.

Registreer of log in als je reeds een account hebt.

Leden

22084

Foto's

91912

likes

295